Τρεις κυρίες μιλούν για τον ρόλο της καινοτομίας στην πρωτογενή παραγωγή

Τρεις κυρίες μιλούν για τον ρόλο της αγρότισσας στην πρωτογενή παραγωγή

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα της αγρότισσας αύριο, Σάββατο 15 Οκτωβρίου, η «ΥΧ» συνάντησε γυναίκες εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου. Από τις θέσεις που κατέχουν, αναφέρονται στη θέση της γυναίκας σήμερα και στην ουσιαστική συμβολή της στην αγροτική παραγωγή και ανάπτυξη. Η Γουίλεμιν Μπρίκμαν και η Μάισον Νασράλα από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Καινοτομίας (EIP- AGRI) και η Mάιρα Ντζελτσκαλετζά, αντιπρόεδρος της Copa, μας μιλούν για τον ρόλο της γυναίκας στην καινοτομία στη γεωργία, αλλά και την ισότητα που έχουν κατακτήσει.

«Η καινοτομία στην αγροτική παραγωγή δεν έχει φύλο. Οι αγρότισσες είναι εξίσου ικανές σε θέματα καινοτομίας και πρωτοβουλιών όσο και οι άντρες», επισημαίνουν η Γουίλεμιν Μπρίκμαν, αναπληρώτρια διευθύντρια, και η Μάισον Νασράλα, υπεύθυνη δικτύου της EIP- AGRI. Οι γυναίκες συμβάλλουν πραγματικά στην αγροτική παραγωγή, προσεγγίζοντας όλα τα θέματα με νέες καινοτόμες ιδέες, που έχουν ως σκοπό τη διευκόλυνση των αγροτικών διαδικασιών, όπως μας εξήγησαν. «Δεν πρέπει να διαχωρίζουμε τις γυναίκες από τους άντρες αγρότες. Όλοι είναι αγρότες και όλοι έχουν την ικανότητα να γεννήσουν νέες ιδέες, χρήσιμες στο χωράφι», διευκρινίζει η Γουίλεμιν Μπρίκμαν, τονίζοντας πως κύριο χαρακτηριστικό των γυναικών είναι η εφευρετικότητά τους σε θέματα καινοτομίας. Επιπλέον, αυτό που φαίνεται πως διαφοροποιεί τις γυναίκες από τους άντρες είναι η ευκολία τους να συνεργάζονται, προκειμένου να καλύψουν τις απαιτήσεις της καλλιέργειας.

Ειδικότερα, για τον ρόλο της αγρότισσας, η Γουίλεμιν Μπρίκμαν μας είπε: «Σε χώρες όπως η Ολλανδία, οι γυναίκες έχουν κυρίαρχο ρόλο, καθώς είναι εκείνες που διαχειρίζονται την εκμετάλλευση. Επομένως, η άποψή τους για τα οικονομικά θέματα και τις επενδύσεις παίζει σημαντικό ρόλο».

Mάιρα Ντζελτσκαλετζά, αντιπρόεδρος της Copa
Mάιρα Ντζελτσκαλετζά, αντιπρόεδρος της Copa

Ακόμη μία χώρα, όπου το γυναικείο φύλο παίζει κομβικό ρόλο στον αγροτικό κόσμο, είναι η Λετονία. «Η Λετονία είναι μία χώρα στην οποία οι γυναίκες έχουν ενεργό ρόλο στην αγροτική παραγωγή», μας ανέφερε η αντιπρόεδρος της Copa, Mάιρα Ντζελτσκαλετζά. «Οι γυναίκες στη Λετονία είναι δραστήριες στον αγροτικό τομέα όσο και οι άντρες. Η συμμετοχή τους στον χώρο αυτόν είναι μέρος της παράδοσης και της κουλτούρας μας». Ο ενεργός και ισότιμος ρόλος γυναικών και ανδρών στον αγροτικό χώρο φαίνεται πως είναι κάτι συνηθισμένο για την Ολλανδία και τη Λετονία. Όπως μας εξήγησε η αντιπρόεδρος της Copa, «στη Λετονία από κοινού αναλαμβάνουν το επενδυτικό κομμάτι, αλλά και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη συντήρηση της καλλιέργειας».

Ωστόσο, αν και οι γυναίκες στη Λετονία δεν αντιμετωπίζουν θέματα ισότητας, έρχονται αντιμέτωπες με ζητήματα νομιμότητας. Όπως η ίδια διευκρινίζει, «οι γυναίκες δεν έχουν νομικό ρόλο στην εκμετάλλευση, δεν έχουν δικαιώματα στην ιδιοκτησία, στην περιουσία και στην εκμετάλλευση. Αυτό βέβαια διαφέρει από χώρα σε χώρα. Το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, για αυτό και στην Copa βρίσκεται υπό συζήτηση. Αναζητούμε λύση, καθώς οι γυναίκες αντιμετωπίζουν κοινωνική ανασφάλεια στον αγροτικό χώρο».

Η Μάισον Νασράλα,της Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Καινοτομίας (EIP- AGRI)
Η Μάισον Νασράλα,της Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Καινοτομίας (EIP- AGRI)

«Με σιγουριά μπορούμε να πούμε πως η καινοτομία στην αγροτική παραγωγή δεν είναι αποκλειστικά αντρική υπόθεση», τονίζουν η Γουίλεμιν Μπρίκμαν και η Μάισον Νασράλα. Η καινοτομία σε θέματα του αγροτικού τομέα μπορεί να δημιουργηθεί από τον καθένα ανεξαρτήτως φύλου. Αυτό που χρειάζεται είναι θέληση, γνώση και ρίσκο. «Πρέπει να μη φοβάσαι να αποτύχεις, να δοκιμάσεις πρακτικά την ιδέα σου στο χωράφι για να αποφασίσεις αν είναι χρήσιμη και λειτουργική», προσθέτει η Mάισον Νασράλα.

Από τη δική της σκοπιά απαντά και η αντιπρόεδρος της Copa, τονίζοντας πως ο αγροτικός τομέας δεν είναι πια ανδροκρατούμενος χώρος, καθώς η γυναίκα έχει συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξή του τα τελευταία χρόνια. «Στη Λετονία, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 30%», αποτελώντας σημαντικό κομμάτι του αγροτικού κόσμου.

Η Γουίλεμιν Μπρικμαν,της Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Καινοτομίας (EIP- AGRI)
Η Γουίλεμιν Μπρικμαν,της Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Καινοτομίας (EIP- AGRI)

Η προσφορά τους είναι σημαντική, καθώς βλέπουν από διαφορετική σκοπιά τον αγροτικό κόσμο, συνεπώς αφήνουν τη δική τους πινελιά. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η αντιπρόεδρος της Copa, «οι γυναίκες έχουν ιδιαιτερότητες, που τις κάνουν να διαφέρουν από τους άντρες. Οι αγρότισσες συχνά δείχνουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τους άντρες για το κοινωνικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες, εκτός από την εκμετάλλευσή τους, ασχολούνται και με την ανάπτυξη των υποδομών στις ορεινές περιοχές». Επιπλέον, το σύνηθες είναι οι γυναίκες να επωμίζονται, εκτός από τις αγροτικές εργασίες, και τις οικιακές, γεγονός που τις κάνει να ενδιαφέρονται περισσότερο για τις υπηρεσίες που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το σπίτι τους. Σύμφωνα με την ίδια, «οι αγρότισσες, νοιάζονται για την απόσταση από το σπίτι τους μέχρι το σχολείο ή την παιδική χαρά, όπως επίσης και για το πόσο κοντά βρίσκεται ο κτηνίατρος».

των Βικτωρίας Αποστολοπούλου και Χριστίνας Καραβοκύρη