Τι νέο μας φέρνει η προτεινόμενη νέα ΚΑΠ και πώς αυτή θα επηρεάσει την ελληνική γεωργία;

γράφει ο Στάθης Κλωνάρης, αν. καθηγητής Αγροτικής Πολιτικής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

cap-2020

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή, την 1η Ιουνίου, έδωσε στη δημοσιότητα τις νομοθετικές προτάσεις της που αφορούν την Κοινή Αγροτική Πολιτική για την περίοδο 2021-2027. Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, για το νέο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο προβλέπεται συνολικά το ποσό των 365 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές όπου, σύμφωνα με την ΕΕ, είναι μειωμένο κατά 5% σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.

Αντίθετη άποψη έχει γνωστό think tank, το οποίο υποστηρίζει ότι η χρηματοδότηση για τον πρώτο πυλώνα της ΚΑΠ μειώνεται περίπου κατά 10% και για τον δεύτερο κατά 25%. Λόγω της υποχρηματοδότησης του Β’ Πυλώνα, η Επιτροπή προτείνει, σε όσα κράτη-μέλη το επιθυμούν, τη χρηματοδότησή του με επιπλέον κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Όσον αφορά την Ελλάδα, για την περίοδο 2021-2027 θα λάβει το ποσό των 18,263 δισ. ευρώ (σε τρέχουσες τιμές), όπου τα 14,255 δισ. θα αφορούν άμεσες ενισχύσεις, τα 440 εκατ. τη στήριξη της αγοράς και τα 3,587 δισ. την αγροτική ανάπτυξη.

Η μείωση των κονδυλίων που κατευθύνονται στην ΚΑΠ βρίσκει αντίθετη την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όπου, σε συμμαχία με άλλες 5 χώρες (Ιρλανδία Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Φιλανδία), διεκδικούν να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ στα επίπεδα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου.

Πέραν όμως της μειωμένης χρηματοδότησης, τι νέο μας φέρνει η προτεινόμενη νέα ΚΑΠ και πώς αυτή θα επηρεάσει την ελληνική γεωργία;
Διαβάστε την ακτινογραφία της νέας ΚΑΠ (σε 4 σελίδες) στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί!