Τεράστιο πρόβλημα από την ανομβρία στη Γαύδο

Η δήμαρχος του νησιού περιγράφει τα κυριότερα προβλήματα του ακριτικού νησιού

Τεράστιο πρόβλημα από την ανομβρία στη Γαύδο

«Από μικρή έλεγα πως όταν θα μεγαλώσω θα γίνω Γαυδιώτισσα»: με αυτό τον τρόπο εξηγεί η δήμαρχος Γαύδου Γκέλη Καλλινίκου, την απόφασή της να μετακομίσει στο νοτιότερο άκρο της Ελλάδας το 2007.

Νωρίς το πρωί στη Γαύδο του 2016 ξυπνά η δήμαρχος, «η δασκάλα, ο νερουλάς και οι βοσκοί» και έτσι, μια ημέρα πριν από την εθνική γιορτή της 28ης Οκτωβρίου, περιγράφει η κα Καλλινίκου τη ζωή στο νησί όπου σήμερα κατοικούν 90 Έλληνες με «μέσο όρο ηλικίας 45». 

Πρόκειται για ένα νησί με αρκετά προβλήματα, κυριότερο από τα οποία είναι οι μειωμένες βροχοπτώσεις: «έχει να βρέξει από πέρυσι τον Ιανουάριο» σημειώνει η κα Καλλινίκου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο FM”.

Περιγράφει το πώς 48 χιλιόμετρα νότια της Χώρας Σφακίων, η Γαύδος αντιμετωπίζει επί μακρόν το πρόβλημα της ανομβρίας: «κάναμε κάποιες γεωτρήσεις με τη βοήθεια της Περιφέρειας και είμαστε στο σημείο να (τις) αξιοποιήσουμε. Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα μπορούμε να ανασάνουμε με αυτό το κομμάτι, ήταν πολύ δύσκολο το καλοκαίρι» καταλήγει η κα Καλλινίκου.

Μεγάλο όπλο της Γαύδου, το ιστορικό της φορτίο: «ο πολιτισμός της αγγίζει από την άκρη της ιστορίας, ολόκληρη είναι ένα αρχαιολογικό και γεωλογικό πάρκο» τονίζει η κα Καλλινίκου, καθώς περιγράφει το νησί, που χαρακτηρισμένο ως Α’ Αρχαιολογική ζώνη, είναι αντικείμενο συνεχιζόμενων μελετών.

«Μιλάμε για μινωικό πολιτισμό, για ρωμαϊκή περίοδο, για νεολιθικό, για προϊστορικό, μια τεράστια γκάμα για ένα νησί, που σπάνια θα τη συναντήσεις» σημειώνει η δήμαρχος και προσθέτει: «Τουριστικά μέρη έχει γεμίσει πλέον η Ελλάδα, ας προβάλλουμε την ιδιαιτερότητα».

Πηγή: ΑΠΕ