Τσιμπάνε οι τιμές στο αγελαδινό: Η διεθνής αγορά και ο ρόλος Μαρινόπουλου και ΤΥΡΑΣ

Τσιμπάνε οι τιμές στο αγελαδινό: Η διεθνής αγορά και ο ρόλος Μαρινόπουλου και ΤΥΡΑΣ

Σημάδια αντίδρασης ύστερα από τα διαδοχικά limit down των προηγούμενων μηνών, που έφεραν τις τιμές παραγωγού στα Τάρταρα και τους κτηνοτρόφους στα όρια της απόγνωσης, δείχνει τις τελευταίες μέρες το ελληνικό «χρηματιστήριο» του αγελαδινού, την ώρα που αντίστοιχες ενδείξεις ανάκαμψης καταφθάνουν και από το μέτωπο της ευρωπαϊκής αγοράς.

Σημείο-κλειδί που έχει παίξει τον ρόλο του στην αλλαγή του κλίματος εντός των τειχών είναι η αναδίπλωση του ομίλου ΤΥΡΑΣ (Όλυμπος, Ροδόπη). Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», αποφάσισε να σταματήσει την πρακτική του «70-30» για τις ποσότητες που αγοράζει από μεγάλες φάρμες (σ.σ. αγορά 70% του γάλακτος με τιμές από 32 έως 35-36 λεπτά το κιλό και το υπόλοιπο 30% που πηγαίνει για τυροκόμηση με τιμές που έφτασαν, κάποια στιγμή, να «γλείφουν» ακόμα και τα 25 λεπτά το κιλό) και να επιστρέψει στην πολιτική της «μιας τιμής», η οποία, μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν στους παραγωγούς για τον μήνα Ιούλιο, ανέρχεται, κατά μέσο όρο, στα 37,5 λεπτά το κιλό (από 35-36 λεπτά πριν).

Δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η έντονη κινητικότητα που καταγράφεται από την πλευρά των βιομηχανιών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα έχουν αυξήσει τις εισκομιζόμενες ποσότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κενό που άφησε η ΦΑΓΕ, σταματώντας από 1ης Ιουνίου τις παραλαβές στο εργοστάσιο του Αμύνταιου (εκτός από το ένα βυτίο που, όπως πρώτη έγραψε η «ΥΧ», θα συνεχίσει να παίρνει από το ΘΕΣγάλα) έσπευσαν να καλύψουν, κατά πρώτο λόγο, η Δέλτα και, κατά δεύτερο, η Δωδώνη μαζί με μικρότερες περιφερειακές γαλακτοβιομηχανίες (όπως η Φάρμα Κουκάκη). Μάλιστα, οι «πλεονάζουσες» ποσότητες που εκτιμώνται σε 75-80 τόνους ημερησίως απορροφήθηκαν με 39 λεπτά το κιλό.

  • Γιάννης Τσατσάκης

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί.