ΤΟΕΒ: ΑΠΕ και αντιπλημμυρικά στο τραπέζι με το υπουργείο

«Θα συζητάνε και μαζί μας, αλλιώς θα μας βρουν στον δρόμο», τονίζει ο Β. Κανάκας

toev

Εφ’ όλης της ύλης ήταν η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής της Ένωσης Αρδευτών Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη.

Το «παρών» έδωσε και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να συζητηθούν φλέγοντα ζητήματα που χρήζουν λύσης, αλλά και σκέψεις για μελλοντικά προγράμματα και σχέδια. «Προσκλήθηκε ο κ. Στουρνάρας από το υπουργείο, γιατί έπρεπε να υπάρξουν κάποιες διευκρινίσεις για διάφορα θέματα, από προσλήψεις προσωπικού μέχρι τις εποπτείες», ανέφερε στην «Ύπαιθρος Χώρα» ο πρόεδρος της ένωσης, Βασίλης Κανάκας. «Τέθηκαν θέματα ρευστότητας των οργανισμών, γιατί πλέον τα εισοδήματα του αγροτικού κόσμου έχουν μειωθεί, όμως οι ΤΟΕΒ πρέπει να λειτουργήσουν και να έχουν το απαραίτητο προσωπικό».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, επί τάπητος τέθηκε και το «χαράτσι» του υπουργείου Περιβάλλοντος, για το οποίο οι ΤΟΕΒ ζητούσαν και συνεχίζουν να ζητούν πως δεν πρέπει να υπερβαίνει τα προσυμφωνηθέντα με το υπουργείο, πως πρέπει να είναι ένα τυπικό και όχι για δυσβάσταχτο έξοδο για τους οργανισμούς.

Τα θέματα υποδομής επίσης απασχόλησαν τη συνεδρίαση, με προτεραιότητα να δίνεται στα αντιπλημμυρικά έργα, ελέω και των τραγικών γεγονότων των τελευταίων ημερών. Μεταξύ άλλων, προτάθηκε τα έργα αυτά όχι μόνο να ασφαλίζουν τις περιοχές από τις έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και σε περιόδους λειψυδρίας να βοηθούν στην άρδευση των αγροτικών εκτάσεων.

Ηλεκτροδότηση μέσω ΑΠΕ

Σημαντικό κεφάλαιο στη συνεδρίαση, που σημειωτέον κράτησε λίγο πάνω από 5 ώρες, ήταν και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε χωράφια ή/και αγροτικές εγκαταστάσεις, ώστε να μειωθεί το κόστος ηλεκτροδότησης, που αυτήν τη στιγμή αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη «πληγή» για τους ΤΟΕΒ.

«Εξ όσων γνωρίζω, υπάρχει ενδιαφέρον από ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ για έργα τα οποία πρέπει να γίνουν και μάλιστα έχουμε δηλώσει τι χρειάζεται ο καθένας, με προτεραιότητα, έτσι ώστε Οργανισμοί που καίνε πολύ ρεύμα να μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και να μπορούν να δουλεύουν με μειωμένο κόστος. Όλα αυτά, για εμάς είναι έργα προτεραιότητας», τόνισε ο κ. Κανάκας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο σημαντικό ζήτημα των μετρητών. «Οι μετρητές στα χωράφια είναι ένα θέμα το οποίο ορίζεται, ειδικά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και έχει να κάνει με το ειδικό τέλος, με το οποίο εμείς είμαστε μεν σύμφωνοι, γιατί όταν χρησιμοποιείς κάτι πρέπει να μετράς και πόση χρήση του κάνεις, αλλά από την άλλη πρέπει να έχει και ένα κόστος στο οποίο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Αν εγώ έχω ένα κόστος που με καθιστά μη βιώσιμο, τότε ποιος ο λόγος της ύπαρξής μου;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα επόμενα βήματα

Απόλυτος εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΤΟΕΒ σε σχέση με τα μελλοντικά σχέδια των οργανισμών. «Για τα έργα υποδομής, οι ΤΟΕΒ θα προβάλλουν και θα προωθήσουν τα θέματα που πρέπει να ενταχθούν στο ΠΑΑ 2014-2020. Από εκεί και πέρα, για κάθε απόφαση που θα πάρουν τα υπουργεία Περιβάλλοντος ή/και Αγροτικής Ανάπτυξης θέλουμε πρώτα να έχουν και τη δική μας γνώμη, να μας καλέσουν ή να τους καλέσουμε και να συζητήσουμε επί αυτών, αλλιώς θα μας βρουν μπροστά και στον δρόμο», κατέληξε.