Το ρόδι της Δράμας φάρμακο και καλλυντικό

Τα σχέδια του ΑΣΟΠ Αγ. Αθανασίου

Το ρόδι της Δράμας φάρμακο και καλλυντικό
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Κάποιες εταιρείες αρκούνται στο να σπάνε ρόδια, για να κατευνάσουν την τύχη τους στους χαλεπούς, επιχειρηματικά, καιρούς που διανύουμε. Κάποιες άλλες πιάνουν το ρόδι και το στύβουν, ακολουθώντας τη λογική πως τις ευκαιρίες, εάν δεν τις βρεις τις φτιάχνεις.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Οπωροκηπευτικών (ΑΣΟΠ) Αγίου Αθανασίου Δράμας, ο οποίος από το 2005 συνέδεσε το όνομά του με την καλλιέργεια και τη μεταποίηση του ροδιού και σήμερα δρέπει τους καρπούς μιας κοπιώδους, αλλά αποδοτικής προσπάθειας.

-Διαφήμιση-

Πλέον, ο συνεταιρισμός, που συνεργάζεται με 1.000 παραγωγούς μέσω συμφωνίας συμβολαιακής γεωργίας με την Τράπεζα Πειραιώς, ετοιμάζεται να ανοίξει εντός του έτους δύο νέα εμπορικά κανάλια. Το ένα αφορά τη Horeca και τη δημιουργία προϊόντων για τον τομέα της μαζικής εστίασης και του πρωινού. Ήδη, o ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου έχει στο φουλ τις μηχανές για την παραγωγή εξειδικευμένων προϊόντων, πάντα με πρώτη ύλη το ρόδι, όπως μπάρες δημητριακών ή και γιαούρτι. Όπως μετέφερε στην «ΥΧ» ο διευθυντής Πωλήσεων και Marketing, Παναγιώτης Αθανασιάδης, στόχος είναι να μπει το ρόδι στο πρωινό των Ελλήνων και ξένων καταναλωτών, δημιουργώντας νέους δρόμους εξωστρέφειας για το προϊόν.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη, μέλη του συνεταιρισμού αναπτύσσουν στη Δράμα νέες καλλιέργειες, όπως αρώνια, μύρτιλο και αλόη βέρα, με τον συνεταιρισμό να διαθέτει στην αγορά προϊόντα χυμών, με πρώτη ύλη το ρόδι και κάποια από τις τρεις παραπάνω υπερτροφές.

Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται να βάλει το ρόδι και στον διεθνή χάρτη της φαρμακολογίας και της κοσμετολογίας, αξιοποιώντας για πρώτη φορά το έλαιο του ροδιού με τις τεράστιες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Εξαγωγές

Πέραν των νέων προϊόντων, ο ΑΣΟΠ έχει ολοκληρώσει την προεργασία για την περαιτέρω τόνωση της εξωστρέφειάς του, βάζοντας, μάλιστα, τον πήχη των εξαγωγών –ακόμη και από φέτος– στο 50% του τζίρου, από περίπου 25% σήμερα. Σε αυτή τη λογική, όπως εξήγησε ο κ. Παναγιώτου, ερευνώνται οι «γόνιμες» για το προϊόν (ως πρώτη ύλη και όχι μεταποιημένο) αγορές της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Κίνας, οι οποίες έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έχει ήδη παρουσία, όπως το Κουβέιτ, η Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, η Κύπρος και –σε αρχικό στάδιο– οι ΗΠΑ.

Στην ανάπτυξη των εξαγωγών αναμένεται να συμβάλει η ένταξη του συνεταιρισμού –ως φορέα υλοποίησης στη χώρα μας– στο συγχρηματοδοτούμενο με την ΕΕ πρόγραμμα για την προώθηση του ροδιού «Pearls from the tree. Enjoy it’s from Europe».

Το ρόδι της Δράμας φάρμακο και καλλυντικό

-Διαφήμιση-
Delegate