Το «Παντοπώλιον» που κρύβει θησαυρούς της ελληνικής γης

Δύο φίλοι, μια ιδέα, η αποτυχία που τους πείσμωσε και η εμπιστοσύνη στα τοπικά προϊόντα

Το «Παντοπώλιον» που κρύβει θησαυρούς της ελληνικής γης

Γνωρίστηκαν πριν από 35 χρόνια, όντας συμφοιτητές στη νομική σχολή της Κομοτηνής και πριν από ενάμιση χρόνο αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το κοινό τους όνειρο, πηγαίνοντας την φιλία τους ένα βήμα παραπέρα, αυτό της επιχειρηματικής συνεργασίας. Ο λόγος για τους Γιάννη Κοντογιάννη και ο Σταύρο Σιέμπο, που επιχειρούν να συγκεντρώσουν στο «Παντοπώλιόν» τους στο Κουκάκι όλη την Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία στους πελάτες τους να την… γευτούν, αφού πρώτοι οι ίδιοι πίστεψαν στον πλούτο της ελληνικής γης. Γνωρίζοντάς τους, ένα από τα πρώτα πράγματα που διαπιστώνει κανείς είναι η αγάπη τους για τον πρωτογενή τομέα και τις ελληνικές επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, αφού στα ράφια του καταστήματος τους μπορείς να ανακαλύψεις εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα, κυριολεκτικά από όλη την επικράτεια.

«Αγαπούσαμε πάντα και οι δύο το φαγητό οπότε ήταν εύκολο για εμάς να ανακαλύπτουμε ιδιαίτερα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα», μας λέει ο Γιάννης, κατά την επίσκεψή μας στο κατάστημα. «Το πρώτο μας μαγαζί το ανοίξαμε στο Μοναστηράκι, πριν περίπου ενάμιση χρόνο αλλά δυστυχώς λόγω κάποιων συγκυριών δε πήγε καλά. Για τους Έλληνες, το Μοναστηράκι ήταν μια “περιοχή βόλτας”, ενώ οι τουρίστες δεν μπορούσαν να παίρνουν πράγματα πίσω στις χώρες τους λόγω των κανονισμών των αεροδρομίων».

Από την πλευρά του ο Σταύρος συμπληρώνει: «Μας έχουν ζητήσει πολλοί τουρίστες να στείλουμε τα προϊόντα μας στο εξωτερικό. Αυτά, όμως, έχουν μεγάλο βάρος και τα μεταφορικά στοιχίζουν περισσότερο από τα ίδια τα προϊόντα». Η λύση ήταν η μεταφορά του καταστήματος στο Κουκάκι, σε μία αθηναϊκή γειτονιά που θα μπορούσε να στηρίξει το εγχείρημά τους. «Ανοίξαμε από την 1η Απριλίου και έχουμε βάλει πολύ λογικές τιμές στα προϊόντα μας, μειώνοντας κατά πολύ το ποσοστό κέρδους, καθώς θέλουμε να μας μάθει και να μας προτιμάει ο κόσμος της γειτονιάς. Όταν ένας παραγωγός μάς δίνει μία έκπτωση, εμείς την μεταφέρουμε στην τελική τιμή του προϊόντος και εν συνεχεία στον καταναλωτή», μας εξηγεί ο Γιάννης.

Το «Παντοπώλιον» που κρύβει θησαυρούς της ελληνικής γηςΜακρύς ο κατάλογος

Μιλώντας για το εμπόρευμά τους, ο κατάλογος είναι μακρύς, αφού μετρά εκατοντάδες ετικέτες, ενώ, όπως τονίζουν οι δύο επιχειρηματίες, «στο κατάστημα φέρνουμε αμιγώς ελληνικά προϊόντα και αρνούμαστε κατηγορηματικά να βάλουμε ξένες ετικέτες». Σε αυτά συγκαταλέγονται καφές από την Κομοτηνή, κρασιά και παραδοσιακές καριόκες από την Ξάνθη, μοναστηριακές κρέμες και γιαούρτι και από την Μονή Μακαριωτίσσης στη Βοιωτία, που συνδυάζεται με την ιδιαίτερη ροδοζάχαρη που προμηθεύονται από τα Καλάβρυτα. Με το τελευταίο «ενθουσιάζονται πολύ οι τουρίστες» μας λένε, καθώς δεν έχουν δοκιμάσει κάτι αντίστοιχο έως τώρα.

Στα τυροκομικά προϊόντα κάποιος θα βρει γραβιέρα από το Ρέθυμνο, σφέλα από την Καλαμάτα και ποικιλία τυριών από τη Μεσσηνία και την Αρκαδία. Επίσης, σπάνια τυριά από την Άνδρο και αλλαντικά από την Κέρκυρα. Από την Λακωνία «φέρνουμε μικρές τσακιστές λεμονάτες ελιές από έναν μικρό παραγωγό αλλά και δαμασκηνοελιές ή γαϊδουροελιές τσακιστές με δεντρολίβανο από το Άστρος Κυνουρίας», συμπληρώνει ο Σταύρος Σιέμπος. Επίσης, ζυμαρικά προμηθεύονται από τα Γιαννιτσά και από νησιά όπως η Χίος, παλαιωμένα βαλσαμικά ξύδια με μέντα, κανέλα, γαρύφαλλο από τα Ιωάννινα, αλλά και σύκα από την Κύμη. Για το ελαιόλαδο συνεργάζονται με παραγωγό από την Κρήτη, ενώ από το νησί προμηθεύονται και την περίφημη ρακή. Τσίπουρο φέρνουν από την Μαντινεία, ενώ στηρίζουν και προσπάθειες νέων επιχειρηματιών, όπως μία νεοσύστατη επιχείρηση με γλυκά του κουταλιού από την Πάτρα, αλλά και ενός νέου αλλαντοποιού από την Μάνδρα Αττικής.

Καύχημα του «Παντοπώλιον» είναι, σύμφωνα με τον Γιάννη Κοντογιάννη, η μεγάλη γκάμα με τις μπύρες, «καθώς στο κατάστημά μας διατίθενται ήδη περίπου 50 ελληνικές ετικέτες μπύρας» ενώ έχουν σκοπό κάποια στιγμή να τοποθετήσουν μπύρες από όλες τις ελληνικές ζυθοποιίες όπως έκαναν και στο παλιό κατάστημα στο Μοναστηράκι.

Αναβιώνοντας την παλιά «μπακαλοταβέρνα»

Τρέφοντας ιδιαίτερη αγάπη για την ελληνική γαστρονομία και τα ελληνικά προϊόντα, οι δύο -πρώην πλέον- δικηγόροι προσπαθούν να εφευρίσκουν τρόπους να φέρουν σε επαφή τους καταναλωτές και με την ελληνική κουζίνα, αναβιώνοντας –όπως μας εξηγούν– την παλιά μπακαλοταβέρνα. «Έχουμε βάλει 2-3 τραπεζάκια όπου ο καταναλωτής μπορεί να διαλέξει κάποια προϊόντα, το τσιπουράκι, το κρασάκι ή τη μπύρα του και να καθίσει να τα απολαύσει, ενώ διοργανώνουμε και ρεμπέτικες μουσικές βραδιές και ημέρες γευσιγνωσίας ελληνικών προϊόντων», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Οι ημέρες γευσιγνωσίας, μάλιστα, τυγχάνουν μεγάλης ανταπόκρισης, κυρίως από τους ξένους καταναλωτές.

Το «Παντοπώλιον» που κρύβει θησαυρούς της ελληνικής γης