Τροχοπέδη για τους νέους αγρότες το αλαλούμ που επικρατεί με τους βοσκότοπους

Στην πλειονότητα των ζωνών δεν υπάρχει απόθεμα, ενώ σε όσους δεν έχουν μεταβιβαστεί δικαιώματα, δεν θα έχουν επιλέξιμη έκταση

Τροχοπέδη για τους νέους αγρότες το αλαλούμ που επικρατεί με τους βοσκότοπους

Σε ένα άκρως εχθρικό περιβάλλον καλούνται να δραστηριοποιηθούν όσοι νέοι έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν επαγγελματικά τον τομέα της γεωργίας και ειδικότερα της κτηνοτροφίας.

Παρά τις εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια, από πλευράς των αρμοδίων, για προώθηση μέτρων που θα οδηγήσουν στην ηλικιακή ανανέωση της υπαίθρου και την παραχώρηση κινήτρων για την ένταξη στο αγροτικό επάγγελμα νέων ανθρώπων, εντούτοις η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

Το κράτος όχι μόνο δεν έχει φροντίσει ώστε να λυθούν τα δεκάδες προβλήματα του ταλανίζουν τον αγροτικό τομέα και να κάνει το επάγγελμα του αγρότη ελκυστικό, αλλά δεν έχει βρει άκρη ακόμα και με τα αυτονόητα. Δεν έχει φροντίσει, για παράδειγμα, εδώ και χρόνια να ξεκαθαρίσει τη χρήση γης σε όλη την Ελλάδα για να καταγραφεί ποιες εκτάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γεωργική καλλιέργεια ή για βοσκοτόπια. Δεν έχει ξεκαθαρίσει καν τον ορισμό των βοσκοτόπων, για να βρούμε ποιοι είναι επιλέξιμοι.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος για τους νέους αγρότες, που θα ανάψει το «πράσινο» φως για να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων και οι νεοεισερχόμενοι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να βρουν νέα δικαιώματα. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι ανέφικτο, αφού στην πλειονότητα των ζωνών δεν υπάρχει απόθεμα βοσκοτόπων, ενώ σε όσους δεν έχουν μεταβιβαστεί δικαιώματα, δεν θα έχουν επιλέξιμη έκταση για να εισπράξουν την εξισωτική αποζημίωση.

Η κατανομή επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών έχει ήδη γίνει, τα βοσκοτόπια έχουν μοιραστεί και εάν ένας νέος κτηνοτρόφος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα, δεν θα μπορεί να λάβει δικαιώματα για τα ζώα του, με αποτέλεσμα να μην δικαιούται επιδοτήσεις.

Οι περιφέρειες

Όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, οι αρμόδιοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχαν δεσμευτεί για τη σταδιακή κατανομή δικαιωμάτων, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτα. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις μειώθηκε η επιλέξιµη έκταση των βοσκοτόπων.

Το υπουργείο μετέφερε την ευθύνη επίλυσης του ζητήματος στις Περιφέρειες της χώρας, οι οποίες καλούνται πλέον να ορίσουν επιτροπές που θα έχουν την αρμοδιότητα να βρουν αποθέματα εκτάσεων και για τους νεοεισερχόμενους στο πρόγραμμα, στους οποίους και θα πρέπει να κατανείμουν.

Ακόμα, όμως, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαχειριστικές μελέτες και τα σχέδια που θα δείξουν πού υπάρχουν βοσκοτόπια.

Τα θύματα της αδικαιολόγητης καθυστέρησης καταγραφής των βοσκοτόπων, αλλά και της άδικης κατανομής τους, είναι οι νέοι αγρότες, οι οποίοι λαμβάνουν δικαιώματα που φτάνουν τα 1.000 ευρώ, τη στιγμή που οι παλιοί κτηνοτρόφοι παίρνουν 2.000 και 3.000 ευρώ.

Σχέδια βελτίωσης

Ως είναι φυσικό, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός στους νέους κτηνοτρόφους, οι οποίοι, ανατρέχοντας στο παρελθόν και στα προηγούμενα προγράμματα για νεοεισερχόμενους, διαπιστώνουν ότι χιλιάδες κτηνοτρόφοι έμειναν απλήρωτοι για χρόνια, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις τέθηκαν ακόμα και εκτός αναπτυξιακών σχεδίων, εξαιτίας του αλαλούμ που επικρατούσε με τους βοσκοτόπους.

Σύμφωνα με τους νέους κτηνοτρόφους, ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι τα Σχέδια Βελτίωσης. Πρέπει πρώτα να πληρώσουν από την τσέπη τους τα χρήματα που χρειάζονται για να επεκτείνουν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες, αλλά και να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις, και μετά από 4-5 χρόνια να γίνει η πληρωμή τους. Άλλωστε, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι ακόμα μια «πληγή» για τους αγρότες, πόσω μάλλον για τους νέους, που προσπαθούν να κάνουν τα πρώτα βήματα τους στον πρωτογενή τομέα.

  • Νικολέτα Τζώρτζη