Τρύγος: Καλή η ποιότητα, μύθος η ποσότητα

Τρύγος: Καλή η ποιότητα, μύθος η ποσότητα

Στο αποκορύφωμα του τρύγου, που φέτος είναι περίπου ένα δεκαήμερο πρωιμότερος λόγω ζέστης, οι ξενικές ποικιλίες οινοστάφυλων έχουν ήδη μαζευτεί, τα νησιά τελειώνουν ενώ οι αμπελουργοί του Αγιωργίτικου στη Νεμέα αλλά και του Ξινόμαυρου στη Βόρεια Ελλάδα κρατούν την ανάσα τους να ευνοήσει ο καιρός τη σοδειά. «Λίγο ακόμα καλοκαίρι», εύχονται στα Βόρεια.

«Καλύτερη ποιότητα αλλά και ποσότητα, φέτος», τονίζει στην «ΥΧ» ο Παρασκευάς Κορδοπάτης, διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ (Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπέλου και Οίνου). «Βλέπετε, μας ενδιαφέρει φέτος και η ποσότητα, γιατί πέρυσι είχαμε τη χαμηλότερη παραγωγή όλων των ετών (από τη δεκαετία του ’70), μόλις 2,5 εκατομμύρια εκατόλιτρα».

Στην Κρήτη, επισημαίνει, η εικόνα όσον αφορά στην ποσότητα είναι χειρότερη από πέρυσι, λόγω ισχυρών ανέμων και ανομβρίας. Στο Ηράκλειο, η μείωση υπερβαίνει το 60%. Πρόβλημα υπήρχε και στη Θεσσαλία. Συγκεκριμένα στον Τύρναβο, η παραγωγή Μοσχάτου εκτιμάται μειωμένη κατά 50% και στα λευκά από 10 – 15%. «Πιστεύω ότι αν συνεχίσουν οι αλλαγές στο κλίμα, σε 15-20 χρόνια μόνο στα ορεινά θα έχουμε αμπελουργία». Ο τρύγος στην Αττική, αν εξαιρέσουμε τα Σπάτα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, πάει καλά, ενώ αυτές τις ημέρες θα ξεκινήσουν και μεγάλες περιοχές (ως προς την ποσότητα των σταφυλιών), η Αχαΐα με τους Ροδίτες και η Βοιωτία με το Σαββατιανό. «Το θέμα είναι να μην συνεχίσουν οι βροχοπτώσεις», συμπλήρωσε ο κ. Κορδοπάτης.

Αυτό το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ξεκινήσει τρύγος στη μεγαλύτερη αμπελουργική ζώνη της χώρας, στη Νεμέα, με το αγιωργίτικο. «Λόγω βροχής, το αναβάλλαμε δύο-τρεις μέρες», λέει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιών Νεμέας, Νίκος Βλάχος. Η προοπτική ήταν να ξεκινήσει ο τρύγος στην περιοχή την επαύριο των «Ημερών Νεμέας», δηλαδή στις αρχές της εβδομάδας που πέρασε, όμως η βροχή είχε άλλα σχέδια. Τουλάχιστον στη Νεμέα -αντίθετα από τη Μεσσηνία- έπεσε «κανονική» βροχή, από αυτή που «είχαμε ανάγκη και εμείς και τα σταφύλια», λέει ο Νίκος Βλάχος. Οι προβλέψεις, όμως, είναι καλές. «Η παραγωγή είναι καλή, αλλά σχετικά μικρή. Μόλις ξεκινήσουμε, σε είκοσι μέρες θα έχουμε τελειώσει», λέει ο οινοποιός. «Χρονιά με χαμηλότερες αποδόσεις, μικρότερες ποσότητες, αλλά καλή ποιότητα», παρατηρεί ο πρόεδρος του ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου), Γιώργος Σκούρας. Ας μην ξεχνάμε, βέβαια, και τη μεγάλη καταστροφή στις αρχές του καλοκαιριού που υπέστη η Μαντίνεια με το Μοσχοφίλερο.

Στη Βόρεια Ελλάδα, οι ξενικές ποικιλίες έχουν σε μεγάλο ποσοστό μαζευτεί. Το Ασύρτικο μαζεύεται στη Δράμα, αλλά στην Επανωμή θέλει ακόμα. Η οινική χρονιά του 2016 για Νάουσα, Γουμένισσα και Αμύνταιο είναι σαφώς πρώιμη. «Θέλουμε άλλες είκοσι μέρες καλοκαίρι», λέει ο οινοποιός Στέλιος Μπουτάρης, «για να έχουμε το τέλειο ξινόμαυρο». Ο τρύγος της εμβληματικής κόκκινης ποικιλίας της Β. Ελλάδας αναμένεται να ξεκινήσει σε μία εβδομάδα, νωρίτερα ένα δεκαήμερο από το συνηθισμένο. «Όλα δείχνουν πολύ καλά, αλλά στις 10 Οκτωβρίου θα ξέρουμε με βεβαιότητα», λέει ο κ. Μπουτάρης.

Υ.Γ. Όσο γραφόταν αυτό το κείμενο δεν υπήρχε εικόνα των καταστροφών στα οινοστάφυλα τόσο στη Μεσσηνία όσο και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

  • Τάνια Γεωργιοπούλου