Η Ελλάδα πάλι στην επικαιρότητα

Το 2017 φεύγοντας αφήνει την Ευρώπη σε αναµονή. Από τις oλλανδικές εκλογές στον θρίαµβο Ολάντ και το θολό τοπίο µετά τις γερµανικές εκλογές, όλοι φαίνεται να περιµένουν το 2018 για να αποφασίσουν αν όσα έγιναν το 2017 είχαν τελικά θετικό ή αρνητικό πρόσηµο.

Η όξυνση των σχέσεων της ΕΕ µε την Πολωνία, η κρίση που προκάλεσε το κλείσιµο του Πανεπιστηµίου CEU στην Ουγγαρία, η κρίση στην Καταλονία και η είσοδος των ακροδεξιών στην Αυστρία αποτελούν µόνιµες εστίες κινδύνου για την Ευρώπη. Βέβαια, στην ευρωπαϊκή ατζέντα κυριαρχεί το ζήτηµα του Brexit, καθώς οι συζητήσεις γίνονται παράλληλα µε αυτές για το µέλλον της Ευρώπης και τη νέα προγραµµατική περίοδο που περιλαµβάνει το ύψος και την κατανοµή δράσεων του νέου ευρωπαϊκού προϋπολογισµού.

Την ίδια στιγµή, η γειτονιά µας αποσταθεροποιείται για ακόµα µια φορά, µε την Τουρκία να προβληµατίζει µε την απρόβλεπτη συµπεριφορά του προέδρου της, τη Μέση Ανατολή να φλέγεται για άλλη µια φορά και τις σχέσεις της ΕΕ µε τη Ρωσία να δοκιµάζονται εν µέσω υποψιών για εµπλοκή στο δηµοψήφισµα της Βρετανίας. Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, που επιβαρύνεται από την αλλαγή πολιτικής των ΗΠΑ µετά την εκλογή Τραµπ, η Ευρώπη, µε µεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αφού κατάφερε να αφήσει πίσω της την οικονοµική κρίση, βλέπει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να παίξει ουσιαστικό ρόλο στην παγκόσµια πολιτική σκηνή.

Άµυνα και ασφάλεια κερδίζουν πόντους στην ατζέντα και στον προϋπολογισµό της Ένωσης. Η συζήτηση για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων ανοίγει ξανά. Σε έναν κόσµο που αλλάζει µε τροµακτική ταχύτητα, η Ευρώπη επιλέγει να κινηθεί µε τον τρόπο που ξέρει: Αργά, διστακτικά, προσεκτικά. Ο χρόνος θα δείξει, αν έχει επιλέξει σωστά.