Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Άκη Παράσογλου

Παρευρέθηκαν συγγενείς, φίλοι, συνεργάτες και μαθητές

Τιμητική εκδήλωση στη μνήμη του Άκη Παράσογλου

«Τώρα λέω να φύγω»

«Άλλωστε ήταν αργά. Έξω από την αντικρινή πόρτα ένα παιδί, κατάχαμα, ζωγράφιζε με παστέλ, καραβάκια με πανύψηλα κατάρτια».

«Τώρα λέω να φύγω». Και έτσι έκανε ο Άκης Παράσογλου, ο σπουδαίος ζωγράφος, σκιτσογράφος, ποιητής, την Τρίτη 28 Ιουνίου 2016, χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν, όπως άλλωστε ταίριαζε στην ελεύθερη φύση του. Επιβεβαιώνοντας το ανέκδοτο ποίημά του, έφυγε, αφήνοντας πίσω του συγγενείς, φίλους, μαθητές και συνεργάτες γεμάτους θλίψη. Άφησε, όμως, και μια τεράστια κληρονομιά σκίτσων, κειμένων, ποιημάτων και αναμνήσεων που παρουσιάστηκαν με μεγάλο σεβασμό τη Δευτέρα 20/3 σε μια συγκινητική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας, η ΕΤΕΠ Κερατσινίου, η Εταιρεία Μελέτης Προβλημάτων Κερατσινίου και το Ιστορικό και Λαογραφικό Αρχείο Πισιμίση Κερατσινίου- Δραπετσώνας στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» προς τιμή του Άκη Παράσογλου. Την εκδήλωση συντόνισαν η Β. Κοκκίνου, η Λ. Νιαρχάκου και ο Λ. Λαζαρίδης,

Η «Ύπαιθρος Χώρα», ένας από τους τελευταίους επαγγελματικούς σταθμούς του Άκη, που τον αγάπησε μέσα από τα σκίτσα του για την αγροτιά, δεν θα μπορούσε να λείπει από το ταξίδι αναμνήσεων που σχεδιάστηκε προς τιμήν του.

Την εκδήλωση άνοιξε ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη προσωπικότητα του Άκη, και στο χάρισμα που είχε να μεταδίδει μέσω της απλότητάς του το μεγάλό ταλέντο του, το χιούμορ του, την παιδεία και τις γνώσεις του.

Οι συντονιστές της εκδήλωσης έδωσαν πληροφορίες για την προσωπική ζωή του Άκη Παράσογλου, τα πράγματα που αγαπούσε, τις συνήθειες του, όπως η συλλογή παλαιών αντικειμένων, αλλά και τη συνεισφορά του στον Δήμο Κερατσινίου. Επίσης, έγινε ειδική αναφορά στην συνεργασία του Άκη Παράσογλου με τον ξένο τύπο. Τονίστηκε η ιδιαίτερη αγάπη του για τα παιδιά, αφού είχε ασχοληθεί με τις εικονογραφήσεις παιδικών βιβλίων και είχε γράψει ποιήματα για παιδιά, δύο και εκ των οποίων οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να ακούσουν από τα παιδιά του τμήματος δημιουργικής γραφής και λογοτεχνίας των Καλλιτεχνημάτων της κυρίας Μαρίας Μιχαλοπούλου.

Ο χαρακτήρας, το ταλέντο και η αγάπη που είχε προσφέρει ο Άκης Παράσογλου όλα αυτά τα χρόνια αποτυπώθηκε στις ομιλίες των φίλων του και συνεργατών του κατά την εκδήλωση.

Ο Στέλιος Τραϊφόρος, δημοσιογράφος, επίτιμος πρόεδρος της Ε.Τ.Ε.Π. Κερατσινίου και Γραμματέας της Εταιρείας Μελέτης Προβλημάτων Κερατσινίου, αναφέρθηκε στην δημοσιογραφική πορεία του Άκη Παράσογλου, αναφέροντας τη μακρά λίστα συνεργασιών του με διάφορα μέσα επικοινωνίας.

Ο Βασίλης Πισιμίσης, ιδρυτής του Ιστορικού και λαογραφικού Αρχείου Πισιμίση Κερατσινίου – Δραπετσώνας, μίλησε για την συλλεκτική πλευρά του έργου του Άκη Παράσογλου, υπογραμμίζοντας πως «μας άφησε κληρονομιά ένα σπουδαίο έργο».

«Μυθιστορηματική φιγούρα» χαρακτήρισε τον Άκη Παράσογλου ο συγγραφέας Νίκος Ρεμούνδος. Σε μια συγκλονιστική ομιλία, ο ίδιος μίλησε για τον παλιό του φίλο που «είχε τον δικό του τρόπο να εκφράζεται», ο οποίος, όπως πρόσθεσε, ήταν «ένας μελισσοκόμος των λέξεων».

Από την πλευρά του, ο επίσης συγγραφέας Φώντας Λάδης μίλησε για την «πολυπραγμοσύνη» που χαρακτήριζε τον Παράσογλου (ήταν σκιτσογράφος, ποιητής, τραγουδιστής, ηθοποιός, συλλέκτης κ.λπ.) και το «φλεγματικό του χιούμορ».

Ο κ. Λεοντιάδης έκανε λόγο για έναν «σαρκαστικό γελοιογράφο», χαρακτηρίζοντάς τον «Μποστ του Κερατσινίου».

Ο παλιός του συνεργάτης στον «Ριζοσπάστη» Παναγιώτης Μίνας, σημείωσε ότι «τα σκίτσα του παραμένουν τόσο προφητικά ακόμα και σήμερα», ενώ η Κούλα Μάγκουρα, δασκάλα, μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Τεχνών Επιστήμης και Πολιτισμού Κερατσινίου μίλησε για το ημερολόγιο του Δήμου Κερατσινίου που είχε επιμεληθεί ο Άκης Παράσογλου. Ο δάσκαλος Π. Μητροπέτρος, ανέφερε πως «ο Άκης ήταν από τα άτομα που δεν χωρίζουν, αλλά ενώνουν τους ανθρώπους».

Το λόγο τέλος, πήρε η κόρη του Άκη Παράσογλου Μάριον, η οποία συγκινημένη ευχαρίστησε θερμά όσους συνέβαλλαν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση και οι οποίοι όπως είπε «ξαναέφεραν έστω και για λίγο κοντά μας τον πατέρα μου». 

Μετά την εκδήλωση πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης με έργα του τιμώμενου σκιτσογράφου και ποιητή. Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι από τις 20 έως 26 Μαρτίου 2017 και οι ώρες λειτουργίας 18:00 έως 21:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Μελίνα Μερκούρη”.

Φωτογραφίες: Γιάννης Γαργαλάκος