11ο ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΡΟΔΟΥ: 26 & 28 MAΪΟΥ

Στο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου, βρίσκεται μια Μεσαιωνική πόλη, που σφύζει από ζωή και κατοικείται από όνειρα. Καλά όνειρα. Με μπόλικη φαντασία οι κάτοικοι του, έχουν βαλθεί να ξαναζωντανέψουν τον Μεσαίωνα μέσα από ένα πρωτότυπο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ. Ένα φεστιβάλ με παραμυθένια κάστρα, αλχημιστές που αναζητούν τον Μανδραγόρα, νεράιδες που χορεύουν στις κρήνες, πειρατές και πολιορκητές, δράκους και μάγισσες. Ιππότες που θα σας ξεναγήσουν στο θρυλικό τους παρελθόν. Ένα παρελθόν με  ρομαντικούς έρωτες και ατέλειωτες μάχες. Ένα φεστιβάλ που θα σας περιπλανήσει στις μεσαιωνικές του αγορές και τα παζάρια. Θα σας μεθύσει με αρώματα και μπαχάρια, θα σας εντυπωσιάσει με μπακίρια και κεραμικά, σαπούνια και υφαντά. Θα σας ταξιδέψει με τη μουσική του, πολύ μουσική…σε κατάμεστες πλατείες, γεμάτες λόγιους, καλλιτέχνες, έμπορους, περιηγητές και τεχνίτες από τα πέρατα της γης…

 Η Ρόδος, είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, προστατευόμενο από την UNESCO, από το 1992. Η Μεσαιωνική της πόλη, αποτελεί μια από τις σπάνιες επιβιώσεις του μεσαιωνικού κόσμου. που φέρει έντονα το στίγμα των Ιπποτών του Αγ. Ιωάννη που κάποτε την αναστήλωσαν και της έδωσαν τη σημερινή της μορφή. Το «Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου» πραγματοποιείται για 11η συνεχή χρονιά φέτος στις 26-28 Μαΐου 2017. Είναι η μοναδική διοργάνωση του είδους, σε όλη την Ελλάδα και το μοναδικό ανοιχτό φεστιβάλ του νησιού. Μάλιστα φέρει την πιστοποίηση EFFE, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Φεστιβάλ. Πρόκειται για το εγχείρημα της Άννας Αχιολά, που με θάρρος, αποφασιστικότητα και έρωτα για τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, ίδρυσε μέσω ΜΚΟ, το 2005 τον πολιτιστικό σύλλογο, «Το Μεσαιωνικό Ρόδο». Και στόχος του είναι, η αφήγηση της μεσαιωνικής ιστορίας και η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Το πρώτο φεστιβάλ διοργανώθηκε το 2006. Μέσα σε 10 χρόνια το εγχείρημα, έχει πετύχει πολλά. Έχει αξιοποιήσει την ξεχασμένη ιστορία και την χαμένη παράδοση, έχει εμπνεύσει με την καλλιτεχνική δημιουργία, έχει αναδείξει της αρχιτεκτονική κληρονομιά αξιοποιώντας ανεκμετάλλευτους χώρους και έχει συμβάλει σημαντικά στην τουριστική προβολή του τόπου.

Εθελοντές και καλλιτέχνες

Οι εθελοντές που απασχολούνται κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ συνολικά είναι περίπου 100-150 άτομα. «Πέρα όμως από τις μεμονωμένες συμμετοχές, το «Μεσαιωνικό Ρόδο» ως ο διοργανωτής φορέας, έχει συνεργαστεί κατά καιρούς, με τα συστήματα Προσκόπων και Ανιχνευτών, με διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού και ομάδες τέχνης, με τα ΚΑΠΗ, με αθλητικούς ομίλους, με κλαδικούς φορείς κ.α.. Η συμμετοχή όλων των εθελοντών και εθελοντικών ομάδων είναι καθοριστική για τη συνέχιση του φεστιβάλ, ειδικά σε εποχές κρίσης», τονίζει η Άννα.

Χωρίς σύνορα

Η επισκεψιμότητα του Μεσαιωνικού φεστιβάλ ανέρχεται σε χιλιάδες κόσμου, διαφόρων ηλικιών, Ελλήνων και ξένων. H διοργάνωση έχει συμβάλει στην προβολή του τόπου αλλά κυρίως ενισχύει τον ποιοτικό τουρισμό του νησιού. «Οι επισκέπτες είναι δύσκολο να υπολογιστούν καθώς πρόκειται για ανοιχτή διοργάνωση, χωρίς περιορισμένη είσοδο. Υπάρχει όμως μεγάλο κοινό από άλλες πόλεις τις Ελλάδας που ταξιδεύει στη Ρόδο για να συμμετάσχει, ενώ δεχόμαστε δεκάδες email από ευρωπαίους, που επιθυμούν να επισκεφτούν το νησί κατά την περίοδο της διοργάνωσης», αναφέρει η Άννα Αχιαλού.

Το Μελεκούνι

Από την Μεσαιωνική γιορτή φυσικά και δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα παραδοσιακά προϊόντα της Ρόδου. Προϊόντα που οι ρίζες τους κρατάνε από την εποχή του Βυζαντίου! Στο παζάρι οι επισκέπτες μπορούν να βρουν πολλά από αυτά όπως: το παραδοσιακό «Μελεκούνι», ντόπιο κρασί και μπύρα, Ροδίτικες πίτες και διάφορα παραδοσιακά γλυκά ή ροδίτικα πιάτα που έχουν σχέση με τον μεσαίωνα.

Το πρόγραμμα

Περιλαμβάνει ζωντανή μεσαιωνική μουσική που θα μας ταξιδέψει στη Δύση και τη Μεσόγειο, από σχήματα όπως οι TreesCelts από την Αθήνα, ο Νίκος Ξυνός και η «Ραδιοθεραπεία» με ιδιόφωνα αυτοσχέδια όργανα, από την Κρήτη, αλλά και δύο νέα σχήματα από τη Ρόδο, το SCHERZO MUSICALE από ταλαντούχους έφηβους μουσικούς και οι ΑΝΑΜΕΣΑ, ένα πολλά υποσχόμενο νέο συγκρότημα που αποτελείται από τους καλύτερους μουσικούς του είδους.Άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα και δραστηριότητες που θα επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι: Mεσαιωνικοί Xοροί από το νέο σχήμα Saltatio Vitae, Xοροί Οriental, Αφηγήσεις από τον Παραμυθά για παιδιά, δρώμενα από τους Ξυλοπόδαρους Φάουνο και Κύρα αλλά και από τη θεώρατη Ζογκλέρ Καραμελίνα, Θεάματα με Φωτιές, Τοξοβολία από τον Αθλητικό Όμιλο Φλόγα, Οπλομαχητική Τέχνη Πάμμαχον: «Υπερασπιστείτε τη Ρόδο», Βόλτες με Άλογα , Παλιά Παιχνίδια από το ΚΑΠΗ Δήμου Ρόδου και φυσικά δε θα λείπουν οι αναπαραστάσεις μάχης με Ιππότες και Πειρατές, από την Ομάδα Σκηνικής Ξιφομαχίας με τη συνοδεία των τυμπανιστών του Μεσαιωνικού Ρόδου. Φυσικά θα υπάρχουν και τα εργαστήρια από παλιές τέχνες, όπως η τέχνη του Βοτσαλωτού από το Νίκο Κελεπέρα, το Παιδικό Εργαστήρι Τέχνης της Τίνας Τρίγκα, η Τέχνη Δημιουργίας του Χόρτινου Σκοινιού από το Νίκο Δέτση, το Εργαστήρι Ξυλουργικής από το Γιώργο Ζαρίφη και το Εργαστήρι Σιδηρουργίας – Αργυροχοΐας από τον Frank Kock που έρχεται από τη Γερμανία και συμμετέχει εθελοντικά για 3η συνεχόμενη χρονιά.  Στο χώρο θα υπάρχει και το καπηλειό με παραδοσιακά εδέσματα και τη δική μας μπύρα Ζύθος, της ΒΑΠ.

Άννα Αχιολά

«Οι ωφέλιμες συνεργασίες οδηγούν στην βιώσιμη ανάπτυξη ενός τόπου»

«Η μεσαιωνική ιστορία της Ρόδου δεν υπήρχε ούτε καν στο “ρεπερτόριο” της εκπαίδευσης πριν το φεστιβάλ, για τον πολύ κόσμο η μεσαιωνική ιστορία του νησιού ήταν σχεδόν άγνωστη. Γενικά, τα χρόνια του μεσαίωνα στη Ρόδο, μέχρι πρότινος ήταν σα να μην υπήρξαν ποτέ», μας λέει η Άννα Αχιολά, η Πρόεδρος του συλλόγου το «Μεσαιωνικό Ρόδο» και η ψυχή του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ. Με την οποία μιλήσαμε και μάλιστα μας είπε:

  • Αφιέρωσα πολύ χρόνο από τη ζωή μου για να το ψάξω. Πήγα και σε φεστιβάλ στο εξωτερικό να δω τι κάνουν και πώς. Έτσι καθοδηγώ τις ομάδες που δημιουργούμε εδώ στη Ρόδο (πχ τυμπανιστές, ξιφομάχοι κλπ) ώστε να υπάρχει συνέχεια στο φεστιβάλ αλλά τους δίνω άπλετο χώρο (στα πλαίσια της ιστορικής ορθότητας) να δημιουργήσουν και τις δικές του ιδέες.
  • Με ανάλογη στήριξη, από την τοπική κοινωνία και τους θεσμούς, τα εν δυνάμει οφέλη μπορεί να είναι τεράστια, όπως αποδεικνύεται και από παραδείγματα άλλων χωρών, που έχουν στηρίξει την οικονομία τους στην πολιτιστική βιομηχανία, διοργανώνοντας μεγάλα φεστιβάλ.
  • Ένα τέτοιο εγχείρημα δημιουργεί αίσθημα περηφάνιας για την τοπική κοινωνία. Προσελκύει επενδυτές και κινηματογραφιστές. Υποστηρίζει τους βιοτεχνικούς τομείς και τους χειροτεχνικούς κλάδους. Διαμορφώνει ελκυστικό προφίλ για τον προορισμό (branding). Συντελεί στην οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη. Εμπλουτίζει το τουριστικό προϊόν. Αναζωογονεί τη χαμηλή τουριστική περίοδο. Μειώνει την εποχικότητα στην εργασία που είναι έντονη στα νησιά. Δημιουργεί αξιοποιήσιμες υποδομές. Αναπτύσσεται ο διαπολιτισμικός διάλογος και η συνεργασία διεθνών πολιτιστικών ομάδων.
  • Οι χορηγίες έχουν μειωθεί δραματικά και αυτό έχει επίπτωση, σε σημαντικό βαθμό, και στην εξέλιξη και απόδοση της διοργάνωσης, που είναι ανοιχτή στο κοινό και δε συντηρείται από κάποιο εισιτήριο εισόδου.
  • Πλέον η όποια στήριξη θα μπορούσε να προέλθει από την πολιτεία είναι ζωτικής σημασίας, αφού η αγορά αργοπεθαίνει και δεν μπορεί να στηρίξει ούτε τον εαυτό της.
  • Οι θεσμικοί φορείς θα μπορούσαν να προσφέρουν τουλάχιστον υλικοτεχνική βοήθεια και να επενδύουν με κάθε τρόπο στις δράσεις πολιτισμού, αφού κατ’ εμέ, ο πολιτισμός θα έπρεπε να είναι το λάβαρο αυτής της χώρας.
  • Είναι ανάγκη να συμπράξει και ο επιχειρηματικός κόσμος, προκειμένου αυτό το φεστιβάλ να γίνει εργαλείο βιώσιμης ανάπτυξης για τον τόπο.

της Μυρσίνης Γρηγόρη

Δείτε το σποτ του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου

 

Μη χάσετε επίσης τα Θεματικά Δρώμενα στον Προμαχώνα του Παλατιού:

26/5 στις  21:45 & 27/5 στις 18:10

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ:  «ΜΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΝΙΚΗ» 

ΑΠO ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΗΣ «ΜΝΗΜΕΙΑ ΔΡΩΝΤΑ» 
To έργο περιγράφει την περίφημη μάχη της Πελαγονίας, όταν οι Βυζαντινοί νίκησαν τους Φράγκους και ξαναπήραν τα κάστρα του Μοριά. 
Το έργο μεταφράστηκε από το «Χρονικό του Μορέως» και σκηνοθετήθηκε από το Νίκο Δεληβοριά. Ερμηνευτές: Ορέστης Ζακυθινός, Γιάννης Κατσιμίχας, Κωνσταντίνος Πολύζος, Χρήστος Μπαλτάς

27/5 στις 19:10

ΚΩΜΙΚΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ME TH ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΟΙΝΟΥ

“ΖΗΤΩ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ!” ΑΠΟ ΤΟΥΣ  SCOTT & MATI FAIR
Είναι τα γενέθλια του βασιλιά, οι δύο γελωτοποιοί πρέπει να τον διασκεδάσουν απόψε αλλιώς το κεφάλι τους δε θα παραμείνει στη θέση του … Δοκιμάζουν τα πάντα, ζογκλερικά, αστεία νούμερα, επικίνδυνα ακροβατικά μα τίποτα δεν ικανοποιεί τον βασιλιά και οι φρουροί ακονίζουν τα τσεκούρια τους … Άραγε θα υπάρχουν έως το τέλος της ημέρας? 

Στις 28/5

Στις 17:00 – ΕΝΑΡΞΗ: ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ

Στις 18:30  ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ΠΑΛΑΤΙΟΥ: “ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ …. ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ : Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ»
Μια νέα προσέγγιση στον πολιτιστικό τουρισμό μέσω του έργου DIVERTΙMENTO. 
Εισηγητής: ΔΡ. Βασίλης Λαοπόδης, ιδρυτής & πρόεδρος του Culture Polis

Στο πλαίσιο του Σχολικού Βιωματικού Προγράμματος «Γεφυρώνοντας τις Εποχές – Γνωριμία με τη Μεσαιωνική Ρόδο» που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία τα Τμήματα Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/Βάθμιας & Β/Βάθμιας Εκπ/σης

Συμμετέχουν: ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΦΑΝΤΟΥ, ΤΑΞΗ Α1: «Τεχνολογικά Δημιουργήματα και η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου». Έκθεση με δημιουργίες των παιδιών.
ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, ΤΑΞΗ Γ2 ΔΗΜ. ΣΧ.: «Το Ταξίδι μας στο Μεσαίωνα των Πολιορκιών». Έκθεση με δημιουργίες των παιδιών.
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΦΑΝΩΝ, ΠΡΟΝΗΠΙΑ-ΝΗΠΙΑ: “Ταξίδι στο Χρόνο – Η Ζωή στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου». Προβολή παρουσίασης. Παρασκευή, 26 Μαΐου. 
16ο ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΔΟΥ, ΤΑΞΗ Β1: «Οι Ιωαννίτες στην υπεράσπιση της Ρόδου». 
Προβολή Βίντεο. Παρασκευή, 26 Μαΐου. 
1ο ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜ. ΣΧ. ΡΟΔΟΥ: «Παίζω κι εγώ σαν άλλοτε» τα παιδιά παίζουν Μεσαιωνικά Παιχνίδια και με τη συμμετοχή του κοινού. Σάββατο, 27 Μαΐου.
16ο ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΟΔΟΥ, ΤΑΞΗ Β1: α. «Ιωαννίτες Ιππότες», β. «Πανοπλία Ιππότη» παιχνίδια με τη συμμετοχή του κοινού, γ. Παιχνίδι Μνήμης με μεσαιωνική θεματολογία. δ.Έκθεση με δημιουργίες των παιδιών και δημιουργία κούκλας Ιππότη από τη Ζωή Καστρουνή, Σάββατο, 27 Μαΐου. 
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧ. ΚΑΛΑΒΑΡΔΩΝ, ΤΑΞΕΙΣ Γ-Δ-Ε-ΣΤ: Ζωντανεύουμε τον πίνακα «Παιδικά Παιχνίδια» του Bruegel. Το project περιλαμβάνει: α. Μεσαιωνικά Παιχνίδια με τη συμμετοχή του κοινού β. Έκθεση έργων που φτιάχτηκαν στις τάξεις και γ. Παράσταση με θέμα τα παλιά παιχνίδια με αφήγηση. Σάββατο, 27 Μαΐου.

Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου είναι μία πρωτοβουλία του συλλόγου «Μεσαιωνικό Ρόδο», σε συνδιοργάνωση με το Τμήμα Πολιτισμού Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και το ΔΟΠΑΡ, τη Στήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και  την Ευγενική Παραχώρηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Δωδεκανήσου.