Θα προλάβουμε την καταστροφή;

γράφει ο Νίκος Λάππας

Το κεντρικό θέμα της «ΥΧ» την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε την κρίση της οζώδους δερματίτιδας. Το συμπέρασμα που πρόκυπτε ήταν ότι, εάν οι εμβολιασμοί γίνουν μετά την εμφάνιση κρουσμάτων, η συνολική αντιμετώπιση της νόσου καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη.

Τέλος η καραντίνα της οζώδους δερματίτιδας για το Νομό Σερρών

Η άποψη αυτή στηρίχθηκε στην πιο πρόσφατη επιστημονική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, αλλά και στην προσπάθεια του Ισραήλ, που χρειάστηκε έξι χρόνια να ελέγξει τη νόσο, που αφανίζει τα κοπάδια των βοοειδών.

Κάποιοι έκριναν το συμπέρασμα αυτό ως αυθαίρετο και ακραίο. Δυστυχώς, όμως, οι εξελίξεις είναι αρνητικές. Την προηγούμενη Τετάρτη, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιβεβαίωσε την ύπαρξη δύο εστιών οζώδους δερματίτιδας στο Δέλτα του Πηνειού. Μάλιστα, στη μία από αυτές τα ζώα είχαν εμβολιαστεί 12 ημέρες πριν από την εμφάνιση των κρουσμάτων. Όπως ορθά τονίζει η εν λόγω Διεύθυνση, «το νόσημα έχει εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της χώρας και, μάλιστα, σε μεγάλες αποστάσεις, χωρίς να έχει διαπιστωθεί μέχρι σήμερα σύνδεση μεταξύ των εστιών».

Πρώτο συμπέρασμα: Διάφοροι παράγοντες σε διάφορα επίπεδα που με ευκολία διαβεβαιώνουν ότι κάνουμε αυτά που πρέπει, δυστυχώς, διαψεύδονται.

Δεύτερο συμπέρασμα: Εάν δεν υπάρξει άμεσα ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της νόσου, με περιεχόμενο και ρυθμούς υλοποίησης που δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι γίνεται μέχρι σήμερα, η βοοτροφία απειλείται με αφανισμό και οι κτηνοτρόφοι θα περάσουν μία πρωτόγνωρη δοκιμασία.