Tρενάρουν τις τιμές στο σύσπορο οι εκκοκκιστές

Από βδομάδα ανοίγει τα χαρτιά του ο Καραγιώργος, ανεβάζει τον πήχη ο ICAC

Το παιχνίδι της καθυστέρησης παίζουν τα εκκοκκιστήρια, σε ό,τι αφορά την ανακοίνωση των τιμών απορρόφησης της φετινής συγκομιδής σύσπορου βαμβακιού. Την ίδια ώρα, οι καλλιεργητές, οι οποίοι έχουν παραδώσει την παραγωγή τους εισπράττοντας στις περισσότερες περιπτώσεις μια προκαταβολή, εξακολουθούν να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Η κίνηση Μάρκου, ο οποίος βγήκε πρώτος μπροστά, δίνοντας 53 λεπτά το κιλό για βαμβάκια παραδοτέα στην πύλη του εκκοκκιστηρίου και 50 λεπτά το κιλό για παραλαβή από το χωράφι του παραγωγού, δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχες ανακοινώσεις των υπόλοιπων επιχειρήσεων. Όλα δείχνουν ότι η αγορά περιμένει τις αποφάσεις του έτερου μεγάλου «παίκτη» του κλάδου, του ομίλου Καραγιώργου, ο οποίος, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, σκοπεύει να ανοίξει τα χαρτιά του στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Εφόσον αυτό συμβεί, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι τα υπόλοιπα εκκοκκιστήρια θα πάρουν τη σκυτάλη ανακοινώνοντας τιμές οι οποίες, εκτός απροόπτου, δεν θα διαφοροποιούνται σημαντικά. Γιάννης Τσατσάκης – Μαρία Αμπατζή

Χρονιά-εφαλτήριο για ανάταξη της καλλιέργειας

Αν και η πλειονότητα των εκκοκκιστών θεωρεί ότι οι φετινές τιμές πιέζουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, στην ετήσια εκδήλωση της ΠΕΕΕΒ (Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών Βάμβακος) με τίτλο «Μεσογειακοί Δρόμοι του Βαμβακιού», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, εκφράστηκε η ελπίδα ότι η φετινή χρονιά θα αποτελέσει εφαλτήριο για την ανασύνταξη της καλλιέργειας.

Tρενάρουν τις τιμές στο σύσπορο οι εκκοκκιστές

«Απαιτείται πολλή δουλειά τόσο από εμάς του εκκοκκιστές όσο και τους παραγωγούς για βελτίωση της ποιότητας. Αυτό θ’ αρχίσουμε να το επικοινωνούμε από τις αρχές της επόμενης χρονιάς, με στόχο να δημιουργήσουμε τη συνείδηση και τη γνώση στον παραγωγό ότι πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση», δηλώνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ένωσης, Βασίλης Μάρκου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Θρακικών Εκκοκκιστηρίων, Σταμάτης Κουρούδης, αναφέρει ότι φέτος τη διαφορά την κάνει η απουσία των Τούρκων, οι οποίοι έμπαιναν πρώτοι στην αγορά και πλήρωναν με τιμές πάνω από τις διεθνείς. «Λόγω της υποτίμησης του νομίσματός τους, το ξένο βαμβάκι τους έρχεται πολύ ακριβό και στράφηκαν στο εγχώριο. Θα αναγκαστούν να βγουν στις αγορές, αλλά αυτό θα γίνει αργότερα. Έχει δείξει ενδιαφέρον η Άπω Ανατολή, αλλά με τιμές χαμηλότερες από αυτές που θα πλήρωναν οι Τούρκοι». Τονίζει, ωστόσο, ότι αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει τον αγρότη: «Ο ανταγωνισμός για την πρώτη ύλη μάς οδηγεί να προεξοφλούμε κάποιες τιμές. Ίσως να υπάρξουν κάποιες καθυστερήσεις στις πληρωμές, γιατί το βαμβάκι που έφυγε στο εξωτερικό είναι πολύ λιγότερο από άλλες χρονιές».

Ως ένα ισχυρό προϊόν που παραμένει εξαγώγιμο και ευπώλητο χαρακτηρίζει το βαμβάκι ο διευθύνων σύμβουλος της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου και των Εκκοκκιστηρίων Σοφάδων, Δημήτρης Πολύχρονος, προσθέτοντας όμως ότι το κόστος παραγωγής, εκκόκκισης και μεταπώλησης δεν είναι ελεγχόμενο. «Οι εκτάσεις είναι μικρότερες, ο ανταγωνισμός μεγαλύτερος, οι τιμές στο σύσπορο ανεβαίνουν και τα εκκοκκιστήρια δεν κερδίζουν από τη διαδικασία της μεταποίησης παρά μόνο αν σταθούν τυχεροί και πουλήσουν στα ψηλά του δείκτη», σημειώνει. Σε ό,τι αφορά τις τιμές στον παραγωγό, εκφράζει την άποψη ότι «θα πρέπει να διαμορφωθούν κάτω από τα 50 λεπτά, μάξιμουμ στα 48 λεπτά στο χωράφι».

Ζωηρό «παρών» από τους ξένους

Έντονη ήταν και η παρουσία στην εκδήλωση ξένων παραγόντων, όπως του Corin Wood Jones, που εκπροσώπευσε την BCI (Better Cotton Initiative), η οποία αντιπροσωπεύει το 12% της παγκόσμιας παραγωγής βαμβακιού και συνεργάζεται με 1,6 εκατ. αγρότες. Στόχος της BCI, όπως σημειώνει στην «ΥΧ», είναι να φτάσει τα 5 εκατ. παραγωγούς και το 30% της παγκόσμιας παραγωγής. Αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την ελληνική βιομηχανία βάμβακος την τελευταία τριετία και ότι η συνάντηση ήταν μια καλή ευκαιρία να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας. «Δίνουμε μια ευκαιρία στους παραγωγούς να αξιολογήσουν τον εαυτό τους σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σε σχέση με τα διεθνή στάνταρντ. Στη συνέχεια, θα συνεργαστούμε μαζί τους μέσα από εταίρους στη χώρα».

Tρενάρουν τις τιμές στο σύσπορο οι εκκοκκιστές O Luca Massardi εκπροσώπησε την ελβετική Ecom Agroindustrial, η οποία αγοράζει βαμβάκι από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Μιλώντας στην «ΥΧ» για την ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, αναφέρει ότι «τα χαρακτηριστικά του είναι καλά κάθε χρονιά ως προς τις μικροΐνες και την αντοχή, ενώ φέτος το χρώμα δεν είναι κακό, καθώς οι βροχές την περίοδο της συγκομιδής δεν ήταν πολύ ισχυρές και δεν κατέστρεψαν το βαμβάκι».

Χαμηλά πενταετίας στα παγκόσμια αποθέματα

Το κλίμα στη διεθνή αγορά, πάντως, παραμένει θετικό, με το Διεθνές Συμβούλιο Βάμβακος (ICAC) στις τελευταίες προβλέψεις του να ανεβάζει τον πήχη για τις φετινές τιμές, όπως αυτές αποτυπώνονται στον δείκτη Cotlook A’ Index στα 74 δολάρια/λίμπρα (από 71 σεντς πέρυσι και 70 σεντς τη χρονιά 2014-2015), επικαλούμενο μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων σε χαμηλά πενταετίας λόγω των μαζικών πωλήσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η Κίνα. Το Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι το συνολικό στοκ στο τέλος της σεζόν θα διαμορφωθεί στα 17,78 εκατ. τόνους (320.000 τόνοι κάτω από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του).

Γιάννης Τσατσάκης – Μαρία Αμπατζή