Τεράστια ποσά για ερευνητικές δράσεις, με στόχο τη μείωση των χημικών

meiosi-ximikon-viologika

Ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση των βιολογικών προτύπων δίνουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές. Όπως έγινε γνωστό, από τα συνολικά 1,8 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020 για τη χρηματοδότηση της γεωργικής έρευνας το διάστημα 2014-2020, τα 676 εκατ. ευρώ έχουν διοχετευτεί σε δράσεις για τη μείωση της χρήσης χημικών στη φυτική παραγωγή και φαρμακευτικών προϊόντων στην κτηνοτροφία.

Σύμφωνα με πρόσφατη παρουσίαση της εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης AGRI, Eleonora Ganci, το ποσό των 676 εκατ. ευρώ δαπανήθηκε για την Υποδράση «Υγιέστερα φυτά και ζώα», η οποία περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό έργων που καλύπτουν:

  • Τον φυτοϋγειονομικό τομέα: 161 εκατ. ευρώ για 29 έργα που αφορούν την ολοκληρωμένη διαχείριση επιβλαβών οργανισμών, τη διαχείριση πρωτοεμφανιζόμενων οργανισμών και ασθενειών και τις μη χημικές εναλλακτικές λύσεις αντί των φυτοφαρμάκων.
  • Την υγεία των ζώων: 179 εκατ. ευρώ για 21 δράσεις που αποσκοπούν στην ανάπτυξη της αγροοικολογίας, της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, της βιοποικιλότητας, των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων, της επικονίασης κ.λπ.
  • Το ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο: 153 εκατ. ευρώ για 54 έργα, κυρίως για τη δημιουργία θεματικών δικτύων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παρουσίαση των προτάσεών της για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε ότι η χρηματοδότηση της έρευνας θα αυξηθεί σε 97,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου ερευνητικού προγράμματος «Horizon Europe», περισσότερο από ό,τι συμπεριλήφθηκε για τον προκάτοχό του. Το ποσό αυτό υπερβαίνει κατά περίπου 18 δισ. ευρώ τον προϋπολογισμό του αντίστοιχου προηγούμενου προγράμματος.

Στο συνέδριο της AgriResearch, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε αναλυτικά ορισμένες από τις δράσεις που υποστηρίζονται από το τρέχον ερευνητικό πλαίσιο. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονταν κυρίως πρότζεκτ για τη διαχείριση ζιζανίων και επιβλαβών οργανισμών, αλλά και για τη βελτίωση του εμβολιασμού των ζώων και την αντιμετώπιση της αντιμικροβιακής αντοχής.