Αποστόλου, Τσιρώνης-14ο Περιφερειακό Συνέδριο: Στο πλευρό των νησιών, στο ύψος των ανθρώπων

Τσιρώνης, Αποστόλου-14ο Περιφερειακό Συνέδριο: Στο Πλευρό των Νησιών, στο Ύψος των Ανθρώπων

Ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, απεύθυνε ομιλία σήμερα Τετάρτη 2 Μαΐου, στη Μυτιλήνη, στο πλαίσιο των εργασιών του 14ου Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τίτλο: «Βόρειο Αιγαίο: Στο Πλευρό των Νησιών – Στο Ύψος των Ανθρώπων». 

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο Αν. Υπουργός έθιξε το μεταναστευτικό ζήτημα, που τα νησιά μας σήμερα σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος: «Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από ένα ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό: Τα νησιά μας δίδαξαν στην Ευρώπη πολιτισμό και είναι θύματα ενός αδιέξοδου εθνικισμού. Θα ρωτήσω πολύ απλά: Σήμερα ο Λίβανος φιλοξενεί 1.000.000 Σύρους πρόσφυγες, δηλαδή το 40% του πληθυσμού του. Η Ευρώπη φαίνεται ανίκανη να φιλοξενήσει 50.000 πρόσφυγες. Η ερώτηση μου είναι απλή: Οι πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής θα ξεπεράσουν τα 50 εκατομμύρια. Τι θα κάνουν τότε οι χώρες που σήμερα επικαλούνται την ευρωπαϊκή οικογένειας, όποτε τις βολεύει»;

Στη συνέχεια ο Γιάννης Τσιρώνης υποστηρίζοντας τον θεσμό των Περιφερειακών Συνεδρίων, τόνισε ότι αυτά δεν γίνονται προκειμένου η κυβέρνηση να θριαμβολογεί ή να μοιράζει υποσχέσεις δεξιά κι αριστερά: «Δεν βρισκόμαστε σήμερα εδώ ούτε για να θριαμβολογήσουμε, ούτε για να τάξουμε. Πριν τρία χρόνια που αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας είχαμε δύο βασικούς στόχους: Ο πρώτος και σπουδαιότερος ήταν να βγάλουμε την χώρα όρθια από τα μνημόνια. Ο δεύτερος και εξ ίσου σημαντικός είναι να πολεμήσουμε τις αιτίες που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια. 

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του Αν. Υπουργύ Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης

Στην Ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε πως:

«O αγροτικός χώρος της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και πρόοδο του κοινωνικού ιστού. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τέσσερα ισχυρά σημεία της Περιφέρειας (ανάμεσα στα: φυσικό περιβάλλον, τουριστική ανάπτυξη και πολιτιστική κληρονομιά).

Κυριότερα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου σε ότι αφορά την οικονομική της φυσιογνωμία, αποτελούν ο νησιώτικος χαρακτήρας και η γεωγραφική της θέση, στοιχεία που δεν βοηθούν μια αναπτυξιακή πορεία λόγω της ανεπαρκούς προσπελασιμότητας προς τα αναπτυγμένα αστικά κέντρα της Ελλάδας, αλλά και της περιορισμένης συνεργασίας & συνέργειας με/προς τα παράλια της Μ. Ασίας λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Επιπρόσθετα πρέπει να αναφερθεί το έντονο μεταναστευτικό ρεύμα που δέχονται τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται στον αγροδιατροφικό τομέα.

Όμως η Περιφέρειά σας έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, αρκεί να αντιμετωπίσουμε μαζί δύο προβλήματα, το ένα της στενότητας των φυσικών πόρων (εύφορης γης και υδάτινου δυναμικού) και το δεύτερο του κόστους μεταφοράς γεωργοκτηνοτροφικών εφοδίων και προϊόντων (νησιωτικός χαρακτήρας).

Στην Περιφέρεια κυριαρχούν οι αροτραίες καλλιέργειες, κυρίως κριθάρι, σιτάρι, αλλά και αρωματικά φυτά, οι δενδρώδεις καλλιέργειες (κυρίως ελιές με τη Λέσβο να έχει το 96% της παραγωγής της περιφέρειας το 77% των εκτάσεών της ), η αμπελοκαλλιέργεια, με σημαντικά ΠΟΠ κρασιά, όπως της Σάμου και της Λήμνου), ενώ σημαντική είναι και η καλλιέργεια κηπευτικών.

Και βέβαια δεν ξεχνάμε τη μαστίχα της Χίου. Ένα ΠΟΠ προϊόν, που η παραγωγή του γίνεται παραδοσιακά και ανέρχεται περίπου σε 100 τόνους ανά έτος.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου