Θετική υποδοχή από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας της προώθησης λύσης στο θέμα των μυδοκαλλιεργειών

Θετική υποδοχή από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας της προώθησης λύσης στο θέμα των μυδοκαλλιεργειών

Την άμεση εκμίσθωση των εκτάσεων που προβλέπονται από την τεχνική μελέτη της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) του Θερμαϊκού Κόλπου, σε υφιστάμενες νόμιμα αδειοδοτημένες μονάδες μυδοκαλλιέργειας, αλλά και σε νέες, προβλέπει σχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, στο πλαίσιο τροπολογίας, προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος-Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη.

Αυτό αναφέρει σε γραπτή του ενημέρωση προς τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, κάνοντας λόγο για θετική εξέλιξη στο ζήτημα των προβλημάτων του κλάδου της μυδοκαλλιέργειας, που ο ίδιος έχει θέσει επανειλημμένα στο παρελθόν.

Όπως έχει τονίσει ο κ. Γιουτίκας, ο πολλά υποσχόμενος αυτός παραγωγικός κλάδος οδηγείται ταχύτατα σε συρρίκνωση, διότι τα τελευταία 18 χρόνια όχι μόνο δεν διατίθενται νέες άδειες μυδοκαλλιέργειας, αλλά δεν ανανεώνονται ούτε οι άδειες που είχαν εκδοθεί στο παρελθόν.

Μάλιστα η πρόταση της αντιπεριφέρειας είναι, μέχρι να υλοποιηθεί η ΠΟΑΥ (ένα πάρκο μυδοκαλλιέργειας), να υπάρξει άμεση ρύθμιση για τη μίσθωση νέων χώρων υδατοκαλλιεργειών και την αδειοδότηση των μονάδων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στις απολύτως καθορισμένες και εγκεκριμένες συντεταγμένες θέσεις, που προβλέπει η χωροταξική μελέτη.

Για το σχέδιο που προωθείται, ο αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει πως είναι θετικό το ότι αναγνωρίζεται πως οι νόμοι που αφορούν στη μυδοκαλλιέργεια είναι ανεφάρμοστοι, έχουν πολλά κενά, παραλείψεις και σειρά αντικρουόμενων διατάξεων, που οφείλουν να αντιμετωπιστούν, καθώς και το ότι επί σειρά ετών, οι παράνομοι καταπατητές έχουν γίνει ασύδοτοι, ενώ το δημόσιο χάνει κάθε χρόνο σημαντικά έσοδα. Αναφέρει, μάλιστα, ότι υιοθετήθηκαν όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν από την περιφέρεια.

Σημειώνεται ότι στο Θερμαϊκό Κόλπο παράγεται το 80% με 90% της εθνικής παραγωγής σε μύδια, περίπου 30.000 τόνοι ετησίως, και παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οι παραγόμενες ποσότητες κατευθύνονται σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και κυρίως η Ιταλία. Μόνο δε στην περιοχή της Χαλάστρας κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 6.000 τόνοι μυδιών, οι οποίοι σε ποσοστό 95% εξάγονται.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ