Θ. Πετράκος: Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας

Θ. Πετράκος: Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας
-Διαφήμιση-
Delegate

Εντείνονται οι πιέσεις προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου προκειμένου να παρέμβει υπέρ των ελαιοπαραγωγων της Μεσσηνίας, οι οποίοι έχουν υποστεί ανυπολόγιστη καταστροφή καθώς οι καλλιέργειές τους έχουν πληγεί κυρίως από τον δάκο.

Μετά την δημοσίευση στην «ΥΧ» – στο φύλλο της 11/11 – της επιστολής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας (Ένωση) προς τον υπουργό και τον ΕΛΓΑ και των αποκαλυπτικών δηλώσεων του προέδρου της Ένωσης Κώστα Κατσούλη, νέα επιστολή έχει φθάσει στο γραφείο του ΥΠΑΑΤ. Αυτή την φορά, από τον πρώην βουλευτή Μεσσηνίας και μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ Θανάση Πετράκου, ο οποίος ζητά «να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας».

Ο κ. Πετράκος υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, στον αρμόδιο υπουργό, ότι

  • οι παγίδες έχουν περιοριστεί στο 50% περίπου, με συνέπεια να μην υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τον δακοπληθυσμό
  • οι γεωπόνοι δακοκτονίας έχουν μειωθεί επίσης κατά 50% περίπου
  • έχει περιορίσει –σ.σ. ο υπουργός – μόνο σε 27 ημέρες τη δυνατότητα των γεωπόνων να πηγαίνουν για έλεγχο στο διάστημα των πέντε έως έξι μηνών που προσλαμβάνονται για τη δακοκτονία, με συνέπεια να μένουν στα γραφεία αντί να βγαίνουν για ελέγχους.

«Στη Μεσσηνία παρότι είναι ο πρώτος σε παραγωγή ελαιολάδου νομός της χώρας, δώσατε κονδύλια για την καταπολέμηση του δάκου πολύ λιγότερα απ’ αυτά που έπρεπε. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η Εύβοια είχε μεγαλύτερο κονδύλι για τη δακοπροστασία από τη Μεσσηνία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κραυγή αγωνίας για την φετινή ελαιοπαραγωγή από την Ένωση Μεσσηνίας

Και επισημαίνει ότι για όλους αυτούς τους λόγους πρέπει να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Μεσσηνίας –κατ εξαίρεση -για τη μείωση του εισοδήματος που θα υποστούν εξαιτίας της λειψής δακοκτονίας «λόγω των μνημονιακών πολιτικών που εφαρμόζει και η δική σας κυβέρνηση» τονίζει. «Σας επισημαίνω ότι ο ελαιοπαραγωγός πληρώνει τρεις φορές, και δακοκτονία και ασφάλιστρα ΕΛΓΑ και τέλη ενεργοποίησης δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης».

Σημειώνει δε στην επιστολή του: «Επιπλέον, κύριε υπουργέ, η κυβέρνησή σας επαίρεται ότι έχει πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα. Οφείλετε λοιπόν, να διεκδικήσετε από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών κονδύλι για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Μεσσηνίας. Είναι δίκαιο να μην πάει όλο το πρωτογενές πλεόνασμα στους τοκογλύφους δανειστές, αλλά, να δοθεί ένα μέρος του και στους Μεσσήνιους ελαιοπαραγωγούς, αφού οι μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζετε τους κατέστρεψαν».

Ο κ. Πετράκος ζητά επίσης την τροποποίηση του υπάρχοντος κανονισμού του ΕΛΓΑ, την αύξηση των κονδυλίων για τη δακοκτονία την επόμενη χρονιά, την κατάργηση του κριτηρίου ιστορικότητας με το οποίο κατανέμονται τα κονδύλια στους νομούς.