Το ρύζι japonica που καλλιεργείται σήμερα στην Ελλάδα ξεκίνησε… 9000 χρόνια πριν στην Κίνα

Το ρύζι japonica που καλλιεργείται σήμερα στην Ελλάδα ξεκίνησε… 9000 χρόνια πριν στην Κίνα  

Τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας, ομάδας αρχαιολόγων σε συνεργασία με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Τορόντο-Μισσισάγκουα G. Crawford, έδειξαν πως η καλλιέργεια ρυζιού από τον άνθρωπο στην Κίνα συντελείται εδώ και 9.000 περίπου χρόνια. Επίσης προκύπτει ότι η ποικιλία japonica (που καλλιεργείται σήμερα και στη χώρα μας) ήταν μεταξύ των ποικιλιών που καλλιεργούσαν τότε οι γεωργοί της περιοχής.  

Όπως αναφέρει ο G. Crawford: «σήμερα το ρύζι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα για την παγκόσμια οικονομία αν και πολύ παλιά ήταν απλώς ένα άγριο φυτό. Πως μπήκε όμως το ρύζι στη ζωή και στην διατροφή των ανθρώπων; Αυτό μας δίνει και μία ιδέα για το πώς οι άνθρωποι έγιναν αγρότες» συμπληρώνει ο ανθρωπολόγος-αρχαιολόγος, ο οποίος μελετά τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων και των φυτών την προϊστορική περίοδο.

Σε συνεργασία με τρεις ερευνητές από το Ινστιτούτο Πολιτισμού και Αρχαιολογίας της επαρχίας Ζετζιάνγκ της Κίνας, ο καθηγητής ανακάλυψε αρχαία θραύσματα καλλιεργήσιμου ρυζιού σε… χαντάκια στην κοιλάδα της επαρχίας. Αυτό που παρατήρησαν ήταν ότι το 30% της βάσης, του φλοιού και της επιφάνειας του φύλλου και του καρπού δεν ανήκαν στην ποικιλία του άγριου ρυζιού αλλά ήταν προϊόν καλλιέργειας για την παραγωγή φυτών ρυζιού κατάλληλα προς κατανάλωση.

Ο Crawford και οι συνεργάτες του, πέρασαν περίπου τρία χρόνια ερευνώντας (διεξάγοντας ανασκαφές) τον αρχαιολογικό χώρου, με την ονομασία Huxi, ο οποίος βρίσκεται σε μια επίπεδη λεκάνη περίπου 100 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι έρευνές τους υποστηρίχθηκαν και από άλλους συμμετέχοντες, από το πανεπιστήμιο Μισσισάγκουα όπως ο καθηγητής ανθρωπολογίας David Smith και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Danial Kwan και Nattha Cheunwattana. Σκάβοντας 1,5 μέτρο κάτω από το έδαφος, η ομάδα ανακάλυψε επίσης, αντικείμενα όπως εκλεπτυσμένα κεραμικά, λίθινα εργαλεία, καθώς και οστά ζώων, κάρβουνο και σπόρους από διάφορα φυτά.

Τον ερευνητή ενδιέφερε περισσότερο η κατανόηση των δυνάμεων που ανάγκασε τους προγόνους μας να πραγματοποιήσουν τη μετάβαση και από κυνηγοί να μετατραπούν σε αγρότες.

«Το ερώτημα που τελικά θέλω να απαντήσω είναι, τι τους ώθησε να προχωρήσουν “ψυχή τε και σώματι” στη γεωργία; Γιατί μειώθηκε το ενδιαφέρον τους για το κυνήγι και επεκτάθηκε προς τη φυτική παραγωγή;» σχολιάζει ο Crawford. Και κλείνει τονίζοντας πως “Οι άνθρωποι έκαναν αυτό που έπρεπε προκειμένου να γίνει η ζωή τους πιο εύκολη και βιώσιμη, και η συνέπεια ήταν η γεωργία. Με αυτήν την ανακάλυψη σχετικά με το ρύζι, μπορούμε να παρατηρήσουμε τα πρώτα στάδια αυτής της αλλαγής και της μετάβασης».

  • Κυριάκος Λάμπρου