Θετικές προοπτικές δημιουργούν οι ζημιές από τον παγετό στην Πολωνία

Θετικές προοπτικές δημιουργούν οι ζημιές από τον παγετό στην Πολωνία

Τοπίο θετικών προοπτικών φαίνεται ότι διαμορφώνουν για το ελληνικό μήλο (με την καλλιέργεια σε σταθερά επίπεδα τα τελευταία δύο χρόνια, στα 8,66 χιλ. εκτάρια το 2015 και στα 8,76 χιλ. εκτάρια το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ) οι εκτεταμένες –σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις– ζημιές, που σημειώθηκαν στην Πολωνία, αλλά και στο Βέλγιο, στην Ολλανδία, στη Βοσνία και στη Σλοβακία. Οι παγετοί που σημειώθηκαν εκεί τις πρώτες ημέρες του Απριλίου βρήκαν τις μηλιές στο στάδιο της ανθοφορίας.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά την Πολωνία, η οποία έχει αναδειχτεί σε πρώτη δύναμη στο μήλο, έχοντας υπερκεράσει την Ιταλία και τη Γαλλία, οι εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ζημιές της τάξης ακόμα και του 75%, με αποτέλεσμα μόνο το 1/3 περίπου της παραγωγής να μείνει αλώβητο από τον παγετό. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών, γίνεται λόγος για δραματική μείωση των μήλων και, μάλιστα, για «τη μεγαλύτερη τα τελευταία 50 χρόνια γενικευμένη ζημιά».

Παρά όλες τις ζημιές που σημειώθηκαν, έως έναν βαθμό και στην εγχώρια παραγωγή κυρίως σε περιοχές της Δ. Μακεδονίας, εκτιμάται ότι συνολικά για την ελληνική συγκομιδή της επόμενης σεζόν τα πράγματα θα είναι αισιόδοξα, όσον αφορά τις τιμές και την εμπορία.

«Εάν επιβεβαιωθούν οι πρώτες πληροφορίες, φαίνεται ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ελλειμματική σε μήλα. Πρόκειται για ένα προϊόν στο οποίο, συνήθως, αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της υπερπροσφοράς σε σχέση με τις ποσότητες που καταναλώνονται», είπε στην «ΥΧ» ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Ζαγορίου, Δ. Βαλασσάς. Ο ίδιος σημείωσε πως «κάτι τέτοιο έχει να επαναληφθεί από τη σοδειά του 1991, ενώ αυτήν τη φορά λέγεται ότι η ζημιά είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 50 ετών. Η Πολωνία, που είναι πρώτη δύναμη στην καλλιέργεια μήλου στην Ευρώπη, είναι ο μεγάλος παίκτης και χτυπάει και τις τιμές για εμάς». Υπό αυτή την έννοια, εξηγεί, «για τα ελληνικά μήλα θα είναι θετικές οι συνθήκες που διαμορφώνονται, όσον αφορά και την εμπορία και τις τιμές, για τις οποίες αναμένουμε ότι θα είναι μικρότερες οι πιέσεις που θα ασκηθούν».

Πάντως, ο κ. Βαλασσάς διευκρινίζει ότι είναι νωρίς ακόμη να μιλήσει κανείς για σαφή μηνύματα ως προς τη διακίνηση. Με ακριβέστερα δεδομένα, με νούμερα και ποσοστά και πρώτες εμπορικές εκτιμήσεις, θεωρεί ότι θα μπορεί να γίνεται λόγος στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Και αυτό γιατί εκείνη την περίοδο πραγματοποιείται το πανευρωπαϊκό συνέδριο Prognosfruit, όπου κατατίθενται και συζητιούνται τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο παγκόσμιος οργανισμός για το μήλο και το αχλάδι (WAPA) γύρω από τα προγνωστικά στοιχεία για την παραγωγή στην ΕΕ και πέρα από αυτήν.

Καθοριστικός ο τελικός όγκος

«Το σε τι βαθμό θα μας επηρεάσουν οι ζημιές που σημειώθηκαν στην Πολωνία και συνολικά στην Ευρώπη είναι κάτι που θα φανεί από τον τελικό συνολικό όγκο», μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προϊόντων Αγιάς «Κίσσαβος», Γ. Ζέικος. Συμπλήρωσε, όμως, και ο ίδιος από την πλευρά του ότι «στον βαθμό που επαληθευτούν οι πρώτες εκτιμήσεις, θεωρώ ότι ο αντίκτυπος για την ελληνική παραγωγή θα είναι θετικός». Υπογράμμισε, πάντως, ότι έχει μεγάλη σημασία να συνεκτιμήσει κανείς τις ζημιές που έχουν σημειωθεί και εδώ, με κάποιες περιοχές να δείχνουν σημαντικές απώλειες. Όπως μας είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για την περιοχή της Αγιάς, «πρώτη φορά δημιουργήθηκε στα μήλα το δαχτυλίδι του πάγου», συνεπώς «μετά από 20 ημέρες, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία του αραιώματος εδώ στην περιοχή μας, και αφού πέσει ό,τι είναι να πέσει, θα είμαστε σε θέση να έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα».