Τραπεζική δικλείδα ασφαλείας για εξόφληση παραγωγών εντός διμήνου

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τις εμπορικές συναλλαγές που βρίσκεται στον δρόμο για τη Βουλή

Έγκριση 5.000 αδειών πλανόδιου εμπορίου για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το νομοσχέδιο για τις εμπορικές συναλλαγές στα νωπά προϊόντα, που καθιερώνει την πληρωμή των παραγωγών εντός διμήνου το αργότερο, ενώ περιέχει και σημαντικές διατάξεις για τα ελληνικά γαλακτοκομικά και τους συνεταιρισμούς.

Ως την τελευταία στιγμή της έναρξης της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, αναμένονταν βελτιώσεις, ενώ μείζον θέμα είχε δημιουργηθεί, κατά πληροφορίες, με τις αγορές παραγωγών.

Το σχεδίου νόμου που αναμένουν οι παραγωγοί, οι οποίοι, όπως είναι γνωστό, σήμερα πληρώνονται «όποτε και άμα» από τις αλυσίδες και τους εμπόρους, φιλοδοξεί να θεραπεύσει χρόνιες παθογένειες και στρεβλώσεις της αγοράς αγροτικών προϊόντων, αλλά μένει να φανεί πώς θα εφαρμοστεί και στην πράξη. Προβλέπεται να ισχύσει, εκτός απροόπτου, από 1/1/2018 και, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

-Εξόφληση των παραγωγών εντός διαστήματος εξήντα ημερών, όπως είχε εξαγγείλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου. Προκειμένου να πληρώνονται οι παραγωγοί στην ώρα τους και για να μην τίθεται υπό αμφισβήτηση η διαδικασία, θα υπάρχει ηλεκτρονικό αντίγραφο του τιμολογίου ή της επιταγής, ώστε να μην παρατηρούνται οι στρεβλώσεις που ταλανίζουν την αγορά.

Στη διαδικασία αυτή μπαίνει και το τραπεζικό σύστημα, ώστε να υπάρχει έλεγχος καταβολής του τιμήματος και να δημιουργηθεί με τον τρόπο αυτό μια δεύτερη δικλείδα ασφαλείας. Έτσι, οι παραγωγοί θα πληρώνονται εγκαίρως και δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα εξόφλησης μετά από 5 ή 7 μήνες, ή ακόμα και έναν χρόνο. Ο έμπορος θα διαγράφεται από το μητρώο Εμπόρων, αν παρατηρηθούν φαινόμενα καθυστερήσεων πέραν του διμήνου.

Πρόστιμα για τους εμπόρους

Σε περίπτωση που ο έμπορος παραβιάσει τη νομοθεσία, κατά τις ίδιες πληροφορίες, προβλέπονται τσουχτερά πρόστιμα, τα οποία θα αποτελούν έσοδα του «Ταμείου Γεωργίας και Κτηνοτροφίας», θεσμού εποπτευόμενου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με έδρα την Αθήνα.

Τα πρόστιμα, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο έμπορος δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία, ξεκινούν από τα «μαλακά», έως 30% της αξίας του τιμολογίου που δεν πληρώθηκε, και προβλέπεται να φτάσουν έως και τη διαγραφή από το μητρώο και ποινή 100.000 ευρώ. Ποινή, όμως, προβλέπεται και αν ο παραγωγός δεν διαβιβάσει ηλεκτρονικά τα στοιχεία, αφού θα του επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με 5% της αξίας του τιμολογίου.

Όταν ο έμπορος δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία, ξεκινούν από τα «μαλακά» έως 30% της αξίας του τιμολογίου, που δεν πληρώθηκε και προβλέπεται να φτάσουν έως και τη διαγραφή από το μητρώο και ποινή 100.000 ευρώ

– Αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα. Η επισήμανση αφορά χώρα προέλευσης γάλακτος και στα προϊόντα γάλακτος, που ήταν πάγιο αίτημα των παραγωγών. Πάνω στη συσκευασία θα αναγράφονται η χώρα εκτροφής, η χώρα μεταποίησης και η χώρα συσκευασίας. Αν και τα τρία αυτά στοιχεία ταυτίζονται, τότε θα αναγράφεται μία χώρα. Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού στα γαλακτοκομικά έχουν γίνει σε περισσότερες χώρες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αναγράφεται στη συσκευασία εντός χωρών ΕΕ ή, αντίστοιχα, εκτός ΕΕ.

-Αλλαγές υπάρχουν και ως προς το διοικητικό κομμάτι οργανισμών που εποπτεύει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά.

Ως την τελευταία στιγμή, πάντως, υπήρχαν θέματα, σύμφωνα με πληροφορίες, για το κομμάτι των βιολογικών προϊόντων και για τις αγορές παραγωγών, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά των βιοκαλλιεργητών αλλά και των εμπόρων, για τις επίμαχες διατάξεις.

-Ορίζονται δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια οργάνωση με τις Ομοσπονδίες και τη Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών. Σύμφωνα με πηγές, το 51% του συνολικού αριθμού των αγροτικών συνεταιρισμών που έχουν την έδρα τους στην ίδια περιφέρεια και είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο, μπορούν να συνιστούν Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΟΑΣ). Ουσιαστικά, το νέο νομοσχέδιο επαναφέρει το δευτεροβάθμιο όργανο, όπως ήταν παλαιά οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), όμως αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οργανώνονται οι Ομοσπονδίες. Υπενθυμίζουμε πως οι παλαιές ενώσεις καταργήθηκαν με τον Νόμο 4015 (νόμος Σκανδαλίδη) και οι ΕΑΣ μετατράπηκαν σε πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς ή αγροτικές εταιρικές συμπράξεις. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ως τριτοβάθμιο σωματείο η Συνομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδας (ΣΑΣΕ), η οποία συγκροτείται από τους αντιπροσώπους των ΟΑΣ και των Κλαδικών Εθνικών Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΚΕΑΣ).

Διετής παράταση για τις υδατοκαλλιέργειες

Στο νομοσχέδιο, προβλέπεται, επίσης, διετής παράταση προθεσμίας για μονάδες υδατοκαλλιεργειών που λειτουργούν χωρίς άδεια, προκειμένου να εναρμονιστούν με τη νομοθεσία. Επιτρέπεται η εγκατάσταση παρατηρητηρίων άγριας πανίδας, με απόφαση του γενικού γραμματέα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, και τίθενται όροι ή περιορισμοί για την εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών μέσα σε Καταφύγια Άγριας Ζωής.

ΚρέαςΣήμανση και για χώρα εκτροφής

Σε ό,τι αφορά το κρέας, το βασικότερο σημείο είναι πως θα αναγράφονται στο είδος του κρέατος η χώρα καταγωγής και η χώρα εκτροφής και αυτό καταγράφεται και στα παραστατικά στις ταμειακές μηχανές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όρος «καταγωγή» αφορά μόνο ζώα, που έχουν γεννηθεί, εκτραφεί, σφαγιαστεί και παραχθεί εξ ολοκλήρου σε μια χώρα. Ο συγκεκριμένος όρος, πάντως, αν αφεθεί όπως είναι, δημιουργεί σύγχυση στο θέμα της γενετικής βελτίωσης. Στις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, η διαδικασία αναπαραγωγής, ιδίως τα τελευταία χρόνια, γίνεται συνήθως με τεχνητή σπερματέγχυση και με ξένο σπέρμα, ώστε να επιτυγχάνεται γενετική βελτίωση της φυλής και ταυτόχρονα αποφυγή της αιμομιξίας και οι γαλακτοπαραγωγοί πωλούν μοσχάρια προς πάχυνση στην αγορά.