Το ορεινό γάλα των Γρεβενών μπορεί να αποκτήσει ταυτότητα

Το ορεινό γάλα των Γρεβενών μπορεί να αποκτήσει ταυτότητα
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Το ορεινό γάλα της περιοχής των Γρεβενών έχει μεγάλες προοπτικές αξιοποίησης και θα μπορούσε να συμβάλει ουσιαστικά στην αύξηση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων, στην ανάδειξη της ταυτότητας του προϊόντος και στην ανάπτυξη της περιοχής. Τα παραπάνω τονίζει ο γεωπόνος καθηγητής Εφαρμογών του Τμήματος Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, Λάμπρος Χατζηζήσης, αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες του γάλακτος της περιοχής. «Το ορεινό γάλα της περιοχής των Γρεβενών έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν συναντώνται συχνά, όχι μόνο λόγω των πρωτεϊνών που περιέχει, αλλά και των αρωμάτων και των τερπενοειδών συστατικών, τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν υπεραξία στο προϊόν», τονίζει ο κ. Χατζηζήσης, επισημαίνοντας, όμως, πως θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σωστά και χωρίς την ανάμειξη με γάλατα άλλων περιοχών.

Παράλληλα, προσθέτει πως το συγκεκριμένο γάλα, όπως και άλλων ορεινών περιοχών, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, πληρώνεται καλύτερα, που σημαίνει ότι η αγορά έχει εντοπίσει την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου γάλακτος, άρα και των τυροκομικών προϊόντων, και για τον λόγο αυτόν πρέπει να γίνει ενημέρωση στους καταναλωτές των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που διαθέτει. Όπως αναφέρει, τέλος, ο καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου, αν και η κατάσταση στην κτηνοτροφία είναι δύσκολη λόγω ελληνοποιήσεων, χαμηλών τιμών, ανεπαρκών ελέγχων κ.λπ., ορισμένα μέτρα, από πλευράς πολιτείας, όπως η εργαστηριακή ταυτοποίηση του προϊόντος, η ενθάρρυνση των επενδύσεων μέσω προγραμμάτων και η επιδότηση του αιγοπρόβειου γάλακτος των Γρεβενών, όπως στα νησιά του Αιγαίου, μπορεί να συμβάλει στην ανάκαμψη του κλάδου.  

-Διαφήμιση-
Delegate