Τάσος Γούναρης: Λύση στο πρόβλημα διαδοχής των νέων στη γεωργία

Ο Θοδωρής, ο Τάσος και ο Νίκος Γούναρης
Η μεγαλύτερη επένδυση που κατάφερε να πραγματοποιήσει ο Τάσος και η οποία θα τον βοηθήσει να συντηρήσει, να βελτιώσει και να αναπτύξει την εκμετάλλευσή του είναι η αγροτική εκπαίδευση και των τριών παιδιών του

Ο Τάσος Γούναρης κατάφερε να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που απασχολεί τόσο τoν ευρωπαϊκό, όσο και τον ελληνικό τομέα, αυτόν της διαδοχής των νέων στην ελληνική γεωργία και τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι θα θελήσουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή. Ο Τάσος κατάφερε με ομαλό τρόπο και κάτω από τις σωστές συνθήκες να προετοιμάσει την επόμενη γενιά της οικογένειας, ώστε να αναλάβει και να επεκτείνει την εκμετάλλευση 120 στρεμμάτων με τρεις διαφορετικές καλλιέργειες. «Το χωριό μου είναι το Ποδοχώρι στον Δήμο Παγγαίου και το μεγαλύτερο μέρος της εκμετάλλευσής μας είναι τα αμπέλια, τόσο επιτραπέζια όσο και οινοποιήσιμα. Διαθέτουμε, όμως, και στρέμματα με ελιές και αμύγδαλα».

Η μεγαλύτερη, όμως, επένδυση που κατάφερε να πραγματοποιήσει ο Τάσος και η οποία θα τον βοηθήσει να συντηρήσει, να βελτιώσει και να αναπτύξει την εκμετάλλευσή του είναι η αγροτική εκπαίδευση και των τριών παιδιών του.

Αν και μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια με πολλές δυσκολίες, ο Τάσος κατάλαβε πως η τεχνογνωσία είναι κάτι που λείπει από τον αγροτικό τομέα, αλλά και ότι ο βαθμός καινοτομίας στην αγροτική παραγωγή συνδέεται με το νεαρό της ηλικίας. Για τον λόγο αυτόν, λοιπόν, κατάφερε με μεράκι και υπομονή να δείξει στα παιδιά του, τη Νικολέτα, τον Νίκο και τον Θοδωρή, πως ο αγροτικός τομέας, παρά τις δυσκολίες που έχει, μπορεί, πλέον, με τα σωστά βήματα να μετατραπεί σε μια επιχειρηματική ευκαιρία. «Η νέα γενιά πρέπει να κάνει ένα βήμα παραπέρα, να φέρει καινούργια πράγματα στον αγροτικό τομέα, καθώς η μόρφωση και η ειδίκευση στα θέματα που αφορούν την αγροτική οικονομία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα», επισημαίνει ο Τάσος.

Ανάπτυξη της επιχείρησης

Στόχος τόσο του Τάσου όσο και των παιδιών του, όπως αναφέρουν στην «Ύπαιθρο Χώρα», είναι να καθετοποιήσουν την παραγωγή τους, να δημιουργήσουν το δικό τους οινοποιείο, αλλά και να συνεχίσουν την επέκταση των στρεμμάτων τους και στις τρεις καλλιέργειες που διαθέτουν.

agrotes-podoxori-dramasΌπως επισημαίνουν, ο αγροτικός τομέας για αυτούς δεν είναι μόνο ένα επάγγελμα, είναι τρόπος ζωής που σου επιτρέπει να αναπτυχθείς και να δημιουργήσεις κάτι δικό σου.

Για τον λόγο αυτόν, ο Τάσος επισημαίνει στην «ΥΧ» πως τα παιδιά έχουν ακολουθήσει τον συγκεκριμένο δρόμο στην εκπαίδευσή τους: «Η Νικολέτα τελείωσε περιβαλλοντολόγος-δασολόγος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, έδωσε κατατακτήριες και πέρασε οινολογία στα ΤΕΙ Δράμας.

Ο Νίκος έχει μπει στο πρόγραμμα νέων αγροτών, ενώ ο Θοδωρής είναι στο ΕΠΑΛ, στο τεχνικό λύκειο στη γεωργική κατεύθυνση και θέλει να ακολουθήσει το επάγγελμα του τεχνολόγου τροφίμων ή του οινολόγου.

Τα παιδιά έχουν συνειδητοποιήσει πως, λόγω της κρίσης, είναι δύσκολο να βρει κανείς δουλειά και στον αγροτικό τομέα η μεταποίηση του προϊόντος είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να μείνει κάποιος βιώσιμος», τονίζει ο Τάσος.

Προβλήματα

Όσο θετικός και αν είναι ο Τάσος για την απόφαση των παιδιών του να ακολουθήσουν τον αγροτικό τομέα, επισημαίνει και τα προβλήματα που αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την εισαγωγή των νέων σε αυτόν. «Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα, αν δεν υπάρχουν υποδομές από τους γονείς, γιατί είναι πολύ μεγάλα τα έξοδα. Η αγορά χωραφιών, το στήσιμο των αμπελώνων, το φορολογικό, το ασφαλιστικό, ο μικρός κλήρος, η έλλειψη άρδευσης, το κόστος παραγωγής, το πετρέλαιο είναι παράγοντες που επηρεάζουν». Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνει πως με τις βάσεις και την εμπειρία τη δική του, αλλά και με την επιστημονική κατάρτιση των παιδιών του βρίσκονται κοντά στην επέκταση της εκμετάλλευσής τους.