Πάνω από 1.300 έλεγχοι για την εξάπλωση της τριστέτσας

Στα σκαριά νέο ελληνικό... όπλο κατά της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών

Αποφασισμένοι και φέτος να εμποδίσουν τη μετακίνηση εσπεριδοειδών με φύλλα και κοτσάνια είναι στις ΔΑΟΚ της Πελοποννήσου, με στόχο να περιορίσουν την εξάπλωση της τριστέτσας αλλά και την δημιουργία αθέμιτου ανταγωνισμού.

Εφαρμόζοντας την κοινοτική νομοθεσία άρχισαν ελέγχους τόσο σε συσκευαστήρια όσο και σε φορτηγά που μεταφέρουν εσπεριδοειδή ώστε να εμποδίσουν οποιαδήποτε παραβίαση των κανονισμών της κοινοτικής νομοθεσίας. Ο Γιώργος Ρουμελιώτης, από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου, μας δήλωσε: «Εάν θυμάμαι καλά, το πρώτο δείγμα τριστέτσας βρέθηκε το 2007 και από τότε κάνουμε συνεχώς επισκοπήσεις, ώστε να περιορίσουμε το πρόβλημα. Με δεδομένο ότι υπάρχει υποστελέχωση της υπηρεσίας τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα».

ΘΕΜΑ: H Τριστέτσα των εσπεριδοειδών εξαπλώνεται με φόντο τη γραφειοκρατία

Το 2017, από τη ΔΑΟΚ, έγιναν 1.300 επισκοπήσεις σε διάφορες περιοχές. Οι έλεγχοι έχουν περιορίσει αρκετά την παράνομη διακίνηση εσπεριδοειδών, αφού σε περίπτωση εντοπισμού τους προβλέπονται και διάφορα πρόστιμα. Συμμόρφωση με τις διατάξεις του νόμου υπάρχει, όπως μας επεσήμανε ο κ. Ρουμελιώτης, και στις λαϊκές αγορές, όπου τέτοια φαινόμενα είναι πλέον σπάνια.

Η διακίνηση καρπών εσπεριδοειδών με φύλλα και ποδίσκους χωρίς φυτοϋγειονομικό διαβατήριο αποτελεί παράβαση των φυτοϋγειονομικών διατάξεων, στους δε παραβάτες (εμπόρους και παραγωγούς) επιβάλλονται υψηλά χρηματικά πρόστιμα (από 1.500 έως 6.000 ευρώ), αλλά και ποινικές κυρώσεις.

Σε περίπτωση που επαναληφθεί η παράβαση, το επιβαλλόμενο πρόστιμο ανέρχεται σε 30.000 έως 60.000 ευρώ.