Το 1,04 εκατ. τόνο έφτασαν οι εξαγωγές πουλερικών της ΕΕ

Βασική επιδίωξη είναι η μεγαλύτερη διείσδυση στην αγορά της Ιαπωνίας, των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ

Τον 1,04 εκατ. τόνο έφτασαν οι εξαγωγές πουλερικών της ΕΕ

Θετικοί είναι οι οιωνοί για την εξαγωγική δραστηριότητα του κρέατος πουλερικών της ΕΕ, καθώς οι ποσότητες που «ταξιδεύουν» σε τρίτες χώρες σημειώνουν φέτος σημαντική άνοδο (αύξηση σε ποσοστό 9,3%). Τονίζεται πως η ΕΕ εξάγει περίπου το 11% της συνολικής παραγωγής της. Πιο αναλυτικά, το πρώτο οκτάμηνο του 2016 (Ιανουάριος – Αύγουστος), οι ποσότητες που διοχετεύτηκαν σε αγορές εκτός της ΕΕ άγγιξαν τους 1,04 εκατ. τόνους, όταν το πρώτο οκτάμηνο του 2015 ο αριθμός τους έφτασε τους 951.338 τόνους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, σημαντική άνοδο παρουσιάζουν τη φετινή χρονιά οι εξαγωγές του ευρωπαϊκού κρέατος πουλερικών στο Χονγκ Κονγκ (αύξηση 41,5%), στη Νότια Αφρική (αύξηση 34,4%), στις Φιλιππίνες (αύξηση 38%) και στην Ουκρανία (αύξηση 33,7%). Οι ιθύνοντες του κλάδου αναμένουν να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της εξαγωγικής δραστηριότητας του κλάδου και το 2017, ενώ βασική επιδίωξη είναι η μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών πουλερικών στην αγορά της Ιαπωνίας, των Φιλιππίνων και του Βιετνάμ.

Παραγωγή

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής πουλερικών είναι κρέας κοτόπουλου, ενώ το 15% αφορά κρέας γαλοπούλας και το 5% κρέας πάπιας.

Ειδικότερα, για την παραγωγή κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν άνοδο πάνω από 3,8%. Tο 2015 η παραγωγή ανήλθε σε 756.088 τόνους και το 2014 έφτασε τις 701.349 τόνους.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών για το 2016 κάνουν λόγο για αύξηση στην παραγωγή πουλερικών της ΕΕ καθώς προβλέπουν ότι θα κυμανθεί σε περίπου 13,9 εκατ. τόνους, όταν το 2015 έφτασε τα 13,7 εκατ. τόνους. Το ποσοστό της αυτάρκειας της ΕΕ σε πουλερικά φτάνει σε ποσοστό 104%.

Επίσης, το 2015, η κατανάλωση κρεάτων πουλερικών στους κόλπους της ΕΕ έφτασε τα 13,2 εκατ. τόνους, ενώ φέτος αναμένεται να αγγίξει τα 13,5 εκατ. τόνους.

Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των νεοσσών κρεατοπαραγωγής το 2015, ο αριθμός τους έφτασε τις 554.334, όταν το 2014 ο αριθμός τους ανήλθε σε 507.192 νεοσσούς.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, οι κύριες παραγωγικές χώρες είναι η Πολωνία, όπου παράγεται το 15% των ευρωπαϊκών πουλερικών, ακολουθεί η Γαλλία με ποσοστό 13%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 12%, η Γερμανία με 11%, η Ισπανία με 11% και η Ιταλία με 9%.

Οι εν λόγω χώρες συγκεντρώνουν το 71% της ευρωπαϊκής παραγωγής, ενώ το υπόλοιπο 29% αφορά την πτηνοτροφική παραγωγή των υπολοίπων κρατών-μελών της ΕΕ των 28.

Τιμές

Η μέση τιμή παραγωγού για το κρέας κοτόπουλου αυτή την περίοδο κυμαίνεται στην ΕΕ σε 175,02 ευρώ ανά 100 κιλά κρέατος και εμφανίζεται ελαφρώς μειωμένη κατά 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριο) και κατά 5,8% μειωμένη, σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2015.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2011 μέχρι σήμερα, η μέση τιμή του Ευρωπαίου παραγωγού κοτόπουλου παρουσιάζει καθοδική πορεία της τάξης περίπου του 10% (σ.σ. πριν πέντε χρόνια η μέση τιμή έφτανε τα 195 ευρώ ανά 100 κιλά κρέατος).

Αντίστοιχα, η μέση τιμή παραγωγού στις ανταγωνίστριες τρίτες χώρες που πρωτοστατούν στην πτηνοτροφική παραγωγή, όπως είναι η Αμερική, διαμορφώνεται σε 130,64 ευρώ ανά 100 κιλά κρέατος και στη Βραζιλία σε 118,2 ευρώ ανά 100 κιλά κρέατος.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι παραγωγοί κρέατος πουλερικών, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βραζιλία, απολαμβάνουν χαμηλότερες τιμές στο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους πτηνοτρόφους.

gaia-sense