Θύελλα αντιδράσεων για τη Γη Υψηλής Παραγωγικότητας

Θύελλα αντιδράσεων για τη Γη Υψηλής Παραγωγικότητας

Μεγάλες αναταράξεις έχει δημιουργήσει κυρίως σε παράκτιες περιοχές το άρθρο 50, που προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τη Γεωργική Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, καθώς  δεν προβλέπει μεταβατικές διατάξεις, για όσους είχαν αγοράσει οικόπεδα για να χτίσουν, δεν τα κατάφεραν λόγω της οικονομικής κρίσης και τελικά θα βρεθούν με χωράφια.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, έχει δημιουργήσει σύγχυση σε περιοχές που είχαν υψηλή τουριστική δραστηριότητα ή ήταν και κοντά σε αστικούς οικισμούς αλλά και σε περιοχές που δεν έχουν οριοθετημένη βιομηχανική ζώνη κι ελλοχεύει κίνδυνος να βρεθούν, χωρίς οριοθετημένο χώρο βιομηχανικής δραστηριότητας. Η διάταξη, όμως, είναι ασαφής και για όσους χτίζουν , εκατέρωθεν, των εθνικών και επαρχιακών οδών, που πιο πριν προστατεύονταν. 

Έτσι, ενώ είναι όντως αναγκαιότητα και πάγιο αίτημα των αγροτικών οργανώσεων, να υπάρξει προστασία της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας και στο νομοσχέδιο σημειώνεται και η ανάγκη προστασίας και του αγροτικού τοπίου αλλά και γενικότερα του περιβάλλοντος, η παρούσα διάταξη, χωρίς μεταβατικό καθεστώς αναμένεται να δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα απ΄ αυτά που θα λύσει. Σε κάθε περίπτωση , το υπουργείο Περιβάλλοντος επικαλείται και τη σχετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά και τη συνταγματική επιταγή για κατοχύρωση του πόρου της Γεωργικής Υψηλής Παραγωγικότητας, ως κοινωνικό αγαθό.

Σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στην Κρήτη, ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί καθώς, όπως έλεγαν «αγόρασαν οικόπεδα και ξύπνησαν με χωράφια».

Άννα Στεργίου