Τι συζήτησαν αγρότες και Τσίπρας στην Κομοτηνή

Στήριξη 1,68 εκατ. ευρώ για τους κτηνοτρόφους των νησιών ανακοίνωσε ο Τσίπρας από τη Νίσυρο

Με το πέρας της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Κομοτηνή άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μίλησαν στο ypaithros.gr για την επικοινωνία που είχαν με τον πρωθυπουργό.

Τα θέματα που τέθηκαν συνολικά αφορούσαν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής Νίκο Κυριαζή, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής, το αγροτικό πετρέλαιο, τον ΕΛΓΑ, τον ΤΑΠ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την νέα ΚΑΠ.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου  Καβάλας Θέμις Καλπακίδης μετέφερε ότι αναφέρθηκαν στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού στην Καβάλα απέναντι στον Αγροτικό Σύλλογο. «Οι δεσμεύσεις του αφορούν στο ασφαλιστικό, τον ΕΝΦΙΑ, το φορολογικό, την παραγωγική ανασυγκρότηση, το κόστος παραγωγής. Μας είχε μεταφέρει ότι το κόστος και οι επιβαρύνσεις θα μειωθούν και θα υπάρξει η παραγωγική ανασυγκρότηση που ζητάμε εδώ και χρόνια. Δυστυχώς αντί να υπάρχει μείωση της φορολογίας και διαφορετικός τρόπος διαχείρισης του αγροτικού τομέα διαπιστώνουμε ότι όλα αυξάνονται και του μετέφερα ότι μας απογοήτευσε». Η απάντηση που έλαβε ο κ. Καλπακίδης από τον πρωθυπουργό ήταν ότι το επόμενο διάστημα θα φροντίσει να στείλει τον κ. Αποστόλου για να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση. Έθεσε επίσης θέματα που αφορούν στα ενεργειακά φυτά, το Αγροτικό Επιμελητήριο και την καθυστέρηση έκδοσης της ΚΥΑ για τις ομάδες παραγωγών.

Ο πρόεδρος Νίκος Κυριαζής μετέφερε την απογοήτευσή του από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Μιλάει για ανάπτυξη που έρχεται και το μόνο που έρχεται είναι οι φόροι. Όταν έρθει η ανάπτυξη δεν θα υπάρχουν αγρότες να την δουν». Εκτιμά ότι στην συνάντηση με τον υπουργό θα έχουν την ευκαιρία μιας εμπεριστατωμένης συζήτησης καθώς στην σημερινή σύσκεψη άφησαν τελευταίους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να μιλήσουν.

Ο Πέτρος Παναγιώτου, πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής εξήγησε ότι βρέθηκαν στην σύσκεψη ως εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής θέτοντας μια σειρά ζητήματα τα οποία θα συζητήσουν την Δευτέρα στην συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Ο κ. Παναγιώτου σχολίασε ότι «το να έρθει ο πρωθυπουργός στον τόπο μας και να μας δεχτεί να μιλήσουμε είναι σημαντικό αλλά μας ενδιαφέρει το τι μέλλει γενέσθαι, όχι να έρθει με άδειες τσέπες». 

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Δράμας Χρήστος Τσέρνιος είπε ότι αισιοδοξούν να λάβουν απαντήσεις από την συνάντηση με τον Β. Αποστόλου. «Ο πρωθυπουργός μας είπε ότι θα ήταν άδικο ν’ απαντήσει σε ερωτήσεις γιατί το θέμα του αγροτικού κόσμου χωράει μεγάλη συζήτηση κι έριξε το μπαλάκι στον κ. Αποστόλου».

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος τόνισε ότι στον ελάχιστο χρόνο που διέθεταν έθεσαν επιγραμματικά τα θέματα που τους απασχολούν, ανάμεσά τους οι ενισχύσεις. «Η ΚΑΠ δημιούργησε έναν άνισο καταμερισμό σε όλη την Ελλάδα. Επίσης θέσαμε το πρόβλημα με τους βοσκοτόπους καθώς η περιφέρειά μας είναι η χαμένη της επικράτειας. Υποσχέθηκε να γίνει επίσκεψη από τον υπουργό αλλά ελπίζουμε να γίνει οργανωμένα κι όχι όπως την προηγούμενη φορά που κυριάρχησαν οι διαμαρτυρίες».

Παρών ήταν και ο πρόεδρος των Καπνοπαραγωγών Θράκης Εσάτ Χουσεϊν που εκπροσωπεί 7.000 εν ενεργεία παραγωγούς για τους οποίους όπως είπε το μείζον θέμα είναι η επιβίωσή τους, καθώς οι επιδοτήσεις μειώνονται διαρκώς. Ως προς τη διαδικασία συλλογής των απαραίτητων δεδομένων από το ΥΠΑΑΤ για να προχωρήσει στην νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος γιατί, όπως εξήγησε, στον δήμο Αριανών που είναι μειονεκτική περιοχή με πολλούς μάλιστα καπνοπαραγωγούς, οι περισσότεροι οικισμοί δεν περιλαμβάνονται στον χάρτη των μειονεκτικών.