Τα βενθικά είδη στο μικροσκόπιο των ερευνητών

Τα βενθικά είδη στο μικροσκόπιο των ερευνητών

Στις θάλασσες του βόρειου και κεντρικού Αιγαίου ταξιδεύει αυτές τις ημέρες η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, στο πλαίσιο του προγράμματος MEDITS (Mediterranean International trawl survey – Διεθνής δειγματοληψία με τράτα βυθού στη Μεσόγειο), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και εθνικούς πόρους. Πρόκειται για τη μοναδική πειραματική δειγματοληψία για τους βενθικούς αλιευτικούς πόρους της χώρα μας.

Το ΙΝΑΛΕ, μαζί με το Ινστιτούτο της Κρήτης και το ΕΛΚΕΘΕ, συμμετέχουν στο πρόγραμμα, καλύπτοντας το αλιευτικό πεδίο της χώρας, με στόχο την καταγραφή της αφθονίας των βενθοπελαγικών ειδών και τη διερεύνηση της κατάστασης των πληθυσμών τους. «Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1994 με πρωτοβουλία της ευρωπαϊκής κοινότητας. Ως ΙΝΑΛΕ συμμετέχουμε από το 1996. Από το 2003 έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Συλλογής Αλιευτικών Δεδομένων», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Δρ. Αργύρης Καλλιανιώτης, τακτικός ερευνητής και διευθυντής του ινστιτούτου.

Στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα συμμετέχουν όλες οι χώρες της Μεσογείου -από την Ισπανία μέχρι και την Κύπρο-, της Αδριατικής, το Μαυροβούνιο, η Αλβανία, και αρκετές φορές το Μαρόκο.

Στην Ελλάδα, οι σταθμοί αλιείας, οι καλάδες δηλαδή, είναι περίπου 180, εκ των οποίων οι 65 στο ΙΝΑΛΕ. Μετά τη Μυτιλήνη, η ομάδα θα βρίσκεται στα Ψαρά και θα συνεχίσει το δρομολόγιό της (Σκύρο, Σκόπελο, βόρειο Ευβοϊκό, Θερμαϊκό, κόλποι της Χαλκιδικής, δυτικό Θρακικό) για να επιστρέψει στην Καβάλα. Ένα ταξίδι που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη του καλοκαιριού.

«Το MEDITS είναι πολύτιμο, γιατί παράγει δείκτες πυκνότητας. Βλέπουμε πόσα ψάρια υπάρχουν ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, σύμφωνα με το πρωτόκολλο που εφαρμόζουμε», σημειώνει ο κ. Καλλιανιώτης. «Έχοντας μια εικόνα όλων των χωρών, υπάρχουν συγκρίσιμα αποτελέσματα». Για παράδειγμα, η δυτική Μεσόγειος είναι πιο πλούσια σε ψάρια από την ανατολική. «Πάρα ταύτα, και πάρα την υπεραλίευση που υπάρχει σε συγκριμένες περιοχές, εξακολουθούμε και βγάζουμε δείγματα ψαριών από όλα τα είδη, σε πραγματικά μεγάλα μεγέθη», τονίζει. «Τα περισσότερα είδη είναι σταθερά όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν κάποια που έχουν μειωθεί, όπως η κουτσομούρα». Όπως εξηγεί, τα ψάρια ακολουθούν τη φυσική πορεία των αποθεμάτων και συμβαδίζουν με τα αποτελέσματα των ψαράδων.

Γεωργία Μπόχτη