Π. Τατούλης: Η Πελοπόννησος σημαντικότερος κόμβος τροφοδότησης καθαρής ενέργειας της Ευρώπης

Π. Τατούλης: Η Πελοπόννησος σημαντικότερος κόμβος τροφοδότησης καθαρής ενέργειας της Ευρώπης

Στις προσπάθειες που έχουν γίνει από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την ΑΟΖ και το θαλάσσιο οικόπεδο 11, που αφορά στην Πελοπόννησο αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στη διάρκεια του masterclass που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρίπολης το Σάββατο 23 Ιουνίου. Ο τίτλος του masterclass ήταν «Περιφέρεια Πελοποννήσου και νέα δεδομένα της ΑΟΖ»  και ο κύριος Τατούλης τόνισε τις δυνατότητες που ελάχιστοι είχαν κατανοήσει από την αρχή.

Ομιλητές ήταν ο κ. Ηλίας Κονοφάγος – χημικός μηχανικός του Ελβετικού Ομόσπονδου Πολυτεχνείου της Λοζάνης και ο κ. Νίκος Λυγερός – στρατηγικός σύμβουλος. Οι εξελίξεις που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο, λόγω των διαπραγματεύσεων και των συμφωνιών που πέτυχε η Ελλάδα, δημιουργούν ένα θετικό πεδίο δράσης για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

«Όταν πήγαμε στον υπουργό να του εξηγήσουμε για το οικόπεδο μας δυτικά της Κρήτης είπε δεν υπάρχει το οικόπεδο είναι στην Κρήτη. Και του εξηγήσαμε ότι το δυτικά της Κρήτης είναι στην Πελοπόννησο. Όπως καταλαβαίνετε μαζί με την εξέλιξη που υπάρχει στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην ιδέα ότι η Κρήτη και η  Πελοπόννησος θα είναι ο σημαντικότερος ενεργειακός κόμβος για την τροφοδότηση της Ευρώπης από καθαρή ενέργεια.

Επικρατεί η άποψη ότι οι Ευρωπαίοι θέλουν καθαρή ενέργεια και συζητάνε την περίπτωση η παραγωγή ενέργειας να γίνεται στον τόπο παραγωγής της πρώτης ύλης και να μεταφέρεται αυτό με καλώδια προς την ΕΕ ώστε να περιοριστεί το οικονομικό έλλειμμα στο ισοζύγιο του διοξειδίου του άνθρακος έτσι όπως υπολογίζεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου», τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου. Και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «το θερμοκήπιο είναι ένα καινούργιο χρηματιστήριο όπου γίνονται πλειστηριασμοί και ανάλογα με την παραγωγή γίνεται και η αντίστοιχη χρέωση στη χώρα που τροφοδοτεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλόγιστα προς αυτή την κατεύθυνση.

Έχουμε κάνει το δικό μας σχεδιασμό γιατί θα υπάρχουν ανταποδοτικά τέλη και από το καλώδιο που θα περνά από την Πελοπόννησο. Δεν θέλω να σταθώ στα οικονομικά οφέλη μόνο που θα προκύψουν ανάλογα με το φαινόμενο των επενδύσεων αλλά κυρίως στο ότι ό,τι και να γίνει εξασφαλίζει μία άλλη προοπτική στην Περιφέρεια Πελοποννήσου».

Ο κύριος Τατούλης υποτήριξε ότι το ενεργειακό αυτό οικόπεδο και οι προοπτικές του αποτελούν ένα είδος αναπτυξιακού καμβά για την εμφάνιση σοβαρής βιομηχανίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και για την καταπολέμηση της ανεργίας με τη δημιουργία θέσεων που θα δημιουργήσει. «Και αντιλαμβάνεστε ότι η Περιφέρεια στο σύνολο της θα έχει αυτονομία οικονομική ώστε να αναπτυχθεί με διαφορετικούς ρυθμούς. Περιμένουμε αποτελέσματα ώστε να προσαρμόσουμε την επαγγελματική πραγματικότητα των ανθρώπων της Πελοποννήσου στα καινούργια δεδομένα. Θα πρέπει από τώρα να εξασφαλίζουμε καινούργιες ειδικότητες ώστε οι άνθρωποι μας να εξειδικευτούν σε αυτούς τους νέους τομείς».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «η Πελοπόννησος πρέπει να είναι έτοιμη. Είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθούν οι κατάλληλες συνθήκες για δύο παράλληλα κοντινά οικόπεδα και αυτό μας βάζει σε άλλους συλλογισμούς. Θα υπάρξει συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει και ρύθμιση ΑΟΖ στις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις που θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας».

Ο κύριο Λυγερός, επικεντρώθηκε στα οφέλη και σε  ένα στρατηγικό business plan που να ενσωματώνει τα νέα δεδομένα. «Η Ελλάδα θα αποφασίσει ποιο θα είναι το πλαίσιο του συμβολαίου και πώς μπορεί η Περιφέρεια να ενσωματώσει αυτά τα στοιχεία στις αλλαγές και στα νέα δεδομένα που θα έρθουν».

Ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης, ανέφερε ο κ. Κονοφάγος, είναι έτοιμος να διεκδικήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα προς όφελος των πολιτών, από τις έρευνες στο νέο οικόπεδο της ΑΟΖ.