Το ρομπότ Σάλι και με ελιές καλαμών (vid)

Φτιάχνει με ακρίβεια την σαλάτα της επιλογής σας φροντίζοντας και για τις θερμίδες που θα καταναλώσετε

Το ρομπότ Σάλι και με ελιές καλαμών
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Η Σάλι είναι δημιούργημα της εταιρείας Chowbotics Inc. και υποστηρίζει πως είναι η νεότερη, πιο γρήγορη και καλύτερη σεφ αυτήν τη στιγμή, στη Σίλικον Βάλλεϋ της Καλιφόρνια. Το… επιχείρημά της είναι ότι μπορεί να φτιάξει μία νόστιμη σαλάτα πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη θερμιδική ακρίβεια από έναν άνθρωπο, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε πελάτη της.

Μπορεί η Σάλι να ζυγίζει 160 κιλά, αυτό, όμως, δεν την εμποδίζει να δημιουργεί μέσα σε 60 δευτερόλεπτα μια σαλάτα από μενού πάνω από χίλια είδη, χρησιμοποιώντας 21 φρέσκα διαφορετικά υλικά. Και, εδώ, την τιμητική του έχει ένα ελληνικό προϊόν –οι ελιές καλαμών– ενώ, στα υπόλοιπα υλικά, συμπεριλαμβάνονται μαρούλι, λάχανο, στήθος κοτόπουλου, παρμεζάνα, καρύδια Καλιφόρνιας, ντοματίνια κ.α.

-Διαφήμιση-

Στην πραγματικότητα η Σάλι είναι ένα καφεπράσινο κουτί, το οποίο μοιάζει με μικρού μεγέθους ψυγείο, που έρχεται να προστεθεί σε μία δυνητική αγορά δισεκατομμυρίων, αυτή των αυτόματων πωλητών τροφίμων.

Σύμφωνα με τον 35χρονο δημιουργό της, Ντιπάκ Σεκάρ, η Σάλι μπορεί να αποτελέσει το μέλλον στα εστιατόρια που εξειδικεύονται στις σαλάτες, όπως οι διεθνείς αλυσίδες CHOPT και Fresh & Co., ξενοδοχεία, γυμναστήρια, αεροδρόμια συνεδριακά κέντρα κ.α.

Όπως τονίζει ο Ντιπάκ Σεκάρ, η Σάλι «μπορεί να φτιάξει την τέλεια σαλάτα με τα υλικά που επιθυμεί ο πελάτης, γρηγορότερα από τον οποιοδήποτε σεφ και πάνω από όλα με θερμιδική ακρίβεια». «Υπάρχουν φορές που μπορεί να πέσει τόσο ντρέσινγκ σε μία σαλάτα που να γίνει πιο παχυντική από ένα μπέργκερ», συμπληρώνει.

Η μόνη ανθρώπινη παρέμβαση για τη ρομποτική σεφ σαλατών, θα είναι αυτή του υπεύθυνου που θα γεμίζει τα ειδικά δοχεία με τα απαραίτητα υλικά. Η κοπή των συστατικών, όπως λέει ο δημιουργός της, είναι «η πιο περίπλοκη διαδικασία αυτήν τη στιγμή, καθώς κάποιο υλικό μπορεί να κολλήσει στο μηχάνημα και να μπλοκάρει τη διαδικασία, όπως ένα χαρτί στον εκτυπωτή». Και προσθέτει: «είναι κάτι στο οποίο δουλεύουμε για να τελειοποιήσουμε σύντομα. Το μόνο σίγουρο είναι, όμως, ότι τα λαχανικά διατηρούνται και προστατεύονται καλύτερα στα ειδικά δοχεία ψύξης στο εσωτερικό της Σάλι, απ’ ό, τι σε οποιοδήποτε σάλαντ μπαρ που βρίσκονται εκτεθειμένα».

Το ντεμπούτο της

Η αξίας 28.000 ευρώ σεφ σαλατών έκανε το ντεμπούτο της τη Πέμπτη 13 Απριλίου, σε συνεργαζόμενα εστιατόρια, όπως το Μάμμα Μία στη Καλιφόρνια, σε φαστ φουντ στην Σάντα Κλάρα και σε ένα παντοπωλείο στο Τέξας.

Υπεύθυνος για τη δημιουργία των συνταγών είναι ο δεύτερος «πατέρας» της Σάλι, ο οποίος είναι ο πρώην σεφ της Google, Τσάρλι Άγιερ, και ιδιοκτήτης εστιατορίου στη Καταλίνα της Καλιφόρνια. Όπως αναφέρει ο ίδιος, «τη στιγμή που έφυγα από την Google, σερβίραμε 4.000 έτοιμα γεύματα ημερησίως. Η Σάλι θα αποτελούσε πολύτιμη βοήθεια, καθώς μέσα στα πλεονεκτήματά της είναι ότι σαν ρομπότ, δεν αργεί ποτέ στη δουλειά της, δεν… αντιμιλά και έχει πάντα ακρίβεια στη παραγωγική διαδικασία».

Τέλος στα μελλοντικά σχέδια της Chowbotics Inc. είναι η Σάλι να μικρύνει σε μέγεθος και να αποκτήσει περισσότερες μαγειρικές γνώσεις, ώστε να μπορεί να ετοιμάζει πρωινό, αλλά και πιάτα έθνικ κουζίνας, όπως ινδικό, κινέζικο και μεξικάνικο.

-Διαφήμιση-
Delegate