Τον ασκό του Αιόλου στο τρόφιμο ανοίγουν οι συμφωνίες CETA, TTIP και TISA

Τον ασκό του Αιόλου στο τρόφιμο ανοίγουν οι συμφωνίες CETA, TTIP και TISA

Η αδυναμία προστασίας όλων των ελληνικών προστατευόμενων γεωγραφικών ενδείξεων, τα μεταλλαγμένα και οι επιμολύνσεις εδαφών, αλλά και του ζωικού κεφαλαίου εξαιτίας των ορμονών για τη γρήγορη πάχυνση, ήταν μερικά από τα οδυνηρά σημεία του παζλ , που συνθέτει τις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες και ειδικά με τις ΗΠΑ, που επηρεάζει άμεσα και τη χώρα μας και συζητήθηκαν στη Βουλή.

Ακόμη και κυβερνητικοί παράγοντες δεν φάνηκαν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τις συμφωνίες αυτές που θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο στο μέλλον τον αγροτικό κόσμο και γενικότερα την κοινωνία των πολιτών, δημιουργώντας θέσεις εργασίας αλλά εγκυμονώντας  σοβαρούς κινδύνους για το τρόφιμο και το περιβάλλον.  

H CETA, TTIP, TISA, είναι τρεις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες. Η πρώτη αφορά ΕΕ με Καναδά, η δεύτερη με ΗΠΑ και η 3η είναι συμφωνία Υπηρεσιών. Δεν πρόκειται δηλαδή για συμφωνία με ένα κράτος αλλά διαπραγμάτευση με 23 χώρες, που είναι ενταγμένες στον  Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Αφορά στην κυκλοφορία των υπηρεσιών και οι συμμετέχουσες χώρες αντιπροσωπεύουν το 70% του εμπορίου στον τομέα υπηρεσιών.

Μάλιστα για το λόγο αυτό συγκροτήθηκε στη Βουλή ειδική επιτροπή, η οποία θα συζητά αυτές τις εμπορικές συμφωνίες, που αλλάζουν τον χάρτη της παγκόσμιας οικονομίας και θα έχει λόγο τουλάχιστον σε επίπεδο κοινοβουλίου, για την τυπική έγκριση των συμφωνιών, σε συνεργασία και με τις οργανώσεις πολιτών και τους εκπροσώπους φορέων, που επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την εφαρμογή των συμφωνιών αυτών στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στην «πρωτοφανή μυστικότητα» με την οποία διενεργούνται οι διαπραγματεύσεις και στο γεγονός ότι οι «λιγοστές πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των συμφωνιών έκαναν επιτακτική την ανάγκη για τη δημιουργία μιας ad hoc κοινοβουλευτικής επιτροπής». 

Μάλιστα, όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, στη συμφωνία που συζητείται με τον Καναδά «περιλαμβάνεται η φέτα και άλλα ελληνικά τρόφιμα, εντάσσονται, όμως στην πρόταση για τη Συμφωνία μόνο 201, από αυτά 20 ελληνικά από τα 105 που έχουμε», μεταξύ των οποίων η φέτα, η γραβιέρα Κρήτης, η μαστίχα Χίου αλλά ουδεμία αναφορά γίνεται σε αλκοολούχα ποτά και στα κρασιά.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε ότι στη συμφωνία με τις ΗΠΑ κατοχυρώνεται η δυνατότητα μιας εταιρείας να μηνύει ένα κράτος, όταν θεωρεί πως αυτό δεν μπορεί να υπηρετήσει και να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας, και αυτές οι αγωγές θα εξετάζονται από ειδικά δικαστήρια όχι κρατικά, τα οποία στην περίπτωση που κάνουν δεκτή την αγωγή θα καλούν τα κράτη μέλη να αποζημιώνουν τις εταιρείες, δηλαδή τους φορολογουμένους των κρατών μελών να αποζημιώνουν τις συγκεκριμένες εταιρείες!

Στην Επιτροπή ενημέρωσε μεταξύ άλλων και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Ηλίας Ξανθάκος, ο οποίος αναφέρθηκε και στα επί μέρους ζητήματα.  Εξήγησε πως συζητείται η προσωρινή εφαρμογή της CETA. «Αυτό σημαίνει ότι για τρία χρόνια θα εφαρμοστεί από όλα τα κράτη-μέλη  της Ε.Ε. και σε αυτό το χρονικό διάστημα και κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής θα ολοκληρωθεί η ψήφιση της στο Ευρωκοινοβούλιο και βεβαίως, θα περάσει και από την διαδικασία ψήφισης ή  κύρωσης ή αποδοχής από όλα τα Εθνικά Κοινοβούλια ή από τις διαδικασίες των επιμέρους Κρατών».

Από την πλευρά της πάντως, η εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς, Δώρα Κοτσακά εξέφρασε την άποψη ότι οι επιπτώσεις από την εφαρμογή της CETA θα είναι άμεσες και κατέθεσε μια πρόταση. Τόνισε πως τον Οκτώβριο θα πέσουν υπογραφές στη Σύνοδο Καναδά – ΕΕ και ζήτησε να εφαρμοστεί  η ρήτρα προαιρετικής εφαρμογής, η οποία προβλέπεται και τίθεται σε ισχύ , όταν υπάρχει κάτι κατεπείγον που πρέπει να σταματήσει.
 
Άννα Στεργίου