Τι φέρνει για αγρότες και ετεροεπαγγελματίες ο νέος προϋπολογισμός

Βασική – Πρασίνισμα: Πόσοι κόπηκαν ως μη ενεργοί και για πόσους εκκρεμούν ακόμα τα αποτελέσματα ελέγχου
-Διαφήμιση-
Delegate

Πρόσθετες επιβαρύνσεις για χιλιάδες φορολογούμενους με αγροτικά εισοδήματα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2017 που κατατίθεται τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.

Τα ακριβή ποσά μένει να αποτυπωθούν στο κείμενο που θα παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο. Ωστόσο το γεγονός είναι ότι τα βάρη καλούνται να επωμισθούν τόσο επαγγελματίες αγρότες όσο και ετεροεπαγγελματίες (δηλαδή ιδιώτες –μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.α. – με εισοδήματα από αγροτική δραστηριότητα) οι οποίοι πλέον αυξάνονται αριθμητικά, μετά τις αλλαγές στον ορισμό του κατ’ επάγγελμα αγρότη. Η αλλαγή αυτή, όπως θα δούμε, δεν είναι απλά συμβολική αλλά ουσιαστική καθώς θα δουν το φόρο που καταβάλουν για το τμήμα του εισοδήματός του που προέρχεται από τον αγροτικό τομέα να αυξάνεται υπέρμετρα.

Φόρος σε όλη τη βασική ενίσχυση

Καταρχήν, στο πλαίσιο των φορολογικών δηλώσεων του επόμενου έτους στα έσοδα των αγροτών από τις πωλήσεις των προϊόντων τους θα προστίθεται πλέον ολόκληρη η βασική ενίσχυση. Εκτός μένουν το πρασίνισμα και η συνδεδεμένη εφόσον δεν ξεπερνούν τα 12.000 ευρώ.

-Διαφήμιση-

Η φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος γίνεται με κλίμακα που ξεκινά από 22% και φτάνει στο 45%. Συγκεκριμένα, με συντελεστές:

-22% για εισοδήματα που φθάνουν μέχρι και το ποσό των 20.000 ευρώ

-29%, στο τμήμα πάνω από τα 20.000 και μέχρι τα 30.000 ευρώ

-37% στο τμήμα πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ

-45% στο τμήμα πάνω από τα 40.000 ευρώ.

Oι επαγγελματίες αγρότες δικαιούνται αφορολόγητο με τη μορφή έκπτωσης φόρου που κυμαίνεται από 1.900 έως 2.100 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των προστατευομένωντέκνων.

Όσοι αγρότες δηλώσουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την οποία θα ισχύσουν νέου συντελεστές, από 2,2% έως 10%.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι όλοι οι αγρότες θα κληθούν να προκαταλάβουν φόρο που ανέρχεται στο 100% του κύριου φόρου.

Κεραμίδα για ετεροεπαγγελματίες

Χαμένοι, ωστόσο, βγαίνουν χιλιάδες φορολογούμενοι που, μετά τις αλλαγές στον ορισμό του επαγγελματία αγρότη (εισόδημα άνω του 50% από αγροτική δραστηριότητα αντί για 30% που ίσχυε ως τώρα) χάνουν το αφορολόγητο που δικαιούνται οι επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα. Έτσι, τα εισοδήματά τους που προέρχονται από αγροτική δραστηριότητα θα φορολογηθούν αυτοτελώς και από το πρώτο ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 22% και φτάνουν έως και το 45% χωρίς να έχουν κάποια έκπτωσ