Τρέμουν τώρα τις πλημμύρες οι κάτοικοι της Θάσου

plimires-pirkagies-thassos

Οι αντιπυρικές ζώνες και οι δασικοί δρόμοι στη Θάσο έπεσαν θύματα των «περικοπών», επί πενταετία, και δεν συντηρήθηκαν όπως θα έπρεπε. Σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, η πρόσβαση της Πυροσβεστικής στις εστίες φωτιάς ήταν έως και αδύνατη.

Οι κάτοικοι της Θάσου ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες για να περισώσουν σπίτια, χωράφια και τον φυσικό πλούτο του νησιού. Στον πρωτογενή τομέα, σε ορισμένες περιοχές οι ζημιές στα ελαιόδεντρα είναι τραγικές. Ζημιές υπήρξαν και στο ζωικό κεφάλαιο του νησιού, σε αιγοπρόβατα. Σε πολλές περιοχές, κατέβασαν στον κάμπο τα ζώα από το βουνό για να γλυτώσουν από την πυρκαγιά. Προκειμένου να μετρηθούν οι ζημιές, χρειάζεται αυτοψία στις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο από τους αγρότες.

«Οι ελιές που κάηκαν είναι αιωνόβια δέντρα, τα οποία έφεραν οι Φοίνικες», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πρίνου, Σταμάτη Βαή, πυροσβέστη. Όπως ο ίδιος εκτιμά, το σύνολο των ελαιοδέντρων στην ορεινή περιοχή του Πρίνου κάηκε. Η ελιά έδωσε καρπό, αλλά έμεινε στη μέση. Η συγκομιδή αρχίζει στις 15 Νοέμβρη. Για να συνέλθουν τα ελαιόδεντρα του ορεινού όγκου θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία.

Ο πρόεδρος του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Λιμεναρίων, Βασίλης Κυριώτης, εξηγεί ότι προς το παρόν δεν έχουν σαφή εικόνα για τα ελαιόδεντρα που κάηκαν. Ο ίδιος πήγε στα σημεία όπου ξέσπασε η φωτιά και επιχείρησε να συνδράμει ως πολίτης στο έργο της Πυροσβεστικής με το αγροτικό του όχημα, στον δρόμο προς το Κάστρο, όπου εντοπίστηκε η μεγάλη φωτιά. Θα πρέπει να καταλαγιάσουν τα ίχνη της φωτιάς για να κάνουν αυτοψία πρώτα οι ίδιοι οι ελαιοπαραγωγοί. Στη συνέχεια, εάν τα καμένα δέντρα ξεπερνούν το 30% επί της δηλωθείσας έκτασης ΟΣΔΕ, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον ΕΛΓΑ. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Μαριών Θάσου, Θανάσης Κοπανούδης, σε μια πρώτη εκτίμηση μεταφέρει ότι κάηκαν πάνω από 1.500 μελισσοσμήνη σε Πρίνο, Μαριές και Θεολόγο, αλλά «όλα θα δείξουν, όταν κοπάσουν τα πράγματα». Η ζημιά δεν μπορεί να εκτιμηθεί για τους μελισσοκόμους, αλλά το βέβαιο είναι ότι δυτικά του Ραχωνίου κάηκε όλη η Θάσος. Αυτό που φοβάται είναι να μην ακολουθήσουν πλημμύρες. Απέναντι στη δύναμη της φύσης συντάχθηκαν οι πολίτες και όλοι οι ιδιώτες με όποιον τρόπο μπορούσαν. Μάλιστα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, όλοι οι μαρμαράδες έστειλαν τα μηχανήματά τους στο βουνό για να βοηθήσουν.

Δυστυχώς, για τους κατοίκους της Θάσου, ειδικά για τους αγρότες που μετρούν τις ζημιές και στη δουλειά τους, τόσο τον υπουργό κ. Αποστόλου όσο και τον πρωθυπουργό ούτε τους είδαν, ούτε τους άκουσαν. Όσο για τα όσα ανακοίνωσαν, λένε «περιμένουμε να δούμε».

  • Μαρία Αμπατζή