Μπορεί το μοντέλο «Κρήσσα Γη» για την ανθοκομία να υιοθετηθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας;

Μπορεί το μοντέλο που έχει υιοθετήσει ο συνεταιρισμός «Κρήσσα Γη» για την Ανθοκομία και αποδίδει εισόδημα στους παραγωγούς, να υιοθετηθεί και για άλλες περιοχές της Ελλάδας;

Η ερώτηση αυτή έχει κατατεθεί στη Βουλή και περιμένει απάντηση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με το νέο χρόνο.

Ειδικότερα αναφέρεται στα 75 μέλη του ανθοκομικού συνεταιρισμού, που φιλοδοξούν να δώσουν ώθηση στην παραγωγή λουλουδιών άριστης ποιότητας, καθώς στο χώρο της Ανθοκομίας πρωτοπορεί η Ολλανδία.

Το ΥΠΑΑΤ ερωτάται αν υπάρχει σχεδιασμός για ενίσχυση , περισσότερο οργανωμένη και δημιουργία ανάλογων μονάδων και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Δυστυχώς, διαχρονικά οι παραγωγοί λουλουδιών και οι ελληνικές εταιρίες γενικότητα σε όλη την Ελλάδα αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας. Σοβαρή προσπάθεια για αλλαγή στο ζοφερό τοπίο των εισαγωγών  δεν έχει γίνει,  μ΄ εξαίρεση μεμονωμένους ερευνητές, παρά τις εδαφοκλιματικές δυνατότητες.  

Τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει ένα παράθυρο στην αγορά κυρίως για βότανα και αρωματικά φυτά σε συνεργασία με τους δυο βασικούς ομίλους, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του φυτικού καλλυντικού: Κορρές, Apivita αλλά κι άλλες μικρότερες εταιρίες ενώ έχει γίνει μια προσπάθεια και για εξαγωγική δραστηριότητα , που αφορά στο χώρο των ανθέων.