Το βιολογικό κρασί παγκοσμίως

Η Ελλάδα μπορεί να δώσει κρασιά υψηλής ποιότητας, που μπορούν να συγκριθούν με τα ευρωπαϊκά

Την Τρίτη 4 Δεκεμβρίου η ετήσια γενική συνέλευση της ΕΔΟΑΟ

Οι βιοκαλλιεργητές εργάζονται με τη φύση για την ποιοτική παραγωγή βιολογικού κρασιού, που διασφαλίζει την υγιή ανάπτυξη του αμπελώνα. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία μαζί με την Ελλάδα και τη Γερμανία βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των οινοπαραγωγών χωρών, που εφαρμόζουν ήδη εκτεταμένες βιολογικές μεθόδους με μεγάλη επιτυχία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ερευνητικού Ινστιτούτου για τη βιολογική παραγωγή Fibl, η Ευρώπη κατέχει το 89% της παγκόσμιας έκτασης βιολογικών οινοστάφυλων. Ακολουθούν η Ασία με 5%, η Βόρεια Αμερική με 4% και η Λατινική Αμερική με 2%. Όπως φαίνεται και στον πίνακα, η Ισπανία κατέχει 965.910 στρέμματα, η Ιταλία 836.430 στρέμματα, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση με 54.310 στρέμματα. Η αλλαγή του κανονισμού το 2012 έδωσε πλεονέκτημα στην παραγωγή βιολογικού κρασιού των νότιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο νέος κανονισμός για την πιστοποίηση βιολογικών οίνων δημιούργησε μία νέα αγορά για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς, που μέχρι τότε δεν είχαν τη δυνατότητα να γράψουν πάνω στην ετικέτα «βιολογικό κρασί», αλλά έγραφαν «από σταφύλια βιολογικής καλλιέργειας».

Όσον αφορά την κατανάλωση, το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στην πρώτη θέση με 17,7%, την οποία ακολουθεί η Ιταλία με 11,9% και η Αυστρία με 11,7%.

Οι δέκα χώρες με τις μεγαλύτερες εκτάσεις βιολογικών οινοστάφυλων το 2015 (στρέμματα)

Ισπανία

965.910

Ιταλία

836.430

Γαλλία

685.790

Κίνα

141.560

ΗΠΑ

116.220

Τουρκία

106.450

Γερμανία

81.000

Ελλάδα

54.310

Αυστρία

51.000

Βουλγαρία

41.990

Ελλάδα

Για τη βιολογική καλλιέργεια οινοστάφυλων στην Ελλάδα μίλησε στην «ΥΧ» ο βιοκαλλιεργητής Δημήτρης Γεώργας, ο οποίος ανέφερε πως η εφαρμογή της είναι πιο αυστηρή και απαιτητική σε σχέση με τη συμβατική καλλιέργεια. «Το κόστος παραγωγής σε σχέση με τη συμβατική είναι μεγαλύτερο, γιατί χρησιμοποιείς τεχνικές που έχουν μεγαλύτερο κόστος. Επομένως, είναι δύσκολο. Αν ήταν εύκολο, θα καλλιεργούσαν περισσότεροι ακολουθώντας τις βιολογικές πρακτικές. Στη βιολογική καλλιέργεια, οινοστάφυλων είσαι εκτεθειμένος και έχεις μεγαλύτερο ρίσκο, για να δώσεις κρασί με τις λιγότερες επιβαρύνσεις στον καταναλωτή. Ρισκάρεις, φεύγεις από την κλασική οινοποιία και πας σε μια οινοποιία πιο υψηλών προδιαγραφών». Όπως επισημαίνει, το να εξάγεις την παραγωγή σου δεν είναι τόσο δύσκολο, αρκεί το κρασί να είναι καλό και να πληροί τις απαιτήσεις. Αυτό που επισημαίνει είναι πως η πρώτη ύλη της Ελλάδας μπορεί να δώσει κρασιά υψηλής ποιότητας που μπορούν να συγκριθούν με εκείνα των Ευρωπαίων εταίρων μας.

Αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη βιολογική γεωργία

Την ανάγκη για μια καλή συμφωνία στα τέλη Μαΐου σχετικά με την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τη βιολογική γεωργία τόνισε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ομάδας εργασίας για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων των Copa-Cogeca, Kees Van Zelderen. Μιλώντας μετά την επανεκλογή του, δήλωσε πως στις 31 Μαΐου οι τριμερείς διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν αίσιο τέλος, καθώς οι φορείς βιολογικής γεωργίας δεν μπορούν να παραμένουν άλλο χωρίς πολιτική καθοδήγηση, καθώς αυτό βλάπτει τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις τους.

Όπως ανέφερε, τα ζητήματα που επιζητούν λύση δεν είναι πολλά. Τόνισε πως είναι σημαντικό να υπάρξει μία προοδευτική προσέγγιση στα θέματα που αφορούν τα όρια των μη εγκεκριμένων ουσιών και τη χρήση βιολογικών σπόρων. Υπογράμμισε, όμως, πως, για τα παραπάνω θέματα, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εναρμονίσουν τις δράσεις των φορέων ελέγχου τους, καθώς και τις μεθόδους έρευνας που χρησιμοποιούνται από τα ευρωπαϊκά εργαστήρια.

Ανάπτυξη βιολογικής παραγωγής

Η περαιτέρω ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, όπως ανέφερε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, πρέπει να βασιστεί στην έρευνα και στην καινοτομία για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση και τις εισαγωγές από μη ευρωπαϊκές χώρες. Θα πρέπει να βρεθούν, επίσης, τεχνικές παραγωγής, μέσω της τεχνολογίας, που θα επιτρέψουν στις καλλιέργειες να είναι πιο ανθεκτικές.

Τέλος, τόνισε πως θα πρέπει να γίνει ειδική έρευνα στον τομέα της κλιματικής αλλαγής που είναι απαραίτητη για να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να υπάρξει βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα συστήματα βιολογικής γεωργίας.