Θα συζητήσουμε αυτά που θέλει να ακούσει ο κόσμος, ή αυτά που πρέπει;

γράφει ο Νίκος Λάππας

nikos-lappas

Η συνοχή πολλών παραγωγικών κλάδων δοκιμάζεται. Προϊόντα όπως το αιγοπρόβειο γάλα και κρέας, το μέλι, το αγελαδινό γάλα, το μοσχαρίσιο κρέας, το σκληρό σιτάρι, το καλαμπόκι, πολλά είδη φρούτων, προϊόντα που απολάμβαναν «δίκαιες» τιμές, και σε κάθε περίπτωση σαφώς υψηλότερες από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, απαξιώνονται οικονομικά και παραγωγικά.

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Στυλίδας διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο «Αειφορική Παραγωγή, Επεξεργασία & Προώθηση Ελαιοκομικών Προϊόντων»

Η αποεπένδυση και η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής, με άγνωστους για την Ελλάδα ρυθμούς, εντείνονται. Η παραοικονομία λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Σημαντικές ποσότητες οπωροκηπευτικών, κρέατος, γάλακτος για παράδειγμα, που υπερβαίνουν και το 50% σε κάποιες περιοχές, διακινούνται χωρίς παραστατικά, με αγοραστές από την πιο απίθανη χώρα της Ανατολής ή της Δύσης.

Τομείς που χρίζονται «ναυαρχίδες» που θα μας βγάλουν από την κρίση, όπως το ελαιόλαδο, διακινούνται με σχεδόν μηδενική προστιθέμενη αξία και εξάγονται χύμα. Οι αγορές εισροών είναι ιδιαίτερα προβληματικές, το κόστος παραγωγής το υψηλότερο της ΕΕ. Το πολιτικό προσωπικό, συχνά λέει αυτά που θέλει να ακούσει ο αγροτικός κόσμος, όχι αυτά που πρέπει.

Σε αυτή την περίοδο έντονης αναζήτησης προσανατολισμού, υπάρχει και η θετική πλευρά. Ένας αυξανόμενος αριθμός παραγωγών προσανατολίζεται σε γνωστά προϊόντα, που αποτελούν, υπό προϋποθέσεις, αξιόπιστες, βιώσιμες λύσεις. Προϊόντα όπως τα όσπρια, τα κτηνοτροφικά ελαιοπρωτεϊνούχα, τα λαχανικά, τα δέντρα για ξηρούς καρπούς αλλά και ο καπνός και το βαμβάκι, με άλλους βέβαια όρους από ό,τι στο παρελθόν.

Μέσα σε αυτά τα δεδομένα, θα κριθεί και η επάρκεια του νέου συνεταιριστικού εγχειρήματος, που καλείται να συνδιαμορφώσει τη νέα εποχή.