Τεφ: Ο ”αρχαίος σπόρος” που αποτελεί καινοτομία για τη διατροφή μας

Τεφ: Ο ''αρχαίος σπόρος'' που αποτελεί καινοτομία για τη διατροφή μας

Η επιτυχία των σπόρων chia και κινόα άνοιξαν τις πόρτες και σε άλλες ποικιλίες λιγότερο γνωστών σπόρων της αρχαιότητας, όπως το τεφ. Μια εταιρεία της Ν.Αφρικής, ωστόσο, που το εξάγει, είναι αρκετά επιφυλακτική.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Μάρκετινγκ των καλλιεργητών του τεφ στη Ν.Αφρική, Charles Wessels, ξεκίνησε, αρχικά, να το καλλιεργεί σαν σανό για τα άλογα κατά το 2009, ενώ έγινε γνωστό πως τρώγεται  και σε ορισμένα μέρη της Αφρικής. Εκείνοι για χιλιάδες χρόνια, το χρησιμοποιούσαν είτε σαν απλό σπόρο, είτε σαν αλεύρι. Σήμερα, η εταιρεία ελπίζει και στην εξαγωγή του σπόρου αυτού στην Ευρώπη.

Παγκοσμίως, σαν μεγαλύτερη χώρα παραγωγής, εμφανίζεται η Αιθιοπία. Σε άλλα μέρη, ο σπόρος αυτός, που δεν περιέχει γλουτένη, βρήκε πεδίο δόξης λαμπρό πρόσφατα προσελκύοντας τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σαν ”τον επόμενο μεγάλο σπόρο” μετά τους σπόρους chia και κινόα. Η εταιρεία, βέβαια, βαδίζει προσεκτικά στο μονοπάτι αυτό.

Αξίζει να τονιστεί, επίσης, πως προσπαθούν να μην παράγουν περισσότερο από όσο ζητά η αγορά κάθε χρόνο. Το κινόα, για παράδειγμα, είχε μια τεράστια απήχηση αρχικά, και ξαφνικά γνώρισε απότομη πτώση. Αυτό έχει βλαβερά αποτελέσματα για τις αλυσίδες προμηθειών και τους παραγωγούς, καθώς υπάρχει μια μεγάλη ποσότητα στην αρχή με αυξημένες τιμές και ξαφνικά πέφτει σε λογικά επίπεδα.

Η εταιρεία από την πλευρά της δηλώνει, ακόμη, πως η βιωσιμότητα του αγαθού είναι αυτή που έχει προτεραιότητα. Εντούτοις, η εταιρεία διπλασίασε την ετήσια σοδειά της σε 4-5.000 τόνους. Τέλος, μπορεί να σημειωθεί ότι τα 100g τεφ περιέχουν 336 θερμίδες, 58,9g σίδηρο, 10,5g πρωτεΐνη, 73,1 g υδατάνθρακες, 157g ασβέστιο, 3,1g ash, 3,1g φυτικές ίνες, 2,7g λιπαρά και 366g φώσφορο. Βέβαια, η εταιρεία δεν μένει μόνο στις μορφές του τεφ σαν αλεύρι ή δημητριακά, αλλά και σαν τροφή για ζώα.