Στην τελική ευθεία ο μηχανισμός για το «κούρεμα» αγροτικών δανείων και χρεών

Στην τελική ευθεία ο μηχανισμός για το «κούρεμα» αγροτικών δανείων και χρεών
O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου (K) πλαισιωμένος από τον υφυπουργό Βασίλειο Κόκκαλη (Δ) και τον ειδικό γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση (Α) μιλά κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για το θέμα της ρύθμισης των δανείων του αγροτικού τομέα, Δευτέρα 7 Μαΐου 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Zήτημα ημερών θα πρέπει να θεωρείται η ενεργοποίηση της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού για τους επαγγελματίες αγρότες, μέσω της οποίας οι τελευταίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τόσο τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία (επί της ουσίας τον ΟΓΑ) όσο και τα «κόκκινα» δάνεια προς την πρώην ΑΤΕbank καθώς και τις υπόλοιπες τράπεζες που βρίσκονται υπό εκκαθάριση.

Όπως έγραψε σε σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα», η πλατφόρμα αναμένεται να «ανοίξει» για τους επαγγελματίες του αγροτικού τομέα το αργότερο μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με πιθανότερες ημερομηνίες την Παρασκευή 11 Μαϊου ή τη Δευτέρα 14 Μαϊου. Κι αυτό γιατί δεν έχει υπάρχει ακόμα η πλήρης εικόνα των οφειλών προς τον ΟΓΑ αφού ένας μεγάλος αριθμός αγροτών έχει πληρώσει τις εισφορές του β’ εξαμήνου 2016 μέσω των ΕΛΤΑ, κάτι που συνεπάγεται μια μικρή καθυστέρηση στην αποστολή και επεξεργασία των στοιχείων.

Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ρύθμισης σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 7 Μαϊου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο ίδιος τόνισε ότι, μέσα στα επόμενα 24ωρα  θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από τον ΕΦΚΑ και εν συνεχεία, μέσα σε διάστημα μιας ώρας το πολύ, οι ενδιαφερόμενοι αγρότες θα μπορούν να προχωρούν στην υποβολή των αιτημάτων τους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου έκανε λόγο για την «πιο σημαντική ρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στον αγρότη» η οποία του δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να μειώσει τις υποχρεώσεις του αλλά και να ανακτήσει «τον έλεγχο των οικονομικών του». Μάλιστα προέτρεψε τους οφειλέτες και δανειολήπτες να σπεύσουν να την αξιοποιήσουν καθώς, σε αντίθετη περίπτωση, η εκκαθαρίστρια PQH θα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε όλα τα προβλεπόμενα νομικά μέτρα καθώς και στην πώληση των δανείων σε funds.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, από την πλευρά του τόνισε ότι η νέα ρύθμιση «πατάει» πάνω στην αρχή της βιώσιμης οφειλής, δηλαδή της οφειλής που μπορεί σήμερα, βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων του αγρότη, να αποπληρωθεί, αξιοποιώντας το νόμο περί πανωτοκίων.

Οι δικαιούχοι και τα οφέλη

Όπως υπογραμμίσθηκε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η πρωτοβουλία αφορά φυσικά πρόσωπα και μόνον, δηλαδή γεωργούς, κτηνοτρόφους,  αλιείς όλους  όσους οι οφειλές τους έχουν σχέση με  αγροτική δραστηριότητα.

Ισχύει, δε, για οφειλές:

  • προς Εφορία για εισόδημα, ΦΠΑ κλπ  και  προς Πρώην ΟΓΑ για ασφαλιστικές εισφορές , μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται από ισχύουσες ρυθμίσεις, όπως οι 120 δόσεις ,το κούρεμα των προσαυξήσεων και άλλα  , που έχουν εξαγγείλει τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας  και
  • προς Τράπεζες που έκλεισαν και βρίσκονται υπό εκκαθάριση (κυρίως η πρώην Αγροτική Τράπεζα αλλά  και  άλλες ), οφειλές που σήμερα διαχειρίζονται από τη PQH.

Πρόκειται για οφειλές από δάνεια που είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά γιατί η καθυστέρηση αποπληρωμής ξεπερνούσε τις 90 ημέρες την ημέρα μεταφοράς της Πρώην ΑΤΕ σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα, ενώ την 31/12/2017 πρέπει η καθυστέρηση να ξεπερνά τις 30 ημέρες.

Εφόσον, το αίτημά του γίνεται αποδεκτό, ο αγρότης μπορεί να κερδίσει:

  • 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας δανείων.
  • Επί πλέον διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο Νόμος 3259/2004 για τα πανωτόκια, σύμφωνα με τον οποίο για τους αγρότες οι οφειλές τους δεν μπορούν να υπερβαίνουν το διπλάσιο του ληφθέντος κεφαλαίου, όπως διαμορφώθηκε στη τελευταία εκταμίευση του λογαριασμού.

Eπιπλέον, παρέχεται δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

Οι εφαρμογές  της ρύθμισης μπορούν να φτάσουν :

  • Σε περίπτωση συνολικής εξόφλησης εντός τριμήνου του εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκίων), η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%.
  • Σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις του εναπομείναντος ποσού (κατόπιν της ανωτέρω διαγραφής τόκων και πανωτοκίων), η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%.

Ακολουθούν τα δάνεια των συνεταιρισμών

Για την ώρα εκτός της συγκεκριμένης ρύθμισης μένουν τα δάνεια των συνεταιρισμών, τα δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου καθώς επίσης και τα δάνεια των αγροτών- φυσικών προσώπων από τράπεζες που βρίσκονται σε λειτουργία.

Για την πρώτη περίπτωση, σε συνεργασία με την PQH, ετοιμάζεται αυτό το διάστημα αντίστοιχη ρύθμιση, λεπτομέρειες της οποίας θα γνωστοποιηθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδας. Ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι αυτό που απασχολεί το υπουργείο μας είναι ότι όσες από αυτές [σ.σ. μονάδες, ιδιωτικές και συνεταιριστικές]  μπορούν να λειτουργούν ανταποκρινόμενες στα λειτουργικά τους έξοδα να συνεχίσουν να λειτουργούν. «Δεν θέλουμε ιδιαίτερα σε μια περίοδο που βγαίνουμε από τη κρίση να σταματήσουν να λειτουργούν τέτοιες μονάδες . Είμαστε σε επαφή γι αυτό το θέμα με τον εκκαθαριστή. Ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει, αυτή τη περίοδο, η προστασία της αγροτικής περιουσίας (γήπεδα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμός) των συνεταιριστικών οργανώσεων που είναι εκτός δράσης. Ήδη 13 βρίσκονται σε εκκαθάριση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «εχουμε δημιουργήσει μια ομάδα εργασίας, (Από PQH, Γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους και Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) και εξετάζουμε όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης αυτής της περιουσίας, μέσω του ΟΔΙΑΓΕΠ, που τον έχουμε συστήσει γι αυτό το σκοπό».

Εκτός, προς το παρόν, τα δάνεια από τράπεζες εν λειτουργία

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια τραπεζών που βρίσκονται σε λειτουργία, ο κ. Κουρμούσης διευκρίνισε ότι τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ζήτησαν σε πρώτη φάση το συγκεκριμένο «πακέτο» να μείνει εκτός- φοβούμενες ότι, σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν τον όγκο των αιτήσεων- αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να ενταχθούν και αυτά στην πορεία. Για την ώρα, πάντως, οι αγρότες μπορούν να προσφύγουν για αυτές στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Πού θα απευθύνονται οι αγρότες

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για πληροφορίες και καθοδήγηση: 

  • στα κατά τόπους Κέντρα – Γραφεία Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών, κατόπιν ραντεβού στο τηλ. 213.212.57.30
  • στα σημεία τοπικής παρουσίας της PQH και στο τηλ. 213.088.7000

Οι αιτήσεις πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους: www.keyd.gov.gr