Την Αμερικανική Γεωργική Σχολή επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Την Αμερικανική Γεωργική Σχολή επισκέφτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
-Διαφήμιση-
Delegate

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή αποδεικνύει «πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι συνεργασίες στον πρωτογενή τομέα και πόσο μεγάλη αξία έχουν για την Ελλάδα στην προσπάθεια που πρέπει να κάνει για να βγει από την κρίση» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις 27/10 στις εγκαταστάσεις της Σχολής.

Κάλεσε την ηγεσία της Σχολής και τα στελέχη της να συνεχίσουν το έργο που επιτελούν, αναφέρθηκε στη στενή συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα και χαρακτήρισε «συμβολική αλλά και ουσίας» την επικείμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα.

Τον κ. Παυλόπουλο υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος της Σχολής, δρ. Πάνος Κανέλλης, στελέχη της Διοίκησης, εκπαιδευτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό καθώς και μαθητές και σπουδαστές του Perrotis College.

-Διαφήμιση-

Προσφωνώντας και καλωσορίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο δρ. Πάνος Κανέλλης αναφέρθηκε στους σημαντικούς εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς της Σχολής και παρουσίασε τις δομές και τον τρόπο λειτουργίας της.

«Σήμερα, μετρούμε 112 χρόνια προσφοράς με επίκεντρο το περιβάλλον, την γεωπονία, το τρόφιμο και τις επιστήμες ζωής. Σε όλα τα επίπεδα, από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση έως και τα μεταπτυχιακά προγράμματα, επικρατεί μία μοναδική δυναμική συνύπαρξη θεωρίας και πράξης, χαρακτηριστικά της μάθησης στη Σχολή μας. Μετά από περισσότερο από έναν αιώνα αδιάκοπης προσφοράς, η σχολή μας, σήμερα συνεχίζει να αποτελεί τον καταλύτη για την επιστροφή των νέων μας στην επαρχία και τις παραδοσιακές άξιες της χώρας. Είμαστε περήφανοι γιατί είμαστε πρεσβευτές μίας «νέας ευφυούς γεωργίας για τη νέα γένια των Ελλήνων», είπε, μεταξύ άλλων, ο δρ. Κανέλλης και απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο σημείωσε:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, η επίσκεψή σας μας τιμά και μας προτρέπει –σε πείσμα των καιρών- να διατηρήσουμε τη Σχολή μας συνεπή στον ιστορικό της ρόλο, πάντα ταγμένη στις υπηρεσίες της σύγχρονης εκπαίδευσης, της έρευνας και της επιστήμης με στόχο την ανάπτυξη της υπαίθρου και της ελληνικής οικονομίας».

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να αποδώσω ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυτό που ταιριάζει σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια. Μία προσπάθεια που είναι πάνω από 100 χρόνια. Προσπάθεια, η οποία δείχνει τη μακρά συνεργασία ουσίας, κοινών ιδανικών, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Σας διαβεβαιώ ότι δεν θεωρώ τυχαίο ότι η σημερινή μου επίσκεψη εδώ, γίνεται λίγες μέρες πριν φτάσει στην Αθήνα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μία εκδήλωση συμβολική αλλά και ουσίας. Είναι ένα σημάδι σημαντικό, το οποίο δείχνει πως οι ΗΠΑ συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα σε δύσκολα χρόνια και εύχομαι αυτό να συμβεί και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει η Ελλάδα για την τύχη των λαών. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η αλληλεγγύη για εκείνους που στηρίζονται στον Άνθρωπο και τη Δημοκρατία είναι χρέος απέναντι στην ανθρωπότητα».

Και συμπλήρωσε λέγοντας: «Να ευχαριστήσω επίσης για το γεγονός ότι η προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ, στη Θεσσαλονίκη, εξαπλώνεται σε περισσότερες σε περιοχές της Ελλάδας, όπως στην πατρίδα μου, την Μεσσηνία. Δείχνετε πόσο μεγάλη σημασία έχουν οι συνεργασίες στον πρωτογενή τομέα που υπήρξε πάντοτε –άσχετα αν το υποτιμήσαμε και υπήρξε ένα μεγάλο λάθος- πόσο μεγάλη αξία έχει για την Ελλάδα και την προσπάθεια που πρέπει να κάνει για να βγει από την κρίση.

Αν κάνουμε μία αποτίμηση όλης της δραστηριότητας της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, όχι μόνο δικαίωσε τον αυτοσκοπό της αλλά το ξεπέρασε κατά πολύ. Θέλω να συγχαρώ και για κάτι άλλο. Και για τη σεμνότητα με την οποία έχει πορευτεί όλα αυτά τα χρόνια. Χωρίς κανενός είδους έπαρση. Χωρίς να θυσιάζετε την ουσία στον βωμό της δημοσιότητας. Να είστε όμως βέβαιος ότι ξέρουμε στην Ελλάδα και να αναγνωρίζουμε αυτό που προσφέρεται στον τόπο μας και να τιμούμε τους ανθρώπους εκείνους οι όποιοι εργάζονται για αυτόν τον τόπο με αλτρουισμό και με αλληλεγγύη. Να συνεχίσετε, κύριε Πρόεδρε και εύχομαι ο τόπος μας και ο λαός μας να δικαιώσουν όλες αυτές τις προσδοκίες. Να θυμάστε από εδώ έχουν ξεκινήσει πολλά. Να ξεκινήσουν ακόμη περισσότερα».

Ο Πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου, έκανε τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλακέτας που βρίσκεται τοποθετημένη σε βράχο του εξωτερικού χώρου της Σπουδαστικής Εστίας Aliki Perroti, ενώ νωρίτερα δώρισε στον ΠτΔ ένα αντίγραφο του «βράχου».

Η επίσκεψη του κ. Παυλόπουλου ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στους χώρους και τις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Να σημειωθεί ότι η τελευταία φορά που ΠτΔ επισκέφτηκε την ΑΓΣ ήταν πριν από ακριβώς 37 χρόνια, στις 27 Οκτωβρίου 1979, από τον Κωνσταντίνο Τσάτσο.