Γ. Τσέλεπος : Οι αμπελουργοί είναι κακομαθημένοι και πρέπει να γίνουν επαγγελματίες

Γιάννης Τσέλεπος, οινοποιός Οι αμπελουργοί είναι κακομαθημένοι και πρέπει να γίνουν επαγγελματίες

Ο Γιάννης Τσέλεπος γεννήθηκε στην Κύπρο και σπούδασε οινολογία στη Βουργουνδία, όμως μετά από 27 χρόνια αμπελοοινικής δραστηριότητας στην Αρκαδία και πολλές επιτυχίες, θεωρείται πλέον… ντόπιος. Αποκαλύπτει στην «ΥΧ» ότι το όνειρό του, ο χωρισμός της Νεμέας σε μικρότερες ζώνες, σύντομα θα γίνει πραγματικότητα.

Ο ανήσυχος οινοποιός δεν εφησυχάζει. Πριν μερικά χρόνια, αποφάσισε να δοκιμάσει την τέχνη του και στη Σαντορίνη, με ασύρτικο φυσικά. Η συζήτησή μας, ωστόσο δεν θα μπορούσε παρά να ξεκινήσει από τη μεγάλη καταστροφή στα αμπέλια που βγάζουν το ονομαστό μοσχοφίλερο, μόλις λίγες εβδομάδες πριν τον τρύγο.

Πόσο μεγάλη ήταν η καταστροφή;

Το ύψος της βροχόπτωσης, 220 χιλιοστά σε διάστημα 3,5 ωρών. Σκεφτείτε ότι συνολικά στην Αρκαδία «πέφτουν» 250 χιλιοστά βροχής τον χρόνο. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια βροχόπτωση στην Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια. Έφραξε το ποτάμι, και ο Δολιανίτης ο παραπόταμος ξέφυγε από την κοίτη και έπεσε πάνω στο οινοποιείο. Πλημμύρισαν τα υπόγεια και το χωριό κάτω είχε ζημιές. Όμως αυτά αντιμετωπίζονται, το πιο σημαντικό είναι ότι έπεσε και χαλάζι στην περιοχή της Τεγέας. Εκεί, πεντακόσια στρέμματα αμπελώνας καταστράφηκε. Υπολογίζω ότι και του χρόνου θα είναι μειωμένη η παραγωγή 30%, γιατί το χαλάζι χτύπησε κάποια μάτια.

Αναφέρεστε στο μοσχοφίλερο;

Ναι, το 80% της καταστροφής έπληξε το μοσχοφίλερο και το άλλο 20% τις ξένες ποικιλίες.

Δεν θα έχετε λοιπόν, σοδειά το 2016;

Για το μοσχοφίλερο έχουμε κάποιους παραγωγούς που συνεργαζόμαστε, εκτός της Τεγέας, και έτσι θα αναπληρώσουμε κάποιες ποσότητες, ώστε να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας στο εξωτερικό, Αμερική, Καναδά και Κίνα. Για να μην χάσουμε αυτές τις αγορές.Τα κρασιά του κτήματος από διεθνείς ποικιλίες, Κοκκινόμυλο, Αυλοτόπι και Μελλισόπετρα δεν θα βγουν.

Στη Σαντορίνη πως είναι η κατάσταση;

Το πρόβλημα στο νησί είναι ακριβώς αντίθετο. Οι πολύ μεγάλες ζέστες έφεραν φορτωμένα αμπέλια, αλλά επειδή δεν έχει βρέξει, κινδυνεύουν να μην ωριμάσουν σωστά. Αν όλα πάνε καλά, θα είναι μία πολύ καλή χρονιά. Υπάρχουν, πάντως, ενστάσεις για τις υψηλές τιμές του κρασιού που παράγεται στη Σαντορίνη… 

Η τιμή είναι υψηλή αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα, το αντίθετο. Η Σαντορίνη δεν μπορεί να πουλάει σε χαμηλές τιμές, δεν πρέπει να ανταγωνίζεται το μοσχοφίλερο, είναι premium κρασί.

Διαφορετικά είναι τα προβλήματα. Οι αμπελουργοί πρέπει να γίνουν επαγγελματίες, είναι κακομαθημένοι θέλουν να παίρνουν χρήματα χωρίς να κάνουν τίποτα στο αμπέλι, ελάχιστοι είναι επαγγελματίες. Πρέπει να υπάρξουν δύο τιμές, μια ακριβή για τα καλά σταφύλια που έχουν προδιαγραφές και μια χαμηλή. Επίσης, οι οινοποιοί πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Πρέπει π.χ. να πωλείται από 10-15 ευρώ από τον οινοποιό. Όποιος πουλάει 8 ευρώ, μπαίνει μέσα.

Στη Νεμέα οι αμπελουργοί είναι περισσότερο επαγγελματίες;

Ναι, αλλά εκεί είναι μεγάλη η ποσότητα και δεν πιάνουν τιμή. Εμείς έχουμε με κάποιους συμβόλαια και τους δίνουμε πολύ καλύτερη τιμή, με την προϋπόθεση ότι ακολουθούν τις οδηγίες.

Έχει προχωρήσει η διαδικασία για τον χωρισμό της ζώνης σε μικρότερες;

Ο Σύνδεσμος Οινοποιών Νεμέας (ΣΟΝ) έχει δημιουργήσει μια επιτροπή που με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης τον Ιούνιο εξετάζει τη δημιουργία υποζωνών. Σύντομα θα παρουσιαστεί η πρόταση. Στη Νεμέα για να δημιουργηθεί υψηλή κατηγορία κρασιών χρειάζονται υποζώνες όπου θα καθοριστούν πιο αυστηρές προδιαγραφές: χαμηλή στρεμματική απόδοση, μεγάλες εκχυλίσεις, μακρόχρονη παλαίωση σε βαρέλι.

Το ελληνικό κρασί μπορεί να πουλιέται ακριβά στο εξωτερικό

Πιστεύετε ότι το ελληνικό κρασί έχει τις προδιαγραφές να ανέβει κατηγορία;

Το ελληνικό κρασί έχει και την ποιότητα και τις προϋποθέσεις να πουλιέται ακριβά στο εξωτερικό. Οι βαθμολογίες ελληνικών κρασιών από ξένους οινοκριτικούς είναι πολύ υψηλές και αυτό αποτελεί αναγνώριση των ελληνικών terroir. Σε αντίθεση με τους Έλληνες οινοκριτικούς, οι οποίοι ακόμα κυνηγάνε να βγάλουν «καινούρια ταλέντα».

Μπορούν να ανταποκριθούν οι αμπελουργοί σε αυτές τις απαιτήσεις;

Τα σοβαρά οινοποιεία έχουν δικούς τους αμπελώνες και συνεργάζονται με συγκεκριμένους αμπελουργούς. Εμείς, στο πλαίσιο συμβολαίων που έχουμε, πληρώνουμε τους αμπελουργούς με την παράδοση των σταφυλιών, σε υψηλές τιμές και μετρητά. Πρέπει όλες οι εταιρείες να μπουν σε αυτή τη λογική, για να μπορέσουμε να βάλουμε τους αμπελουργούς στο παιχνίδι, να έχουν κίνητρο να γίνουν επαγγελματίες.

Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να έχουν κάποια στρέμματα, να μπορούν να ζήσουν την οικογένειά τους από αυτή τη δουλειά. Γι’ αυτό πρέπει οι καινούριες άδειες φυτεύσεων, 7.000 στρέμματα το χρόνο δεν είναι λίγα, να κατευθυνθούν σε επαγγελματίες παραγωγούς, και εκεί που υπάρχουν σημαντικά αμπελοτόπια.

Συνέντευξη στην Τάνια Γεωργιοπούλου