Η πρόταση της διαδραστικής ορυζοκαλλιέργειας

Αποτροπή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση των ρυζάχυρων και περιβαλλοντικά οφέλη από την εφαρμογή της

Το φαινόμενο της καύσης ρυζάχυρων, που πολλές φορές γίνεται παράνομα, «πνίγει» κάθε χρόνο σχεδόν όλη τη Θεσσαλονίκη στο νέφος και στην οσμή. Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή της διαδραστικής ορυζοκαλλιέργειας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, επαναφέρει το θέμα της διαδραστικής ορυζοκαλλιέργειας που είναι μια γεωργική πρακτική, η εφαρμογή της οποίας είναι υπό διερεύνηση και για τη χώρα μας, με στόχο την πρόληψη και την εξάλειψη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση των ρυζάχυρων και τη διατήρηση και την προστασία της βιοποικιλότητας στις περιοχές όπου εφαρμόζεται. «Η διαδραστική ορυζοκαλλιέργεια», όπως τονίζει ο κ. Μηταφίδης, «εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, σε παγκόσμιο επίπεδο, στο Σακραμέντο των ΗΠΑ. Από τις κυριότερες γεωργικές πρακτικές του προγράμματος είναι η ρηχή πλημμύριση των ορυζώνων, μετά τον αλωνισμό, με πολτοποίηση των αχύρων μέσα στο νερό, αλλά και ο συγχρονισμός της γεωργικής ορυζοκαλλιέργειας με τον ετήσιο κύκλο ζωής του υδρόβιου αποδημητικού πτηνού, συνοδευόμενος από βαθμιαία πλημμύριση και αποστράγγιση.

Η πρακτική αυτή θα είχε σημαντικά γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά οφέλη, αν αναλογιστεί κανείς πως τα γεωργικά απόβλητα μετά τον αλωνισμό καίγονται με βλαπτικές για την ατμοσφαιρική ρύπανση συνέπειες, όπως π.χ. η καύση του ρυζάχυρου, σε μια έκταση άνω των 80.000 στρεμμάτων, στο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα». Όπως τονίζει ο κ. Μηταφίδης, «η λειτουργία συστημάτων διαδραστικής ορυζοκαλλιέργειας στις λεκάνες απορροής των ποταμών Σπερχειού, Στρυμόνα, Αχελώου, Αλιάκμονα και Αξιού (Δέλτα Θεσσαλονίκης) θα μπορούσε να ενταχθεί στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν, επίσης, να συνοδεύονται από την ίδρυση και τη λειτουργία ισάριθμων ορυζόμυλων.

Η καθετοποίηση της παραγωγής ρυζιού με την κατασκευή ορυζόμυλων θα οδηγήσει σε αύξηση της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος και του εισοδήματος των ορυζοκαλλιεργητών». Αν και το ΥΠΑΑΝ βλέπει θετικά το θέμα αυτό, ωστόσο, τονίζει ότι η εφαρμογή του προγράμματος στην ελληνική ύπαιθρο προϋποθέτει την προσαρμογή του στις ελληνικές συνθήκες και τη διενέργεια μελέτης για να ρυθμιστούν οι ιδιαιτερότητες, ως προς τα χαρακτηριστικά των περιοχών συστηματικής ορυζοκαλλιέργειας της χώρας. Υπενθυμίζεται πως το θέμα αυτό είχε προκύψει μετά από σχετική ερώτηση-πρόταση 26 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον κ. Μηταφίδη. Πριν από λίγες ημέρες, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με θέμα την αποτροπή καύσης γεωργικών υπολειμμάτων στην περιοχή του Δήμου Δέλτα, όπου αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η απαγόρευση καύσης γεωργικών υπολειμμάτων μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2017.