Συνέδριο Copa Cogeca: Το διαδίκτυο να φτάσει σε όλους τους αγρότες

Συνέδριο Copa Cogeca:Το διαδίκτυο να φτάσει σε όλους τους αγρότες
-Διαφήμιση-
Delegate

Μόλις το 20% των αγροτών επενδύουν στην τεχνολογία. Όμως το βασικό είναι πρώτα η τεχνολογία να φτάσει στους αγρότες. Υπάρχουν ολόκληρες περιοχές που είναι εκτός δικτύων, ενώ ο αγρότης δεν έχει ξεκάθαρη σχέση οφέλους – νέας τεχνολογίας.

Τα παραπάνω ανέφεραν ομιλητές από τελευταίο πάνελ της πρώτης ημέρας του συνεδρίου COPA COGECA, που πραγματοποιείται στο Καβούρι 10/5, η Maira Dzelzkaleja, αντιπρόεδρος της COPA, ο Richard Markwell, πρόεδρος της CEMA και ο Aldo Longo, διευθυντής για τις Γενικές Όψεις της Αγροτικής Ανάπτυξης και Έρευνας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ομιλητές ανέφεραν πως πρέπει υπάρξουν επενδύσεις σε κεφάλαιο και υποδομές. «Συνηθίζω να λέω ένα παράδειγμα που ξενίζει. Είχα καλύτερη σύνδεση στο ιντερνέτ στην Κένυα, από ό,τι όταν είμαι στο σπίτι μου στη Μεγάλη Βρετανία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Richard Markwell, ο οποίος είναι πρόεδρος της CEMA.

-Διαφήμιση-

Κατά τη διάρκεια του τραπεζιού, οι ομιλητές ανέφεραν πως οι αγρότες δεν έχουν πειστεί να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία αλλά ακόμη κι αυτοί, που έχουν πειστεί, δεν εκμεταλλεύονται όλες τις δυνατότητες. Συνεπώς, όπως τόνισε η Maira Dzelzkaleja, χρειάζεται τα εργαλεία της τεχνολογίας να είναι εύχρηστα, ώστε να υπάρξουν διευκολύνσεις.

Δεν υπάρξει ξεκάθαρη σχέση οφέλους για τον παραγωγό, υπάρχουν θέματα με τη συνδεσιμότητα, μεταξύ των δικτύων αλλά και των παραγωγών και χρειάζεται να υπάρξει συμβατότητα αλλά και συνεννόηση με όλους τους παίκτες της αγοράς, για να υπάρξει αμοιβαία συνεννόηση, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Aldo Longo.

«Χρειάζεται να πειστεί ο αγρότης ότι αυτό που θα αγοράσει θα τον βοηθήσει, θα του μειώσει το κόστος παραγωγής και βέβαια να μπουν νέοι, διότι αυτή τη στιγμή μόλις το 7% των αγροτών είναι νέοι κάτω των 30 ετών», ανέφερε ο πρόεδρος της CEMA και τόνισε ότι οι εφαρμογές θα πρέπει να είναι απλές, όπως συμβαίνει σήμερα με τα κινητά τηλέφωνα.