Εναλλακτικούς τρόπους για τον περιορισμό των αντιβιοτικών στα ζώα αναζητούν οι επιστήμονες

Εναλλακτικούς τρόπους για τον περιορισμό των αντιβιοτικών στα ζώα αναζητούν οι επιστήμονες
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

SOS εκπέμπουν οι επιστήμονες σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα, καθώς όπως υποστηρίζουν ενδέχεται να μην είναι πλέον αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση ασθενειών.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, Johanna Fink- Gremmels από το Institute of Risk Assessment Sciences στο Πανεπιστήμιο του Utrecht, η παραγωγή κρέατος αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα κινδύνου. Εάν, όπως λέει, ένα ζώο μολυνθεί από κάποια ασθένεια και χρειαστεί θεραπεία, τα αντιβιοτικά πολύ πιθανόν να μην μπορέσουν να τα βοηθήσουν.

7 πρακτικές για την καλή διαβίωση των ζώων χωρίς αντιβιοτικά

Η ίδια αναφέρει πως είναι απαραίτητο τόσο για τα ζώα όσο και για την προστασία της υγείας των ανθρώπων να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις αντί των αντιβιοτικών. Για παράδειγμα, οι παραγωγοί θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε τα ζώα τους να διατηρηθούν υγιή ή να θεραπευτούν από ασθένειες, κατάθλιψη και άλλα προβλήματα, εάν βοηθούσαν να ενισχυθεί η αντοχή τους. Η αντοχή βέβαια των ζώων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και διαφοροποιείται συνήθως από τον τύπο της ασθένειας, τα γονίδια και τη διατροφή του ζώου.

Οι ειδικοί πρότειναν κάποιες ουσίες που θα μπορούν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των ζώων (immunostimulants). Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση προκειμένου να περιοριστούν οι ασθένειες των ζώων και να μειωθεί η ανάγκη για χρήση αντιβιοτικών.

Οι ουσίες αυτές έχουν ήδη παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα, όταν χρησιμοποιούνται σε αντιμικροβιακές θεραπείες, ενώ συμβάλουν στον περιορισμό της αναπνευστικής ασθένειας των βοοειδών (BRD).

Η εξέλιξη αυτή είναι ενθαρρυντική, και οι ερευνητές θεωρούν πως οι ουσίες αυτές μπορούν να στηρίξουν τη χρήση των αντιβιοτικών και ίσως μακροπρόθεσμα να μειώσουν και την χρήση τους.  Από την πλευρά του, ο καθηγητής Peter Silley από το Πανεπιστήμιο του Bradford ανέφερε πως τα αντιβιοτικά παραμένουν σημαντικά σε μια κτηνοτροφική μονάδα και πως είναι απαραίτητα για τη θεραπεία των ζώων.

-Διαφήμιση-
Delegate