Τη δημιουργία συστήματος παροχής αγροτικών συμβουλών ζητά ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Αχ. Νταβέλης

Πώς θα σταματήσει η εκπαιδευτική... γύμνια των αγροτών

Όταν στον σύνδεσμό σου δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις που πρωταγωνιστούν στον πρωτογενή τομέα, και κυρίως στον αγροδιατροφικό κλάδο, όπως είναι ο ΘΕΣγάλα, η Intercom Foods, ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, πολλά εκκοκκιστήρια που εδρεύουν στον θεσσαλικό κάμπο και, γενικότερα, η έδρα σου βρίσκεται στη Λάρισα, τότε αναπόφευκτα η ανάπτυξη της γεωργίας και της παραγωγικής διαδικασίας βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων σου.

Αυτό το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας φέρεται να υπηρετεί πιστά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών, Αχιλλέας Νταβέλης, ο οποίος, μάλιστα, πήρε τη σκυτάλη της προεδρίας του συνδέσμου από τον πρώην πρόεδρο των Ελλήνων Εκκοκκιστών Αποστόλη Δοντά (Υπενθυμίζεται ότι στο κτήριο του ΣΘΕΒ φιλοξενείται και η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βαμβακιού).

Τη δημιουργία συστήματος παροχής αγροτικών συμβουλών ζητά ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Αχ. ΝταβέληςΕκτός από τη συνήθη πολιτική του ΣΘΕΒ, που είναι η διοργάνωση επιχειρηματικών αποστολών σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού με αγροδιατροφικά θέματα, εκθέσεις τροφίμων και ποτών, αγροτικών μηχανημάτων και πλεκτών, οι παρεμβάσεις σε υπουργεία, όπως αυτή που σχετιζόταν με την επιβολή ΕΦΚ στο κρασί, ο Αχιλλέας Νταβέλης έχει δώσει έμφαση «στην αναγκαιότητα εκπαίδευσης του αγροτικού προσωπικού της χώρας και στη μεταστροφή του αγροδιατροφικού συστήματος, της δασοπονίας και του χώρου της υπαίθρου, σε οικονομίες γνώσης με τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής συμβουλών για τη δραστηριότητα στην ύπαιθρο».

Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο κ. Νταβέλης, «με βάση το Farm Structure Survey του 2010, από τους 50.130 γεωργούς κάτω των 35 ετών, που διαθέτει η Ελλάδα, μόλις οι 530 έχουν πλήρη αγροτική εκπαίδευση (πιθανότατα πρόκειται για τους αποφοίτους των ΕΠΑΣ και των γεωργικών σχολών, που εντάσσονται στην ηλικιακή ομάδα των κάτω των 35 ετών) και οι 8.000 αγρότες διαθέτουν βασική γεωργική κατάρτιση (αποκτήθηκε μέσω των προγραμμάτων επιμόρφωσης του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού). Έτσι, το ποσοστό των καταρτισμένων νέων γεωργών ανέρχεται σε 17% και είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ-27. Στο θέμα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, δυστυχώς, τα στοιχεία είναι απογοητευτικά. Η Ελλάδα έχει ένα συντριπτικό ποσοστό αγροτών (σχεδόν 97%) χωρίς τυπική κατάρτιση. Το ποσοστό αυτό την τοποθετεί στις τρεις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ-27, μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, και πολύ μακριά από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το ποσοστό νέων αγροτών (<35) χωρίς τυπική κατάρτιση στην Ελλάδα αγγίζει το 83%, ενώ σε ανταγωνιστικές οικονομίες, όπως στην Ιταλία, το ποσοστό νέων αγροτών χωρίς τυπική κατάρτιση πλησιάζει στο μηδέν. «Κάποια στιγμή, θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι (πολιτεία, εκπρόσωποι αγροτών, επιμελητήρια και σύνδεσμοι) να συζητήσουν σοβαρά το θέμα της κατάρτισης των παραγωγών», καταλήγει ο πρόεδρος του συνδέσμου.