Το σκληρό κερδίζει από τις ζημιές του Καναδά

Πάνω από τα 20 λεπτά στην εγχώρια αγορά

Το σκληρό κερδίζει από τις ζημιές του Καναδά

Σε ράλι επιδίδεται το τελευταίο διάστημα το σκληρό στη διεθνή αγορά, με την ελληνική σοδειά, που έχει αποθηκευτεί, να επωφελείται από την ανοδική τάση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα έγιναν στην εγχώρια αγορά δουλειές με τιμή FOB 230 ευρώ ο τόνος, αριθμός που μεταφράζεται χονδρικά σε 20 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, ενώ, χαρακτηριστικά, με 20,5 λεπτά το κιλό πούλησε ποσότητα 3,5 τόνων από τη φετινή συγκομιδή η Ένωση Αμφίκλειας.

Όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» παράγοντες με γνώση της διεθνούς αγοράς, η έντονη κινητικότητα οφείλεται στην ανησυχία για την ποιότητα κατά κύριο λόγο –και όχι για την ποσότητα που είναι κάτι παραπάνω από επαρκής– της καναδικής σοδειάς, στην οποία έχουν εντοπιστεί υψηλά επίπεδά μυκοτοξίνης. Το γεγονός αυτό φρέναρε, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, τις εξαγωγές καναδικού σκληρού, καθώς πολλοί Ευρωπαίοι αγοραστές επέλεξαν να αποφύγουν το ρίσκο (που έχει και νομικές παραμέτρους) της εισαγωγής προϊόντος με υψηλές μυκοτοξίνες στη Γηραιά Ήπειρο, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί έλλειμμα ποιοτικού σιταριού στην αγορά.

Την ίδια στιγμή, πολλοί ήταν οι traders που για το διάστημα αυτό είχαν σορτάρει την αγορά, προχωρώντας σε προπωλήσεις, ποντάροντας στις άφθονες ποσότητες φθηνού καναδέζικου σκληρού, με συνέπεια να βρεθούν ξαφνικά με άυλα συμβόλαια στα χέρια τους, τα οποία έπρεπε άμεσα να βρουν τρόπο να καλύψουν. Έτσι, στράφηκαν στο ευρωπαϊκό σκληρό σιτάρι, προκειμένου να καταφέρουν να εκτελέσουν τις συμφωνίες τους.

Όλα τα παραπάνω έδωσαν ισχυρή ώθηση στις τιμές, οι οποίες στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Μπολόνια αναρριχήθηκαν στα επίπεδα των 230-233 ευρώ/τόνος για την κατηγορία με πρωτεΐνη 12%, που χρησιμοποιείται συνήθως ως σημείο αναφοράς, ενώ τα ακόμα πιο ποιοτικά σκληρά (πρωτεΐνη 13%) έφτασαν στα 240-243 ευρώ/τόνος. Συνολικά, μέσα στον Οκτώβριο, οι τιμές του σκληρού σιταριού ενισχύθηκαν κατά 10% στην Ιταλία, κατά 15% στη Γαλλία και κατά 12% στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Καναδά.

Πάντως, αρκετοί στην αγορά θεωρούν ότι δεν είναι απίθανο οι τιμές να σταθεροποιηθούν στα επίπεδα αυτά για το επόμενο διάστημα, καθώς οι Ιταλοί παραγωγοί (οι οποίοι το προηγούμενο διάστημα απείχαν από τις πωλήσεις, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτόν στις πολύ χαμηλές τιμές) προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε πωλήσεις. Παράλληλα, κάποιες ποσότητες καναδέζικου σκληρού αρχίζουν σιγά-σιγά να προσφέρονται στην ευρωπαϊκή αγορά.

Οι αυξήσεις στις τιμές του σκληρού τον Οκτώβριο