Τόνοι κρασιού… χύνονται στους διαδρόμους της μαύρης αγοράς

Αδήλωτη η παραγωγή

Τόνοι κρασιού... χύνονται στους διαδρόμους της μαύρης αγοράς

της Τάνιας Γεωργιοπούλου

Μεγάλη ποσότητα κρασιού –ίσως και το μισό από αυτό που παράγεται στην Ελλάδα ετησίως– διακινείται χωρίς παραστατικά, χωρίς κανείς να γνωρίζει από πού ακριβώς προέρχεται και πού καταλήγει, εκτός βέβαια από εκείνους που «κάνουν τη δουλειά».

Οι συνέπειες πολλές και ποικίλες, καθώς το κράτος χάνει σημαντικά έσοδα από εισοδήματα που δεν δηλώνονται και, άρα, δεν φορολογούνται, αλλά και από τον ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, που δεν επιβάλλεται στις ποσότητες, οι οποίες διακινούνται παράνομα. Παράλληλα, οι νόμιμοι είναι εκείνοι που, ως συνήθως, πληρώνουν τη νύφη, ενώ αντιμετωπίζουν και αθέμιτο ανταγωνισμό από όσους έχουν τη δυνατότητα να πουλούν κρασί χωρίς παραστατικά.

Σημαντική επίσης συνέπεια είναι το γεγονός ότι το ελληνικό κρασί ακριβώς τη στιγμή που στήνει το προφίλ του ως εξαιρετικό, ιδιαίτερο προϊόν στο εσωτερικό, αλλά κυρίως στο εξωτερικό, χάνει σε αξιοπιστία και κινδυνεύει να… πέσει κατηγορία τόσο στη συνείδηση των καταναλωτών όσο και στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το 60% των παραγωγών που καλλιεργεί οινοστάφυλα το 2015 δεν κατέθεσε ηλεκτρονική δήλωση συγκομιδής, όπως οφείλει από τη νομοθεσία και τον κοινοτικό κανονισμό (436/2009). Η σχετική προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου του 2015, ωστόσο, δόθηκε παράταση για χειρόγραφη δήλωση έως τις 15 Ιανουαρίου 2016, οπότε τα στοιχεία που έχουν μπει στο σύστημα του υπουργείου για το 2015 είναι πλέον οριστικά.

Συγκεκριμένα, μόνο 27.000 παραγωγοί από τους συνολικά 150.000 έκαναν ηλεκτρονική δήλωση στη βάση δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το 2015. Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων), «εάν αφαιρεθούν οι αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις κάτω του ενός στρέμματος, που είναι περίπου 40.000 οι κάτοχοι των οποίων δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής, 93.000 αμπελουργοί εκμεταλλεύσεων μπορούν να διακινούν παράνομα τους οίνους που παράγουν».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εφόσον η ηλεκτρονική δήλωση είναι υποχρεωτική, ποια είναι η ποινή για εκείνους που δεν την υποβάλλουν; Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «καμία απολύτως». Όποιος δεν υποβάλλει δήλωση συγκομιδής, δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προγράμματα αναδιάρθρωσης αμπελώνα. Όπως, όμως, σημειώνει στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «όσοι δεν κάνουν δήλωση συγκομιδής, πρακτικά δεν ενδιαφέρονται για τέτοια προγράμματα, οπότε δεν τους νοιάζει ο αποκλεισμός. Την τελευταία οκταετία, μόνο 5.000 αμπελουργοί “μπήκαν” σε προγράμματα αναδιάρθρωσης».

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί