Τσαλαφούτι: Στην πιστοποίηση ως ΠΓΕ προχώρησε η ΠΕ Ευρυτανίας

Στόχος η προστιθέμενη αξία του γάλακτος

Τσαλαφούτι: Στην πιστοποίηση ως ΠΓΕ προχώρησε η ΠΕ Ευρυτανίας
-Διαφήμιση-
Delegate

Βλέποντας την αρνητική εξέλιξη στον τομέα της ορεινής κτηνοτροφίας με τη μείωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, η ΠΕ Ευρυτανίας στρέφει το βλέμμα της στην πιστοποίηση των γαλακτοκομικών της προϊόντων. Στηριζόμενη στην παράδοση, προσπαθεί να αναδείξει το τυρί Τσαλαφούτι, που εδώ και εκατοντάδες χρόνια αποτελούσε προϊόν της ευρύτερης περιοχής της Οροσειράς της Πίνδου. Μιλώντας στην «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης, Αριστείδης Τάσιος, αναφέρθηκε στην προετοιμασία του φακέλου πιστοποίησης: «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για την πιστοποίηση ως παραδοσιακού προϊόντος του τυριού Τσαλαφούτι. Θα είναι πιστοποιημένο ως ΠΓΕ, ως ορεινής προέλευσης και ως βιολογικό.

Η πιστοποίηση αυτή θα αναδείξει τη σπουδαία δουλειά των εκατοντάδων κατοίκων της περιοχής, που ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Η πλούσια βιοποικιλότητα της οροσειράς της Πίνδου εγγυάται την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων ανώτερης ποιότητας. Στο τεχνικό της πρόγραμμα, η ΠΕ Ευρυτανίας έχει ήδη δεσμεύσει το ποσό των 15.000 ευρώ για την υλοποίηση του έργου». Δίνοντας έμφαση στην κοινωνική διάσταση του ζητήματος, ο αντιπεριφερειάρχης πρόσθεσε: «Στόχος της προσπάθειάς μας αυτής είναι με την ποιοτική αναβάθμιση των γαλακτοκομικών προϊόντων να βελτιωθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων.

Αυτό θα αποτελέσει με τη σειρά του σοβαρό κίνητρο παραμονής στις ορεινές περιοχές μας. Η ανάπτυξη της παραδοσιακής μεταποίησης γάλακτος από μικρές βιοτεχνικές και οικοτεχνικές μονάδες θα φέρει, επίσης, νέες θέσεις εργασίας». Η πιστοποίηση δεν θα αφορά μόνο την περιφέρεια της Ευρυτανίας, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει και τις όμορες ορεινές κτηνοτροφικές ζώνες. Γι’ αυτό το θέμα ο κ. Τάσιος κατέληξε: «Η ταυτοποίηση του προϊόντος μπορεί να καλύψει μεγαλύτερη περιοχή πέραν της Ευρυτανίας και να συμπεριλάβει και άλλες γεωγραφικές ενότητες, όπως αυτές της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας. Σε συνεργασία με τις αντίστοιχες περιφέρειες, θα πιστοποιήσουμε και θα προβάλλουμε το προϊόν με μικρότερο κόστος και καλύτερα αποτελέσματα».