Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου αλλάζει τη νομοθεσία;

Το έθιμο του ρουκετοπόλεμου αλλάζει τη νομοθεσία;
-Διαφήμιση-
Delegate

Πρωτοβουλία για να μην σταματήσει ο «ρουκετοπόλεμος» αλλά να υπάρξει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, πήρε ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ, Νότης Μηταράκης. Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παναγιώτης Κουρουμπλής θεώρησε πως η συγκεκριμένη τροπολογία για τα εθνικά έθιμα, στο νομοσχέδιο  του υπουργείου Ναυτιλίας, Οικονομίας και Τουρισμού, πρέπει να γίνει αποδεκτή.

 Το έθιμο του Ρουκετοπόλεμου έχει μακραίωνες ρίζες στη Χίο, από την εποχή της Τουρκοκρατίας με τον περίφημο εικονικό πόλεμο ανάμεσα στις δυο ενορίες του Βροντάδου, την ενορία του Αγίου Μάρκου και την ενορία της Παναγίας της Ερειθανής, που γίνεται κάθε Πάσχα.

Φέτος, όμως, υπήρξαν παρατράγουδα και το έθιμο δεν πραγματοποιήθηκε, όπως άλλες χρονιές, καθώς οι κάτοικοι κινδύνευαν να βρεθούν στο σκαμνί του κατηγορουμένου. Μάλιστα στο νησί είχαν πραγματοποιήσει οι κάτοικοι πορεία με μαύρες σημαίες το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου.

-Διαφήμιση-

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, τα έθιμα αφορούν ομοιόμορφη τήρηση μιας συνήθειας που δεν επιβάλλεται από ρητές εντολές και επαναλαμβάνονται σταθερά από γενιά σε γενιά. Αποσκοπεί, δε,  στην αναγνώριση των εθνικών εθίμων της χώρας κι εφαρμογή συγκεκριμένου νομικού πλαισίου εκτέλεσης αυτών , που έχουν διττό  ρόλο για την προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την τουριστική ανάπτυξη.

Έτσι υπό προϋποθέσεις, μπορεί με ΚΥΑ των υπουργών Πολιτισμού – Αθλητισμού και Προστασίας του Πολίτη, εφ΄ όσον ψηφιστεί η τροπολογία, να συγκροτείται φορέας υλοποίησης του εθνικού εθίμου με ελάχιστες προβλέψεις του Κανονισμού Οργάνωσης, Λειτουργίας και Διεξαγωγής του Εθνικού Εθίμου κι επιπλέον να επιτρέπεται άδεια χορήγησης από τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές η ελεγχόμενη κατασκευή και χρήση φωτοβολίδων, κροτίδων και βεγγαλικών.

Το έθιμο στο Βροντάδο συγκεντρώνει χιλιάδες τουριστών κάθε χρόνο κι η  συγκεκριμένη τροπολογία, αν ψηφιστεί,  ανοίγει το δρόμο  και για ελεγχόμενες διαδικασίες και σε άλλα έθιμα, όπως είναι ο σαϊτοπόλεμος, τα χαλκούνια κ.ά.
 
Άννα Στεργίου