Τσίπουρο: Αλλαγές «ψήνονται» για τα καζάνια σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Θέμα ημερών είναι η διαμόρφωση νέου πλαισίου για τη διακίνηση του χύμα τσίπουρου σύμφωνα με όσα δήλωσε στην Πρωινή Ζώνη της ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Χρήστο Παγώνη κι Εμμανουέλα Αργείτη την Τετάρτη 14/9 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Λίγες μέρες πριν να ανοίξουν τα καζάνια και αρχίζουν «οι λουλάδες» να καπνίζουν για την ετήσια καθιερωμένη παραγωγή ο υπουργός ανέφερε ότι το νέο καθεστώς φορολόγησης της παραγωγής των λεγόμενων διήμερων αποσταγματοποιών θα έχει μνεία για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών. Επίσης, όπως τόνισε, δε θα εξομοιώνει το φόρο του χύμα με το εμφιαλωμένο αλλά θα προβλέπει μια σχετική δίκαιη αντιμετώπιση. Σημειώνεται ότι σήμερα το τσίπουρο των διήμερων διακινείται ουσιαστικά ως αγροτικό προϊόν με φορολογική επιβάρυνση μόλις 0,59 ευρώ το λίτρο ενώ ο φόρος στην άνυδρη αιθυλική αλκοοόλη είναι κοντά στα 25 ευρώ το λίτρο.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε μάλιστα ότι η διακίνηση του χύμα τσίπουρου πρέπει να σταματήσει μια και δημιουργεί επικίνδυνες καταστάσεις για υγεία. Σημειώνεται ότι την περασμένη άνοιξη ο Γενικός Γραμματέας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Γιώργος Βασιλειάδης κατά τη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ) σημείωσε ότι αναμένεται νομοθετική παρέμβαση και μάλιστα πριν από τα τέλη του έτους για το παράνομα διακινούμενο “τσίπουρο διημέρων” «Είμαστε κοντά στη νομοθέτηση για τα τοπικά προϊόντα. Οι συνθήκες είναι ώριμες. Δεν είναι μόνο ώριμες για θέσεις εργασίας είναι και θέμα υγείας. Κάνει κακό για το όνομα της χώρας και των επώνυμων προϊόντων της, ο τρόπος με τον οποίο παράγονται τα τοπικά προϊόντα. Έχει έλθει η ώρα που θα παρθούν οι πρωτοβουλίες που θα λύσουν αυτά τα προβλήματα» ανέφερε ο κ. Βασιλειάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να διατηρηθεί η δυνατότητα παραγωγής με ατέλεια μια μικρής ποσότητας αλλά η συνολική παραγωγή των διήμερων θα υποχρεούται να μπαίνει στα επίσημα κανάλια διακίνησης.
Σημειώνεται ότι στην αγορά αυτήν την ώρα καταγράφεται μια στρέβλωση που κατά το ΙΟΒΕ κοστίζει στο δημόσιο ταμείο κοντά στα 300 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση από διαφυγόντες φόρους από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Αναλυτικά σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΟΠ και του ΙΟΒΕ, το 2014 διακινήθηκαν λαθραία 8,2 εκατ. φιάλες με τα διαφυγόντα έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ να φθάνουν τα 130 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης, διακινήθηκαν 24 εκατ. λίτρα χύμα «τσίπουρου διημέρων», με τις απώλειες φορολογικών εσόδων να υπολογίζονται σε 300 εκατ. ετησίως και τις δηλωμένες ποσότητες να ανέρχονται περίπου στα 7 εκατομ. λίτρα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι 320 τόνοι που κατασχέθηκαν στις αρχές του 2016 στη Λάρισα αντιστοιχούσαν στο 14% της ετήσιας κατανάλωσης εμφιαλωμένου τσίπουρου των επίσημων αποσταγματοποιών και στο 5%-7% της ετήσιας δηλούμενης παραγωγής χύμα τσίπουρου. Εάν η ποσότητα αυτή φορολογούνταν όπως το τσίπουρο των επίσημων αποσταγματοποιών, θα απέφερε στα δημόσια ταμεία περίπου 1,7 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΟΠ και μισό εκατ. ευρώ από ΦΠΑ.

Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι σε φάση διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της φορολόγησης του εμφιαλωμένου τσίπουρου ευελπιστώντας ότι τελικά η χώρα θα διατηρήσει την έκπτωση 50% στον ΕΦΚ και για το τσίπουρο όπως και για το ούζο. Σημειώνεται ότι η Κομισιόν ζητεί για λόγους ανταγωνισμού αλλά και συμμόρφωσης με το κοινοτικό δίκαιο να καταργηθεί η έκπτωση για το τσίπουρο καθώς δεν μπορεί τα κράτη μέλη να έχουν δύο παραδοσιακά προϊόντα σε ειδικό καθεστώς φορολόγησης. Ωστόσο με το επιχείρημα ότι το τσίπουρο είναι υποπαράγωγο του κρασιού και συνοδεύει φαγητό η Ελλάδα ευελπιστεί να διατηρήσει το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης.