Χάνεται η ελπίδα για καλύτερη τιμή στις όψιμες ποικιλίες του συμπύρηνου

Τι αποφασίστηκε για τις δωρεάν διανομές στο επιτραπέζιο

rodakino1

Χωρίς προοπτική για ρεβάνς στις τιμές των όψιμων ποικιλιών συμπύρηνου ροδάκινου, ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα η παραγωγή. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» και οι όψιμες ποικιλίες θα πωληθούν προς 24 λεπτά το κιλό, ενώ η συνολική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί κατά 103.000 τόνους περίπου, σε σχέση με το 2016. Όσον αφορά το επιτραπέζιο ροδάκινο –η συγκομιδή του οποίου ολοκληρώνεται τέλη του μήνα– και εκεί τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά, με τους παραγωγούς να κάνουν λόγο για υπερπροσφορά στο προϊόν.

Συμπύρηνο

Για τη φετινή παραγωγική χρονιά στο συμπύρηνο ροδάκινο, που φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος της, μίλησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου. «Η συγκομιδή και των όψιμων ποικιλιών συμπύρηνου ροδάκινου ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα περίπου. Υπήρξε ένα μεγάλο θέμα με την ποιότητα φέτος λόγω μικροκαρπίας, γεγονός που μειώνει και τις προσδοκώμενες τελικές ποσότητες που αναμέναμε να συγκομίσουμε. Υπολογίζουμε ότι, συνολικά, η φετινή παραγωγή θα φτάσει τους 380.000 τόνους (277.000 τόνους πέρυσι)». Ο ίδιος πρόσθεσε επίσης πως «η τιμή για τα όψιμα ροδάκινα δεν έχει οριστεί ακόμα. Υπολογίζουμε ότι αυτό θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, όταν θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή και οι παραδόσεις και θα έχουμε μια πλήρη εικόνα. Σύμφωνα με την εικόνα που έχω, πάντως, θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση σε σχέση με τις τιμές της πρώτης περιόδου (σ.σ. 24 λεπτά το κιλό). Θέλω, ωστόσο, να τονίσω για ακόμα μία φορά ότι, σε σχέση με πέρσι, που η παραγωγή ήταν μικρότερη, το εισόδημα των παραγωγών όχι μόνο δεν θα είναι μειωμένο, αλλά θα σημειώσει και αύξηση».

Επιτραπέζιο

Για την κατάσταση στο επιτραπέζιο ροδάκινο, ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας, μας αναφέρει: «Η φετινή, αν και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί (σ.σ. μένει ακόμα ένας μήνας), είναι μια άσχημη χρονιά. Ασφαλή συμπεράσματα θα έχουμε στο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά μέχρι σήμερα, και όσον αφορά την περιοχή μας, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι πάμε πολύ καλά ποιοτικά, αν εξαιρέσει κανείς το διάστημα του Ιουλίου, με κάποιες βροχές που επηρέασαν κάποιες ποικιλίες, ενώ σημειώθηκε και αύξηση της παραγωγής. Ωστόσο, αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την αγορά. Ειδικότερα, στην εσωτερική αγορά υπάρχουν πολλά ροδάκινα κακής ποιότητας τα οποία αλλοιώνουν την εικόνα του προϊόντος, ενώ επίσης υπάρχει υπερπροσφορά. Επιπλέον, εξαγωγές δεν γίνονται όπως τα προηγούμενα χρόνια, λόγω χαμηλών τιμών».

Δωρεάν διανομή

Σχετικά με τα νεότερα που αφορούν στο μέτρο των αποσύρσεων και της δωρεάν διανομής ροδάκινων, το ΥΠΑΑΤ, με ανακοίνωσή του, έκανε γνωστό ότι, καταρχήν, η Κομισιόν συνεχίζει να είναι αρνητική στο ελληνικό αίτημα για τη μεταφορά των ποσοτήτων απόσυρσης και δωρεάν διανομής από τα δαμάσκηνα στα ροδάκινα. Ωστόσο, έλαβε έγκριση, προκειμένου όλη η ποσότητα ροδάκινου της δωρεάν διανομής να οδηγείται στη χυμοποίηση. Αυτό ήταν και ένα από τα αιτήματα που είχαν υποβάλει οι παραγωγοί, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην «ΥΧ» ο Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας. «Όσον αφορά το θέμα της μεταφοράς ποσοτήτων από τα δαμάσκηνα στα ροδάκινα (3.500 τόνοι), είναι εύκολο να γίνει, διότι δεν αποτελεί δαπάνη για την κοινότητα. Το πότε θα πραγματοποιηθεί θα εξαρτηθεί, εκτός από την Κομισιόν, και από το νεύρο που θα επιδείξει η κυβέρνηση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να αναφερθεί, ακόμα, ότι, σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, παρότι το αίτημα της ελληνικής πλευράς προς την Επιτροπή αφορούσε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες (οι ποσότητες της απόσυρσης από 5.355 αυξήθηκαν τελικά στους 16.065 τόνους), το ΥΠΑΑΤ θεωρεί θετική τη συγκεκριμένη απόφαση. Η τιμή που θα λάβουν οι παραγωγοί είναι 29,6 λεπτά ανά κιλό, σύμφωνα με τις τιμές του Παραρτήματος ΙΙ του ΚΑΝ 2017/1165. Η τιμή των 37,5 λεπτών ανά κιλό αφορά τα επιχειρησιακά προγράμματα δωρεάν διανομής φρούτων μετά το 2018.

Επίσης, για το ροδάκινο που προορίζεται για χυμοποίηση, αποφασίστηκε η χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης. Ο προϋπολογισμός του μέτρου ανέρχεται περίπου στα 3 εκατ. ευρώ ετησίως. Η τιμή για το έτος ενίσχυσης 2015 ανήλθε στα 169 ευρώ ανά εκτάριο, ενώ η αντίστοιχη για το 2016 ανήλθε στα 167 ευρώ ανά εκτάριο.